среда, 14. октобар 2020.

Anatomija kupljenog/prodanog glasa: Za 50 KM Kupljeni birač postaje Rob Kupca na dan glasanja


Piše: Slobodan Vasković


1.

Kupovina glasova nije samo krivično djelo kojim se ruši demokratija i pravo građana da biraju po svojoj volji; Kupovina glasova je mnogo više od toga - ona birača koji se odluči na takvu nečasnu rabotu u izbornom danu pretvara, doslovno, u Roba stranke kojoj je prodao svoj glas.


2.

Taj dan prodavcu glasa oduzeto je pravo slobode kretanja, slobode mišljenja, slobode biranja, slobode da bude ljudsko biće; Taj dan svako onaj ko proda glas postaje Rob i roba Kupca njegovog glasa i mora da se ponaša po njegovim strogim robovlasničkim pravilima, jer, u suprotnom, gubi drugi dio naknade za prodani glas, a sasvim je realno da doživi i niz nasilnih ataka u vremenu nakon toga.


3.

Već sam objavio da je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, javno kupuje glasove na području Istočnog Sarajeva, što mi je potvrdilo, sada već, desetine građana kojima su Nešićevi dileri ponudili novac.


4.

Glas se plaća sto (100) KM, a, prema riječima mojih sagovornika, isplata je u dva dijela.


“Ukoliko pristaneš odmah ti isplate 50 KM, a ti im daš svoj JMBG, adresu stanovanja i broj telefona”, pojašnjavaju način kupovine.


Dodaju da je za dodatnih 50 KM obećano da će biti isplaćeni nakon glasanja.


5.

Vrlo bitno je pojasniti zašto se uzimaju JMBG, adresa stanovanja i broj telefona, što je, kada je u pitanju uzimanje JMBG, teško krivično djelo.


6.

JMBG prodavca glasa se uzima kako bi Kupci glasova (i duša) u biračkom spisku, koji posjeduje svaka stranka, pronašli tačno biračko mjesto na kojem njihova roba glasa.


7.

Rob, koji je uzeo 50 KM avansa za glas, ne može, preciznije ne smije, otići sam na biračko mjesto kako bi glasao. On mora da čeka da ga pozove Kupac njegovog glasa (zato se uzima broj telefona), a onda na njegovu adresu (zato se uzima adresa) dolazi automobil koji ga odvozi do biračkog mjesta.


8.

Automobil pripada Kupcu glasa/glasova.


9.

Nakon što glasa za stranku/pojedinca kojima je prodao glas, mora da uslika listić, zajedno sa ličnom kartom, i ponovo se vraća u automobil Kupca gdje tom fotografijom predočava da je ispunio svoj ropski zadatak; Nakon što se Kupac glasa/glasova, odnosno njegovi vojnici uvjere da je “glasano” kako je naređeno slijedi isplata drugog dijela od obećanih 100 KM; Odnosno dodatnih 50 KM.


10.

Tada Roba ili odvoze kući ili puštaju da sam prošeta, sa sviješću da se prodao za 100 KM onima koji su taj novac opljačkali od naroda, pa i kupljenog birača, i da naredne četiri godine mora da trpi sve ono što mu Kupac naloži, jer ne završava sve samo u danu glasanja - Kupljeni Robovi ostaju i dalje u bukagijama sopstvenog posrnuća, prisiljeni da djeluju po nalozima onih što su ih kupili za svega 100 KM.


11.

Užasno, ali dosta je onih koji ne razmišljaju na taj način, jer, doslovno, nemaju od čega da žive pa su laka meta nezajažljivih predatora, kriminalaca i gangstera iz vlasti (sa bilo kog nivoa).


12.

Uzeo sam Nešića za primjer, jer njegovi dileri kupuju javno glasove već godinama i ne odgovaraju zbog toga. Niko ih ne progoni - ni Tužilaštvo ni MUP RS. Tako je i sa drugima.


13.

Koliko je dobro razvijen taj prljavi posao svjedoči i podatak da na dan izbora Nešićeva dilerska vojska, samo na području opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo, koristi najmanje 40 vozila kojima kupljene robove voze do glasačkih mjesta da potvrde sopstveni ropski status.


14.

Jezivo, ali niko ništa ne preduzima, a, kako stvari stoje, teško da će ikakvih akcija sprečavanja ovih teških kriminalnih radnji u skorijoj budućnosti biti. 


15.

Pojedinačna i vrlo rijetka hapšenja samo su izuzetak koji potvrđuje navedeno pravilo, jer bez sveobuhvatne istrage na cijeloj teritoriji BiH i hapšenja Nalogodavaca kupovine glasova ne postoji mogućnost svođenja ovog robovlasničkog sistema na minimum, do potpunog iskorjenjivanja.