уторак, 11. март 2014.

Pokolj 2300 Srba, Gatalo na RT RS obilježio promocijom ustaškog grba

 
piše: Slobodan Vasković

Veselin Gatalo, urednik emisije “Ljudovanje”, koja se emituje na Javnom servisu Republike Srpske – RTRS-u, javno je promovisao ustaške simbole. I to u emisji emitovanoj 7. februara, u kojoj mu je bio gost Predrag Raos, romanopisac
U 50. minutu Raos kaže: “Evo vam gusle, sa ustaškim grom. Takve su mi kupili”. I zaista sa stola diže gusle na kojima je grb Nezavisne države Hrvatske i na njima gusla cijelih četiri minuta.

Gatalo uopšte nije reagovao, niti je na bilo koji način pokušao upozoriti Raosa da je, najblaže rečeno, krajnje neprimjereno da na Javnom servisu Republike Srpske pokazuje ustaška obilježja.
  
Ko se imalo razumije u istoriju i heraldiku zna da postoje dvije verzije hrvatskog grba- šahovnice.

Normalna šahovnica počinje crvenim poljem i takav je i danas zvaničan hrvatski grb. Izuzetak je ustaška šahovnica koja je korišćena za vreme NDH kao grb, koja ima početno bijelo polje.
 
Šahovnica na guslama na kojima je guslao Raos (vidi sliku), ima početno bijelo polje i nedvosmisleno je da je riječ o ustaškom grbu.

NDH je zvanično bila fašistička tvorevina i današnje vlasti Hrvatske se na sve moguće načine distanciraju od ustaške ideologije, simbola i svega što je značila NDH.

Nezamislivo je da se danas u bilo kojoj emisiji Javnog servisa Hrvatske-HRT, na ovaj način prikazuju ustaški simboli.
 
Skandal je još veći, jer je ustaški simbol objavljen na Javnom servisu Republike Srpske i tertiran kao vrlo zabavan. A zvanična politika NDH, čiji je to grb, bila je, kada su Srbi u pitanju, “trećinu pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu protjerati”.

Gatalova emisija sa ustaškim grbom emitovana je 7. februara, na isti dan kada su prije 72. godine ustaše u banjalučkim selima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Ratkovac, poklale preko 2300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete.

U ranim jutarnjim satima, 7. februara 1942. godine, pod komandom ustaškog vođe u Banjaluci Viktora Gutića i fratra Miroslava (Filipović) Majstorovića, ustaše su otpočeli pokolj u pomenutim selima i rudniku "Rakovac". Zločin je počinjen bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, kamama, krampovima i maljevima.
Ubijani su nedužni ljudi, žene i čak 551 dijete. Među žrtvama su bile bebe u kolijevkama, ljudi i žene u zrelim godinama, stogodišnjaci i starci u samrtničkim posteljama.
Niko, ali baš niko, nije reagovao na promovisanje ustaških simbola u programu RTRS-a  i to na godišnjicu pokolja srpskog življa.
RTRS je pod punom kontrolom SNSD-a. Ali, to ne opravdava opoziciju za ćutanje o ovom užasu.
Gatala je na RT RS doveo vladika Grigorije uz blagoslov Milorada Dodika.

video na linku: 
https://www.youtube.com/watch?v=LHbiziBxOug&feature=youtu.be