понедељак, 3. август 2015.

Dodik formirao privatni DB: Ćeranić šef UDBE i savjetnik Lukača; Andan konsultant savjetnik za UDBU; Živković obučava Dodikove privatne udbaše

Piše: Slobodan Vasković


Predrag Ćeranić, bivši pripadnik Državne bezbjednosti RS i kratko vrijeme OSA BiH, imenovan je 15.04.2015. godine za savjetnika ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Dodijeljena mu je kancelarija u zgradi Vlade RS, tik uz Lukačevu.

Dragomir Andan, bivši direktor policije RS, imenovan je 01.06.2015. godine za konsultanta savjetnika Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova.

Dušan Živković, ratni i poratni šef dobojske udbe (Centra SDB Doboj u periodu od 1992.-2003., kada je rasformiran), imenovan je za instruktora u novoj Upravi za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. Živković je nedavno imao infarkt, ali i dalje obučava pripadnike Pretorijanske garde Milorada Dodika.  

Imenovanjem za savjetnika ministra Lukača, Ćeranić je konačno dosanjao svoj veliki san: postao je šef nove Državne bezbjednosti Republike Srpske, koja se razvija unutar Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS.

Uprava
Preciznije, nova Uprava je i napravljena kako bi se tajno formirala državna bezbjednost Republike Srpske. Njeno formiranje najavljeno je početkom aprila, a zvanično je uspostavljena 15. aprila 2015. godine.

Na njenom čelu je Goran Balaban, Lukačev čovjek, a zamjenik mu je Siniša Kostrešević, osoba od povjerenja Miloša Čubrilovića Čubrija.

Balaban nema nikakvog iskustva u poslovima kriminalističke policije, a posebno ne na tako stručnim, kao što je borba protiv terorizma.

Isti taj dan, 15.04., kada je formirana nova Uprava, Ćeranić je imenovan za savjetnika Dragana Lukača.

Već prvih dana maja ove godine pripadnici nove Uprave učestvovali su u akciji “Ruben”, kada je privedeno 31 lice zbog sumnji da su pripadnici radikalnih islamskih pokreta i da prijete insitucijama i visokim funkcionerima RS.

Akcija je bila pravi fijasko, a uslijedila je kao odmazda nakon terorističkog napada u Zvorniku kada je Nerdin Ibrić (27. aprila ove) godine bukvalno ušetao u Policijsku stanicu i ubio policajca Dragana Đurića, a ranio policajce Željka Gajića i Stevu Milovanovića. Ibrić je ubijen u razmjeni vatre sa policijom.

MUP RS je šest mjeseci znao da se priprema napad na PS Zvornik, ali nisu ništa učinili da ga spriječe.

Logično se zapitati da li ništa nije učinjeno kako bi se omogućilo što efektnije predstavljanje  Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS?!

Tamo gdje Ćeranić ima svoje prste ništa nije isključeno!

Odjeljenje za prevenciju
Upravo na Ćeranićev prijedlog formirana je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. Učinjeno je to po nalogu Milorada Dodika, kojem je Ćeranić obećao napraviti njegovu privatnu Udbu.

Uprava je sastavljena od dvije jedinice: Jedinice za borbu protiv terorizma (koja je postojala i do formiranja nove Uprave), i Jedinice za prevenciju i analitiku.

Kadrove u Jedinici za prevenciju i analitiku lično je birao Ćeranić. I svi su listom provjereni članovi SNSD-a, potpuno odani Dodiku.

Ova Jedinica samo je formalno u sastavu Uprave i njom direktno rukovodi Ćeranić, a za njen rad podnosi izvještaje lično Dodiku.

Jedinica ima dva odjeljenja – za analitiku i za prevenciju.

Posebno su opasni zadaci Odjeljenja za prevenciju; Opasni po protivnike Režima i Nepodobne. Oni su mete Odjeljenja za prevenciju.

Pripadnici tog Odjeljenja, prema tvrdnjama mojih sagovornika iz MUP-a RS, spremni su na sve.

Zvanično, ovih vojnika SNSD-a, spremnih na sve, je u Odjeljenju za prevenciju 21. Od toga ih je šest u sjedištu MUP RS, a 15 po detašmanima u RS.

Međutim, moji sagovornici iz MUP RS tvrde da ih je mnogo više od navedenog broja. Kada im se pridodaju pripadnici zaštitarskih agencija, na čelu sa “Alfom”, lako je, izvan svake razumne sumnje, zaključiti da Dodik već ima formiranu pravu, vrlo brojnu i dobro naoružanu Pretorijansku gardu.    

Oni ističu da se veliki novac ulaže u Jedinicu kojom rukovodi Ćeranić, dok je sama Uprava za borbu protiv terorizma veoma loše opremljena.

Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS
Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS strateško je djelo Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS.

U Republici Srpskoj je, krajem 2013. godine, odlukom Milorada Dodika, osnovan Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS.

Zvanično, sve je završilo objavom formiranja u Službenom glasniku RS. Razlog da ovo tijelo nikada nije zvanično institucionalizovano leži u pobuni javnosti protiv njegovog formiranja.

Međutim, Savjet sve vrijeme, od decembra 2013. godine, itekako djeluje.

Dodik je, na prijemu povodom Dana republike, januara 2014., pojašnjavajući Dušanki Majkić šta je Savjet, javno rekao: ”To je embrion državne bezbjednosti”!

Savjet je duže od godinu dana radio potpuno neformalno. Vodio ga je Rajko Kuzmanović, bivši predsjednik RS i Dodikova marioneta, a sve konce vukao je Ćeranić.

Zahvaljujući Ćeraniću Lukač je i postao ministar unutrašnjih poslova RS. Procijenjeno je da je Lukač spreman i silom braniti pozicije Milorada Dodika. I dobro je procijenjeno, jer Lukač je osoba koja razmišlja kundakom, a ne glavom.

Nakon postavljenja Lukača za šefa policije (polovinom decembra 2014.), formiranje privatne Dodikove udbe bilo je samo pitanje tehnike i potrebnog vremena. (nastaviće se)