субота, 29. март 2014.

"Čuvar Srpske" Nenad Novaković - Beskičmenjak za sva vremena

piše: Slobodan Vasković

Ukoliko niste upoznali Nenada Novakovića, imate ozbiljnu rupu u životnoj halji. Takva osoba sreće se jednom u životnom vijeku, a njegovo žitije dokaz je kako poltronisanje, uvlačenje, mešetarenje, samoreklamiranje…, praćeno uvijek širkom osmijehom (i ledom u očima) može omogućiti sticanje enormnog bogatstva i vrlo visoku poziciju na društvenoj ljestvici.

Nikada prvi, uvijek pri vrhu, Novakovićeva je mantra, koju on već dobre 22 godine vješto promoviše i od koje nikako ne odstupa. A i zašto bi, jer je postao milioner, a niko ga ne pominje u bilo kakvoj privatizacionoj, privrednoj, finansijkoj ili bilo kojoj drugoj aferi. Krckajući pomalo, Novaković je nakrckao i previše za jedan život.

Čovjek za sve režime/sisteme/vremena bio je podjednako uspješan i za vrijeme SDS-a i za vakta SNSD-a. Kadar Momčila Krajišnika, u ratu i nakon njega, nalazio se na čelu Radija RS i Glasa, a nakon što je SNSD osvojio vlast, vješto im se priklonio, dejstvujući ispod šinjela Nebojše Radmanovića.

Stekao je taj eskadrilu poljoprivrednih aviona, izdavačku kuću, fakultet, brojne nekretnine u RS, Srbiji i Crnoj Gori, skupocjena vozila, doktorsku diplomu… Da ima devet života kao mačka i da ih sve odjednom živi, mnogo je.

Danas je vrijedni Nenad Novaković, zajedno sa Željkom Mirjanićem, šefom Kluba poslanika SNSD-a, suvlasnik BLC-a (Banjaluka College), vlasnik izdavačke kuće “Besjeda”, direktor Narodnog pozorišta Banjaluka i voditelj emisije na jednoj lokalnoj TV.

Kada ga sretnete, a on zna da vam aktuelna vlast baš i ne odgovara, široko će vam se osmijehnuti, pozvati vas na kafu u “najskorije vrijeme” i zakukati nad “Režimom koji sve uništava”. Napljuvaće Milorada Dodika i njegovu “diktatorsku vlast”, odvaliće bez milosti po činjenici da “pet familija vodi sve u RS”, ispričaće vam kako je od “Dodika primitivca i njegovih primitivaca” uništen, zgažen, ponižen, progonjen…    
 
Kada ga sretnete, a on zna da vam aktuelna vlast baš odgovara, široko će vam se osmijehnuti, odmah vas odvesti na kafu i razvaliti “nesposobnu opoziciju”, njihove “potrošene vođe”, njihov “nedostatak ideja i vizije” i svesrdno pohvaliti Milorada Dodika i njegov “vrlo uspješan, način vladanja”.

Novaković trenutno torbari po svim strankama: odlazi u SDS, NDP, PDP gdje teško kritikuje Dodikovu vlast, s akcentom na Glavnog Baju, kojeg oslikava kao ovaploćenje zla. Isto tako djeluje u strankama koje su na vlasti, s tim što im prenosi svoje negativne impresije o opozicionarima.

Novaković se može okarakterisati kao najmudriji štakor na brodu koji tone: nikada ne čeka da lađa počne da tone, da bi on tek tada krenuo da bježi. On, za razliku od drugih štakora, revnosno, mjesecima prije brodskih sirena za uzbunu, priprema i podmazuje svoje čamce za spasavanje, kojima efikasno odjedri u susret novom brodu i novoj vlasti.

Kakav beskičmenjak je Novaković, svjedoči i sledeći primjer: početkom septembra prošle godine došlo je do oštre verbalne vatre na relaciji Dodik-opozicija, u kojoj su lideri opozicije oštro kritikovali predsjednika RS. Uobičajeno, SRNA je emitovala izjave ličnosti, koje su branile Milorada Dodika. Tako i Novakovićevu.

Srna - 17.09.2013 12:30
BANJALUKA - Bilo kakav napad na predsjednika Republike Srpske, Vlade ili Narodne skupštine istovremeno je napad na Srpsku, ocijenio je za Srnu direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković.
On je, komentarišući sve češće napade opozicije na predsjednika Republike Milorada Dodika, istakao da političari u Srpskoj moraju da nauče da poštuju institucije sistema.
"Dok god ne naučimo da poštujemo institucije sistema, a ne ličnosti, urušavaćemo Republiku Srpsku. U tom slučaju, od Srpske će ostati samo ljuštura koja neće trebati nikome, pa ni nama samima", poručio je Novaković.

Nakon što je ova izjava emitovana u svim režimskim medijima, iz opozicionih stranaka, gdje je Novaković čest gost, pozvali su ga i upitali “Otkud takvi stavovi, a kod nas pričaš sasvim drugu priču”?

Vjerovali ili ne, Novaković je mrtav hladan odgovorio:”Molim! Pa da li vi mislite da sam ja to zaista rekao? Srna je to objavila bez mog znanja”!

Naravno da Novaković laže, jer Srna jeste pala nisko-prenisko, ali još uvijek nisu došli do stadija da izmišljaju izjave pripadnika vlasti. Što Novaković jeste.

Zašto sve ovo pišem o Novakoviću? Da bih oslikao čuvare ustavnog poretka RS i kamarilu, koja parazitira na Dodiku, pijući krv narodu.

Na Novakovićevom BLC-u uposlen je Predrag Ćeranić, kao profesor.
Ćeranić je u emisji “Apostrof”, emitovanoj nedavno na režimskoj platformi znanoj kao ATV, otvoreno zaprijetio nerođenom djetetu Nikole Dronjka.

U emisji se Ćeranić deklarisao kao “predstavnik izdavača” knjige u kojoj su objavljene liste za odstrel. Riječ je o bolesnom uratku bjelosvjetskog hohštaplera Stefana Karganovića “Rušenje Republike Srpske”. Knjigu je izdala “Besjeda”, čiji je vlasnik Novaković (izdao je on i pamflet “Dodik čuvar Srpske”).

Uputio sam dopis Novakoviću u kojem sam zatražio da mi odgovori da li “Besjeda” stoji iza Ćeranićevih prijetnji, jer je on bio njihov predstavnik u emisiji? Zamolio sam ga i za komentar činjenice da pedagog koji radi sa mladim ljudima javno prijeti, budući da Ćeranić predaje na njegovom privatnom fakultetu.

Nikakav odgovor nisam dobio. Ni preko Srne. Očito je da Novaković itekako podržava Ćeranića i sve zlo koje taj nesretni i zli luzer promoviše.

Pitanja bez odgovora
BLC
Izdavčka kuća "Besjeda"
g. Nenad Novaković (su) vlasnik

Poštovani,
Vaša kuća "Besjeda" izdala je knjigu grupe autora "Rurenje Republike Srpske", među kojima je i Stefan Karganović.
Predrag Ćeranić, profesor na BLC, u emisiji "Apostrof" Alternativne televzije, emitovanoj 21. marta ove godine, legitimisao se kao predstavnik izdavača knjige. U toj emisiji, g. Ćeranić je zaprijetio nerođenom djetetu Nikole Dronjka, takođe učesnika u emisiji.

S obzirom na navedeno, molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
1. Da li Vi, kao vlasnik "Besjede", stojite iza prijetnji koje je Ćeranić javno uputio Dronjku i njegovoj trudnoj ženi?
2. S obzirom da je g. Ćeranić poresor na Fakultetu, čiji ste suvlasnik, kako komentarišete činjenicu da pedagog, koji radi sa mladim ljudima, javno promoviše prijetnje?
3. Da li ćete Vi kao vlasnik "Besjede" i suvlasnik BLC preduzeti određene mjere u vezi sa ovim slučajem?
Molim Vas da mi na ova pitanja odgovorite do srijede, 26. marta.
S postovanjem,
Slobodan Vasković, novinar-blogger