понедељак, 29. октобар 2018.

Sudsko vijeće uništilo Dalibora Vreću i njegovu i Ilićevu postavku da je David Dragičević ubijen u ulici Velibora Janjetovića Janje

piše: Slobodan Vasković



Vijeće Osnovnog suda u Banjaluci uništilo je u potpunosti, argumentima, tužioca Dalibora Vreću i njegovu postavku da je David Dragičević ubijen u neposrednoj blizini ulice Velibora Janjeotivića Janje, 18.03. u 04 časa ujutro.

Predsjedavajući vijeća bio je sudija Branimir Jukić, dok su članovi vijeća bile još sudinice Radmila Medaković i Bisera Kovačević, a sve se desilo tokom odlučivanja o Vrećinom zahtjevu da se Alenu Kukiću produži pritvor, jer je uništio neke od snimaka sa nadzornih kamera objekta “MK”.



Sudsko Vijeće je konstatovalo da svjedoci Milan Dakić, Željko Krečar i Vujadin Savanović, koji su pogledali snimke koje je Kukić obrisao (pa kako tvrdi vratio u računar “MK”) nisu vidjeli nikakva vozila niti lica, koja su mogla, eventualno, napasti NN osobu, koju su kamere zabilježile, da su u navedenom vremenu prošla pored objekata “MK” i Apartmana “Vesto”. 



Riječ je o vremenkom periodu od 02 časa 52 minuta do 03 časa 42 minuta, 18.03. ove godine.

Vrećo je u Naredbi o sprovođenju istrage naveo sledeće:
"Dana 18.03. 2018. godine oko 04,00 časa, u Banjaluci, u Ulici Velibora Janjetovića, kod broja 27, u neposrednoj blizini kuće vlasništvo Kurušić Miomira, bijesnim i histeričnim glasom napali oštećenog Dragičević Davida, upućujući mu prijetnje, te su i fizički napali na oštećenog, pa je oštećeni, usljed takvog napada i verbalnih prijetnji, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu rijeku Crkvenu, ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi, a leš oštećenog je dana 24.03.2018. godine, pronađen u rijeci Crkvena u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas. Dakle, drugog lišili života”.

Međutim, Sudsko vijeće konstatuje da tužilac navodi da je u događaju na pomenutom mjestu učestvovao veći broj lica koja su su “bijesnim i histeričnim glasom napali oštećenog Dragičević Davida, upućujući mu prijetnje”, ali se iz izvedenih dokaza ne može zaključiti da se taj događaj odigrao kako ga je tužilac opisao.



Sudsko Vijeće je konstatovalo da je svjedok Dakić bio izričit da je na snimcima, prije nego su obrisani, vidio NN lice kako dolazi (u 02 časa i 52 minuta) i odlazi od kuće Đorđa Rađena (u 03 časa i 42 minua) i nikoga više - ni bilo kakva vozila niti bilo kakva druga lica koja bi ugrozila NN lice.

“Iz svega navedenog ovo Vijeće smatra da tužilac nije izvedenim dokazima učinio vjerovatnim činjenicu da je na kamerama video nadzora MK servisa, koja se odnose na noć 18.03., pa tako i na period oko 4 časa te noći bio zabilježen sadržaj snimaka lica koja bi se mogla sumnjičiti zbog krivičnog djela Ubistvo na teret oštećenog Davida Dragičevića te noći, na način na koji je to opisao tužilac, niti prolaska vozila kojim su se ta lica eventualno služila”, navodi se u Rješenju o oslobađanju Kukića pritvora.



Sudsko vijeće je ukazalo i na činjenicu da Vrećo ničim nije dokazao da je NN lice David Dragičević.


Ovim stavovima, zasnovanim na činjenicama, Sudsko Vijeće potpuno je uništilo postavku Dalibora Vreće i Darka Ilića da je David Dragičević ubijen u ulici Velibora Janjetovića Janje, što Davidov otac Davor tvrdi još od 26.03. ove godine.