понедељак, 8. октобар 2018.

Stejt Department: SAD dijeli zabrinutost, koju su iskazali OSCE i drugi, u vezi izbornog procesa: oko preciznosti registracije glasača, nezavisnosti posmatrača izbora, jednakog pristupa medijima, kao i nepravilnog korištenja javnih resursa

piše: S.V.



Povodom izbora u BiH oglasio se u američki Stjet Department.

U saopštenju Stejt Departmenta se navodi:

"Sjedinjene Americke Drzave čestitaju gradjanima BiH za njihovo učestvovanje na opštim izborima 7. oktobra. Naše dvije zemlje će nastaviti prijateljski odnos, posvećeni cilju očuvanja stabilne i prosperitetne BiH.

SAD dijeli zabrinutost, koju su iskazali  OSCE, misija za nadgledanje izbora, međunarodni timovi, lokalne NVO, oko preciznosti registracije glasača,  nezavisnosti posmatrača izbora, jednakog pristupa medijima, kao i nepravilno korištenje javnih resursa. 



Ove zabrinutosti su iskazali i bosanski lideri koji su posvećeni potpuno fer i transparentnim izborima, te ohrabrujemo  bosanske institucije da obrate pažnju na nedostatke/mane koji su zapazili OSCE posmatrači. 

Mi očekujemo da svi građani i kandidati ulože svoje žalbe  kroz uspostavljene legalne kanale i ohrabrujemo sve političke lidere da budu skromni u pobjedi i veliki u porazu.  

SAD ostaje posvećene da sa gradjanima i vladom BIH nastave da rade na  obimnim izbornim, političkim, socijalnim i ekonomskim reformama.