среда, 12. март 2014.

RT RS: Pavelić i Budak izvanredni pisci, o ustaškim zločinima ni riječi

piše: Slobodan Vasković

Radio televizija RS prešla je zaista dug put od srpske televizije do medija koji slavi ustaškog poglavnika Antu Pavelića kao izvanrednog pisca. Za tu kuću bitnije je kako je Pavelić opisao izgradnju željezničke pruge u Kraljevini Jugoslaviji, nego svi zločini koje je NDH, pod njegovim vođstvom, počinila (pogledaj video na kraju teksta).

Na RTRS-u se Pavelić uzdizao u nebesa kao pisac u emisiji “Ljudovanje”, (koju uređuje Veselin Gatalo), 7. februara ove godine na isti dan kada su prije 72. godine ustaše u banjalučkim selima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Ratkovac, poklale preko 2300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete.
U ranim jutarnjim satima, 7. februara 1942. godine, pod komandom ustaškog vođe u Banjaluci Viktora Gutića i fratra Miroslava (Filipović) Majstorovića, ustaše su otpočeli pokolj u pomenutim selima i rudniku "Rakovac". Zločin je počinjen bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, kamama, krampovima i maljevima.
Ubijani su nedužni ljudi, žene i čak 551 dijete. Među žrtvama su bile bebe u kolijevkama, ljudi i žene u zrelim godinama, stogodišnjaci i starci u samrtničkim posteljama.

Proljudovao je Gatalo sa svojim gostom Predragom Raosom, jednim od učesnika Hrvatskog proljeća 1971. godine i potpuno nebitnim piscem i o Mili Budaku, koji je, takođe, predstavljen kao vrstan književnik. Rečeno je i da je obješen, ali ne i zašto. Budak je bio ustaški ideolog. U vladi NDH bio je ministar vjere i prosvete, zatim ministar inostranih poslova, te poslanik u Berlinu (1941.-43.).

U istoj emisiji Raos i Gatalo odbranili su i Hitlera, tako što je gost RT RS-a konstatovao da je za sve kriva Amerika i da su Amerikanci ti koji su inspirisali Hitlera da počini najstrašnije zločine na planeti.

Interesantno je da je ista ta Amerika istom tom RT RS-u svojevremeno donirala opreme u vrijednosti preko million dolara, putem USAID-a.

Na kraju emisije je promovisan ustaški grb, a sve u skladu sa “velikosrpskom” uređivačkom politikom Veselina Gatala.

Emisija “Ljudovanje” od 7. februara, u kojoj je gost bio Predrag Raos, još je na portalu RT RS-a, što znači da se medijski javni servis RS nije distancirao od sadržaja emitovanog u toj emisiji.