четвртак, 6. март 2014.

Uzgoj fiktivne teladi u teškoj krizi: Čak i Dodikov otac zatvorio firmu

piše: Slobodan Vasković

Bogoljub Dodik, otac mnogo poznatijeg Milorada, likvidirao je svoju firmu ZZ „Ranč 3D“.

Navedeno je ovo u dokumentu Poreske uprave RS „Pregled poreskih obveznika koji su odjavili jedinstveni identifikacioni broj“, za period 01.12.2013.-31.01.2014., objavljenom u Službenom glasniku RS broj 12, od 25.02.2014.

Iz dokumenta je vidljivo da je „Ranč 3D“ bio pod ingerencijama Organizacione jedinice Laktaši i da je identifikacioni broj firme odjavljen 26.12.2013. godine. Firma je osnovana 1993. godine.

Nakon ovog iznenađujućeg poteza Bogoljuba Dodika, jasno je da je ekonomska kriza itekako uzela maha i u Republici Srpskoj, čim tako uspješni privrednici, kao što je porodica Dodik, ne mogu da održe svoja preduzeća u životu.

To implicira pitanje od vitalne važnosti: Kako će Milorad Dodik očuvati fiskalnu, ekonomsku, privrednu i finansijsku stabilnost RS, kada nije uspio pomoći rođenom ocu da sačuva „Ranč 3D“.

Ovu firmu još u ratu osnovao je Milorad Dodik sa ciljem da iz primarne emisije povuče novac za, vjerovali ili ne, uzgoj teladi.

Tadašnja SDS-ova vlast davala je kredite iz primarne emisije poljorpivrednicima. Dodik je iskoritstio tu mogućnost i napravio projekat uzgoja teladi.

Tadašnja Vlada RS dala mu je kredit od 600.000 tadašnjih njemačkih maraka (i to u markama). Bitno je znati da se kredit mogao vraćati u tadašnjim dinarima.

Dodik je uzeo novac i počeo uzgajati fiktivnu telad. Preciznije, telad su postojala samo na papiru, Dodik je čekao da inflacija uradi svoje i umjesto 600.000 DEM, koliko su dinari vrijedili na dan kada je dobio kredit, on je nakon nekoliko godina, sa par hiljada maraka vratio kredit, jer je dinar strahovito devalvirao.

I nakon rata Dodik je nastavio da posluje sa firmom „Ranč 3D“, pa je od Banjalučke banke povukao kredit od 280.000 maraka, koji nikada nije vratio.

Dragoljub Lekić, jedan od direktora Banjalučke banke, nakon njene privatizacije otpisao je taj dug.

Vlada RS isplatila je Dragoljubu Lekiću 16 miliona dolara na ime duga Rafinerije.

Kada je Lekić prodao Banjalučku banku, Unikredit grupi, oni nisu htjeli da preuzmu i potraživanja od Rafinerije, tretirajući ih krajnje spornim i ta dugovanja Lekić je ponio sa sobom iz banke.

Ispalo je da su ta „potraživanja“ nesporna i inkasirao je 16 miliona dolara.

Sretna vremena, kada je Dodik razbacivao novac su davna prošlost. U Republici Srpskoj više ne uspijeva ni uzgajanje fiktivne teladi.