четвртак, 29. октобар 2020.

Nešić opet "bolestan", iako je “podvio rep” i pobjegao od odgovornosti: Predsjednik DNS-a nije se pojavio na sjednici Predsjedništva DNS-a kako ne bi morao iznijeti svoj stav o predizbornom koaliranju sa SNSD-om za predstojeće lokalne izbore; I dalje se nada funkciji nakon sastanka “u četiri oka” sa Dodikom, koji nikako da se održi; Dodik, ispod radara, emituje da će se sa Nešićem obračunati nakon izbora

 


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik nije se našao “u četiri oka” sa Nenadom Nešićem kako bi mu predsjednik DNS-a isporučio svoje tri želje za povratak u Koaliciju.


Ranije sam objavio da Nešić od Dodika traži da ga imenuje na jednu od tri pozicije - direktor Elektroprivrede RS ili direktor JP “Autoputevi RS” ili da ga vrati na poziciju sa koje ga je smijenio 14.10. o.g. - direktora JP “Putevi RS”.


2.

Sastanak između Dodika i Nešića trebalo je da se održi, ali je otkazan zbog Dodikovog odlaska u Beograd, gdje je pokušao ponovo da iskamči nešto novca zbog ogromnih rupa u budžetu RS.


Dodik, bar do izbora, iz Beograda neće dobiti niti centa, a kako stvari stoje ni Nešić neće dobiti nikakvu satisfakciju u vidu direktorske funkcije kojom bi opravdao povratak DNS-a u okrilje Režima.


3.

Dodik je, u sebi bliskim krugovima, najavio da će se sa Nešićem obračunati nakon izbora, a sastanak sa Nešićem “u četiri oka” zasad nema novi termin, ako ga uopšte bude.


4.

Nešić, koji je cijelu stranku stavio u funkciju sopstvene bitke za novu fotelju, našao se u vakumu, jer nema pojma šta i kako dalje. Nikada iskreno nije ni pomislio da odvede DNS u opoziciju; Sve navodne opozicione poteze povukao je zbog lične koristi, odnosno pokušaja da povrati funkciju.


5.

U prilog mu ne ide ni činjenica da se tek desetak Opštinskih odbora i Gradski odbor Prijedor izjasnili protiv koalicije na lokalnom nivou sa SNSD-om, dok su ostali Gradski i Opštinski odbori podržali nastavak saradnje sa tom strankom.


6.

Upravo zbog toga Nešić se, bez ikakvog javnog objašnjenja, nije pojavio na sastanku; Članove Predsjedništva je obavijestio da je "Bolestan".


"Bolest" se iznenada ponovo pojavila, jer, da je došao na sjednicu, morao bi da se jasno odredi  o koaliranju sa SNSD-om na predstojećim lokalnim izborima.  


Shodno njegovim dosadašnjim javno izrečenim stavovima bilo je logično da ne podrži koaliranje na lokalnom nivou, ali je procijenio da bi je bolje ne doći, nego ići do kraja u opoziciju. Kakav jad od predsjednika stranke!!!


7.

Uz to, prema stavovima velike većine Gradskih i Opštinskih odbora DNS-a, koji su poslani u Predsjedništvo stranke, Nešić bi ostao opozicija u partiji čiji je predsjednik.


8.

Stoga je podvio rep i izbjegao da se pojavi, a zabranio je da iko da izjavu, i naložio da se izda šturo saopštenje u kojem se navodi da je “Predsjedništvo DNS-a donijelo danas odluku da daje slobodu gradskim i opštinskim organizacijama DNS-a u Republici Srpskoj da samostalno odluče s kim će koalirati u svojim lokalnim zajednicama i koga će podržati za kandidata za načelnika ili gradonačelnika isključivo vodeći računa o interesima građana”!


9.

Naoko, Solomonsko rješenje, iako je tek riječ o Nešićevoj nadi da još uvijek ima otvorena vrata za povratak u koaliciju i da može iskamčiti neku funkciju, što sve više postaje nemoguća misija.


10.

Iz istih razloga na sjednici se nije pojavio ni Aleksandar Glavaš, narodni poslanik i član Predsjedništva DNS-a iz Istočnog Sarajeva, koji je dosad bio najglasniji zagovornik potpunog prekida svih odnosa sa SNSD-om.


Sarajevsku regiju predstavljao je Željko Lubura, šef tamošnjeg Regionalnog odbora, koji je ponešto promrljao na sjednici, izbjegavajući da se jasno odredi o koaliciji sa SNSD-om.


11.

Na samoj sjednici, članovi Predsjedništva iz Prijedora bili su najglasniji i tražili su prekid saradnje sa SNSD-om na svim nivoima, pa i za lokalne izbore, ali su ostali manjina.


12.

Sve navedeno ukazuje da se novi raskol u DNS-u već desio, ne samo zbog različitog izjašnjenja Gradskih i Opštinskih odbora (bez obzira na omjer), već i ogromnog nezadovoljstva stranačkih funkcionera suočenih sa mogućim gubitkom pozicija na kojima se nalaze; DNS je, izvan svake razumne sumnje, stranka koja juri u nestanak; Što uopšte nije loša vijest; Dapače!