понедељак, 26. октобар 2020.

Kartel/Bitka za teritoriju: Nešić traži da ga Dodik imenuje na čelo Elektroprivrede RS ili “Autoputeva RS” ili da ga vrati na poziciju direktora JP “Putevi RS” kako bi se “vratio” u antinarodnu koaliciju; Dodik teško može ispuniti zahtjeve svog “štićenika” koji se nije libio da “digne ruku na njega”Piše: Slobodan Vasković


1.

Nenad Nešić, šef interesne organizacije DNS, od Milorada Dodika, lidera interesne grupacije SNSD, zahtijeva da ga imenuje na poziciju direktora jednog od tri najznačajnija Javna preduzeća u RS, kako bi se vratio “u koaliciju”.


2.

Nešić, koji je umislio da je “lider”, iako je tek Sociopata, Nasilnik i Gangster, zahtijeva da bude imenovan na poziciju direktora “Elektroprivrede RS” ili “Autoputeva RS” ili da bude vraćen na čelno mjesto u JP “Putevi RS”.


3.

Teško da Dodik može prihvatiti ijedan od ovih megalomanskih zahtjeva novopečenog lažnog opozicionara, jer ako bi pristao da Nešiča postavi na poziju direktora ERS, morao bi da smijeni Luku Petrovića, generalnog sekretara SNSD-a, što bi bilo pravo poniženje; To bi izazvalo i brutalnu reakciju Petrovića koji nije u milosti vrha SNSD-a, ali ga Dodik čuva na poziciji.4.

I ostatak vrha SNSD-a izvjesno bi stao na Petrovićevu stranu, iako ga ne podnose, jer još manje “mirišu” Nešića; Uz to, došlo bi do velikih turbulencija u toj stranci, posebno u Hercegovini.


5.

Pozicija direktora JP “Autoputevi RS”, na čijem čelu je Dušan Topić, takođe, djeluje nedohvatljivo za Nešića, jer je Topić osoba od najvećeg povjerenja Slobodana Stankovića, Akademika građevinske mafije i vlasnika konzorcijuma “Integral inženjering”.6.

Defatkto, “Autoputevi RS” su preduzeće kojim Stanković u potpunosti upravlja i bilo bi zaista pravo iznenađenje da dozvoli smjenu Topića.


7.

Uz to, Stankoviću je Dodik naložio da za kampanju SNSD-a obezbijedi pet “crnih” miliona keša, pa bi smjena Topića itekako uticala na ovu podzemnu transakciju.


8.

Nije realno ni da Dodik Nešića vrati na poziciju direktora JP “Putevi RS”, sa koje ga je otjerao 14.10.2020., prisilivši ga da podnese ostavku i proglasi se “bolesnim”. To što Nešić sada tvrdi da je “zdrav” teško da će mu pomoći da se povrati na mjesto sa kojeg je opljačkao desetine miliona KM.


9.

Za Dodika su JP “Putevi” od ključne važnosti, jer ovih dana kreće veliko predizborno nezakonito asfaltiranje, što je značajan dio kampanje SNSD-a; Toliko značajan da se u istočnom Sarajevu već navlači asfalt na asfalt, debljine 3 (tri) centimetra. To je uvertira velikog asfaltiranja u režiji SNSD-a.


10.

Nešić je i smijenjen što je izbjegavao da asfaltira po Dodikovm nalozima; Trebalo je da u te svrhe utroši deset miliona KM, ali on je počeo sa asfaltiranjem za DNS, izbjegavajući naloge Šefa Kartela, što je i otvorilo borbu unutar Ganga “za teritoriju” i dilanje asfalta!


11.

Ukoliko bi Dodik imenovao ponovo Nešića na poziciju sa koje ga je smijenio prije dvije sedmice, bilo bi to javno poniženje za njega; Dodik ima “stomak” da proguta i deponiju kada mu je to potrebno, ali Deponiju Nešić i bilo koji od njegova tri zahtjeva čak i Dodik vrlo vrlo teško može da svari.


Dodik je izjavio da se odnosi između SNSD-a i DNS-a “peglaju”, ali djeluje gotovo nevjerovatno da vrelom peglom krene na Luku Petrovića ili Dušana Topića ili Davora Kostreševića, kojeg je Dodik imenovao umjesto “oboljelog” Nešića.12.

Očekuje se da na sastanku Dodik Nešiću ponudi neko “utješno” mjesto u nekoj Agenciji ili Javnom preduzeću, ali Nešić želi samo jednu od tri navedene pozicije.


13.

Ova sapunica u kojoj je Nešić u defanzivi će se nastaviti i nakon sastanka koji bi trebalo da se održi između njega i Dodika “u četiri oka”.


14.

Sastanak “u četiri oka” Dodika i Nešića je, kako sam to i najavio, dogovoren prilikom posljednjeg susreta delegacija SNSD-a i DNS-a, 22.10., na kojem ništa drugo nije dogovoreno, ali je izrečeno niz međusobnih uvreda i iskazan jasan animozitet između dvije strane istog Kartela. (nastaviće se)