четвртак, 3. фебруар 2022.

Teško stimulisani Vlado Crta Đajić stekao imovinu vrijednu deset miliona KM


Piše: Slobodan Vasković


1. 

O stimulansima koje koristi Vlado Crta Đajić je rečeno mnogo. O njegovim javnim nastupima, koji odišu tragikomedijom, rečeno je još više.

 

Ipak, jedan segment Crtinog života je ostao u drugom planu - njegovo imovinsko stanje. Crta je u proteklih nekoliko godina vlastiti ugled sveo na nulu. Međutim, on je istovremeno vrijednost svoje imovine uvećao za nekoliko nula.


2. 

Prema službenom izvještaju Centralne izborne komisije BiH, Crta je još 2018. godine bio milioner. Taj izvještaj je sačinjen na osnovu izjave o imovini koju je Crta dostavio toj instituciji. Crta je tada prijavio godišnje primanje od 102.000 KM. Kada se taj iznos podijeli sa 12 mjeseci, dobije se mjesečni iznos od 8.500 KM.

 

3.

U istoj izjavi Crta je svoju ukupnu imovinu procijenio na iznos od 1.100.000 KM. Od nekretnina, Crta je prijavio dva stana (vrijednost 600.000 KM) i jedan poslovni prostor (vrijednost 300.000 KM).


4. 

Pored skupocjenih nekretnina, Crta je pokazao da ništa manje skromno ne stoji ni po pitanju automobila. On je prijavio da je vlasnik automobila vrijednog 80.000 KM.


5. 

Crta je oduvijek više volio trošiti novac građana nego svoj. Kada se tako živi onda se može i uštediti. Tako je Crta 2018. godine prijavio ušteđevinu na računima u iznosu od 120.000 KM. Novac sakriven u „slamarici“ Crta nije tada prijavio.


6

Treba reći navedeni podaci potiču iz davne 2018. godine. U međuvremenu je Crta svoju imovinsku karticu podebljao nekoliko puta, prevashodno kroz namještene tendere. Tu posebno treba izdvojiti izgradnju garaža pored UKC-a, projekat na koji je bačeno 35 miliona KM. Dobro upućeni tvrde da je Crta za taj tender dobio kao mito 3 miliona KM.


7.

Nakon uzimanja tog novca Crta se odlučio za novu grandioznu pljačku, koju će izvesti kroz izgradnju zgrade Onkologije. Vrijednost tog tendera iznosi 56 miliona KM. Ipak, stvari su loše krenule po Crtu. Po žalbama nezadovoljnog ponuđača, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je već dva puta poništila tendersku dokumentaciju za tu javnu nabavku.


8.

UKC svake godine sprovede na desetine tendera. Crta te tendere namješta preko sebi odanih kadrova iz Čelinca. Tu prije svega mislim na Milana Ćurlića Ćurlu (poznat i kao Suso), koji je zadužen za preuzimanje novca od vlasnika firmi koje dobiju tender i donošenje istoga na ruke Crti.


9. 

Za formalno sprovođenje tendera Crta je zadužio Đorđa Trivića, pravnika kojeg je promovisao u pomoćnika generalnog direktora. Trivić je godinama zadužen za namještanje javnih nabavki koje sprovodi UKC.

 

10.

Crta će prije ili kasnije morati da istražnim organima objasni na koji način je do 2018. godine stekao imovinu vrijednu 1.100.000 KM. Nakon toga, on će morati da objasni na koji način je stekao dodatne milione od 2018. godine do danas. Više izvora iz Crvene Sekte mi je potvrdilo da se Crta, u stanju teške stimulacije, sam hvali kako je vrijednost njegove imovine prešla iznos od 10 miliona KM.

11. 

Moram priznati da dosta tužno izgledaju slike koje ovih dana objavljuje Crta na društvenim mrežama. Na njima se vidi kako on grli i ljubi polugladni narod po selima u okolini Banjaluke. Radi se o ljudima koje Crvene Sekta kupuje za 50 KM u vrijeme izborne kampanje. Nakon što izbori prođu, Crta zaboravlja na te ljude i nastavlja da živi u luksuzu i raskoši. (nastaviće se)