среда, 21. октобар 2020.

Nešić bi trebao biti danas saslušan u 11 časova u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala zbog zloupotrebe službenog položaja i iznude; MUP RS "češlja" JP "Putevi" RS


Piše: Slobodan Vasković


Nenad Nešić, predsjednik DNSa-a, trebalo bi da bude danas saslušan u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP RS, u zgradi MUP RS u Banjaluci.


Nešića terete za zloupotrebu službenog položaja i iznudu, a prema mojim informacijama, on je stigao u Banjaluku. Nešiću, odnosno članu njegove porodice, poziv za saslušanje uručen je 19.10.2020.


Izvještaj je podnijela PU Istočno Sarajevo, jer je Nešić prinudio Dobrivoja Bratića, direktora “Ilidžaputeva”, da asfaltira dvorišta i pristupne puteve građanima na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, kako bi Nešić dobio glasove. Pisao sam već o tome u nekoliko navrata.

Da podsjetim, Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, je na pres konferenciji, 12.10.2018., rekao da se Nešić sumnjiči da je nanio štetu od 155.000 KM.

Neven Kramer, sekreter i portparol OJT Istočno Sarajevo isti dan je rekao da je Izvještaj o krivičnom djelu zaprimljen u Tužilaštvu.

“Predmet će se dati nadležnom tužiocu koji će nakon sagledavanja kompletnog materijala donijeti odluku o svim radnjama koje su potrebne”, rekao je tada Kramer.

Sve to bilo je prije dvije godine, a ja sam OJT Istočno Sarajevo prvi put uputio pitanja 01.10. 2019. godine i dobio odgovor da postoji krivična (što se već znalo) i ništa više od toga.

Poštovani, 
Na osnovu Vašeg zahtjeva od  01.10.2019. godine upućenog Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, obavještavamo Vas da je protiv Nenada Nešića, v.d.direktora JP ,,Putevi RS” Banja Luka podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dana 12.10.2018. godine od strane Policijske Uprave Istočno Sarajevo. 

U gore navedenom Izvještaju, imenovani se sumnja da je počinio krivično djelo ,,Prinuda" iz člana 141. stav l. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Nakon što se provedu sve mjere i radnje koje su propisane Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, predmetni tužilac će donijeti odluku u ovom predmetu”, odgovorio je na moj upit Neven Kramer, sekretar Tužilaštva, 03.10.0.2019.

Kako Kramer nije naveo da li je Tužilac donio Naredbu o sprovođenju istrage, uputio sam OJT Istočno Sarajevo ponovo pitanja 10.10., tražeći da mi odgovore da li je nadležni Tužilac donio Naredbu o sprovođenju istrage i kako se zove postupajući tužilac u predmetu “Prinuda - Nešić”. 

Odgovor koji sam dobio potvrđuje da Tužilaštvo nije prstom mrdnulo da istraži nedjelo “teško” 155.000 KM. Nešiće je, osim Dodika, štitio i Milan Tegeltija predsjednik VSTS, kojeg je Sociopata, Nasilnik i Gangster, bogato nagrađivao za izmišljene arbitraže. 

Iz odgovora je jasno da nije donesena čak ni Naredba o sprovođenju istrage, a tragikomičan je dio o “dinamici rješavanja”, jer je nesporno da tu nema nikakvog rada, već da je u pitanju teški nerad, svjesno nečinjenje, koje je proizvelo nove teške pljačke budžeta RS i putarskih firmi.

“Poštovani, 
na osnovu Vašeg zahtjeva od 10.10.2019. upućenog OJT u Istočnom Sarajevu, ponovo vas obavještavam da je protiv Nenada Nešića, v.d. direktora JO Putevi RS Banjaluka podensen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dana 12.10.2018. od strane PU Istočno Sarajevo.

U gorenavedenom Izvještaju imenovani se sumnjiči da je počinio krivično djelo Prinuda iz člana 141 stav 1 KZRS.

Nakon što se provedu sve mjere i radnje koje su propisane Zakonom o KP RS predmetni tužilac će donijeti odluku u ovom predmetu.

Dinamika rješavanja predmeta iz nadležnosti OJT u Istočnom Sarajevu je utvrđena Opštim planom za 2019., kao i drugim planovima donesenim u skladu sa strateškim okvirom i planovima za tužilaki sistem RS, a sa kojima su upoznati RJT RS i VSTS BiH”.

Takođe vas obavještavamo da u skladu sa usvojenim principima kod objavljivanja informacija u otvorenim predmetima OJT u Istočnom Sarajevu nema praksu saopštavanja imena i prezimena postupajućeg tužioca dok se u predmetu ne donese tužilačka odluka”, odgovorio je Kramer 28.10.2019.

Nema nikakve dileme, nakon ovakvog odgovora, da je “Opšti plan za 2019., kao i strateški okvir i planovi za tužilački sistem RS, a sa kojima su upoznati Republičko javno tužilaštvo RS i VSTS BiH” bio tek prazan skup i da je jedini cilj svih “institucija” koje je Kramer naveo da ništa ne urade kako bi spriječili dalje pljačkanje, koje ima razmjere epidemije.

To što je protiv Nešića ili nekog sličnog nešića podnesen Izvještaj praktično ne znači ništa, ako se po toj krivičnoj prijavi ne radi. Kakva je to dinamika koja dozvoljava da bilo ko napravi štetu od 155.000 KM, a da Tužilaštvo sebi dozvoli luksuz da ništa ne radi?!

Međutim, "dinamika" se promijenila kada je Nešić došao u sukob sa Miloradom Dodikom i ovaj predmet star već dvije godine promptno je uzet u rad.

Dokaz je to da Dodik kapilartni kontroliše Tužilaštvo, ali i da je naredio MUP-u RS da se Nešić polomi.

Nešić je odavno trebao biti zatvoren, ali ga je sve vrijeme štitio Dodik i dopuštao mu vršenje najtežih kriminalnih djela.

"Istražioci "MUP RS je prije dva dana ušli su u JP "Putevi RS" i "češljaju" kompletnu dokumentaciju; Razlog tome je ogroman broj prijava protiv Nešića koje su do sukoba skupljale prašinu, na njima nije rađeno, a kada je došlo do sukoba ekspresno su aktivirane.