субота, 6. октобар 2018.

IZBORI 2018 : MUP RS KRŠI IZBORNI ZAKON: Izdaju obrasce za glasanje ukinute prije osam godina



MUP RS ne mari što je CIK ukinuo obrazac LK/OI-4. Prije dva dana obavijestio građane da svoje biračko pravo mogu ostvariti prilažući sporne obrazce koji će biti izdavani i na dan izbora

Piše: žurnal.info

Na području svih policijskih uprava u Republici Srpskoj tokom vikenda će biti izdavani lični dokumenti, saopćeno je iz MUP-a Republike Srpske. 
I ništa tu ne bi bilo sporno da MUP RS u svom saopćenju nije naveo da će “licima kojima se prvi put izdaju lična dokumenta biti dato i obavještenje na obrascu LK/OI-4 kako bi mogli da ostvare biračko pravo, jer će se ovo obavještenje smatrati dokumentom radi dokazivanja identiteta birača”.

MUP, dakle, navodi da će birači moći glasati prilažući obrazac LK/OI-4. Time je MUP RS-a prekšio najmanje dva propisa kojim se reguliše izborni proces. Prema članu 5.12 Izbornog zakona BiH građani mogu ostvariti biračko pravo prilažući samo važeće lične dokumente BiH. 

“Važeća lična isprava, sa fotografijom, u smislu stava (3) ovog člana, jedan je od sljedećih dokumenata:1. lična karta,2. pasoš, 3. vozačka dozvola.”, navedeno je u članu 5.12 Izbornog zakona BiH.

Nigdje se, dakle, ne pominje obrazac LK/OI-4 na osnovu kojeg se, prema tvrdnjama MUP RS, može ostvariti biračko pravo.

Osim Izbornim zakonom BiH, biračko pravo je regulisano i Pravilnikom o provođenju izbora u BiH, koji je usvojen na sjednici CIK-a 26. aprila ove godine. Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku BiH, broj 29/18. 

“Prilikom ulaska na biračko mjesto radi identifikacije i glasanja svaki birač mora predočiti jedan od važećih ličnih dokumenata, u skladu s članom 5.12 Izbornog zakona BiH. Nakon što birač dokaže svoj identitet članu biračkog odbora i njegovo ime bude pronađeno u izvodu iz Centralnog biračkog spiska, birač se potpisuje identično kao na identifikacionom dokumentu pored svog imena u izvodu iz Centralnog biračkog spiska”, navedeno je u članu 19 Pravilnika o provođenju izbora u BiH. 

Ponovo se nigdje ne pominje obrazac LK/OI-4 koji je, prema MUP-u RS-a, dovoljan za ostvarivanje biračkog prava. Prema dokumentaciji CIK-a, upotreba ovog obrasca u izbornom procesu ukinuta je 2010. godine. No, zašto MUP ovaj dokument ponovo vraća u izborni proces.

“U pitanju je priprema izborne krađe. Pojednostavljeno, ukoliko nn osoba iz Srbije ili neke druge države dođe u MUP RS i preda zahtjev za izdavanje lične karte, toj osobi će biti izdat obrazac LK/OI-4. Taj obrazac, međutim, ne znači da će ta osoba dobiti ličnu kartu ili neki drugi bh. dokument. U praksi se tako može desiti da MUP nakon izbora obavijesti tu osobu da nema pravo na bh. dokumente, a da je ta osoba već glasala”, pojasnio je za Žurnal sagovornik iz Centralne izborne komisije BiH. 

Upravo zbog toga, CIK je ukinuo sporni obrazac. No, MUP RS ne mari za to, pa je prije dva dana obavijestio građane da svoje biračko pravo mogu ostvariti prilažući obrazac LK/OI-4. Sporni obrasci bit će izdavani i na dan izbora.