четвртак, 22. октобар 2020.

I Đokić razmatra mogućnost raskida koalicije sa SNSD-om: Osveta što mu je Dodik rasturio SP

piše: Slobodan Vasković

Petar Đokić, lider ostataka SP-a, razmatra mogućnost da napusti koaliciju sa SNSD-om, tvrde moji izbvori iz ove razorene stranke.

SP je rasturio Milorad Dodik tako što je preko Gorana Selaka Osnovca, poslanika te stranke, proizveo raskol u Đokićevoj partiji; Đokić je ostao sa samo tri poslanika, dok ih je četiri otišlo sa Selakom u njegovu privatnu partiju SPS.

Đokić je ogorčen na Dodika ne samo zbog toga, već i činjenice da je lider SNSD-a smijenio niz njegovih kadrova i postavio Selakove.

Uz to, Đokiću je poznato da bi nakon izbora trebao biti smijenjen sa pozicije Ministra energetike i da su mu vrlo male šanse da ostane na toj funkciji.

Moji izvori tvrde da Đokić pažljivo prati razvoj događaja na relaciji Dodik-Nešić i ukoliko šef DNS-a ostane pri javno izrečenom obećanju da je napustio koaliciju sa SNSD-om, onda nije isključeno da i Đokić krene njegovim putem, jer je svjestan da će nakon izbora biti pometen i on i preostali funkcioneri njegove razorene stranke.

To što Đokić razmatra mogućnost da okrene leđa Dodiku ne znači da će to i učiniti - ne bi bilo prvi put da se vrati u njegovo naručje, nakon što dobije čvrste garancije da će ostati na ministarskoj funkciji.

Biće veoma interesantno pratiti Đokićevo djelovanje u narednim sedmicama. 

Kako god, Dodik je u sve većim problemima koje je sam izazvao, jer je teško ponizio prvo Marka Pavića, nekadašnjeg šefa interesne organizacije DNS, potom zgazio Đokića, a nedavno smijeno Nešića, aktuelnog šefa DNS-a, sa pozicije v.d. direktora JP "Putevi RS".