понедељак, 18. децембар 2023.

Uhapšen i Osman Mehmedagić Osmica, zajedno sa Debevecom; Razlog hapšenja: zloupotrebe službenog položaja u vezi sa ilegalnim prisluškivanjem

piše: S.V.

Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor OSA BiH, uhapšen je, kao i Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH.

Kao zvanični razlog navodi se, za obojicu, zloupotreba službenog položaja. Moji izvori tvrde da je riječ o teškim zloupotrebama koje se tiču ilegalnog prisluškivanja velikog broja osoba iz političkog, novinarskog i javnog miljea.

Moji izvori dalje navode da su brojne osobe prisluškivane bez ikakvog razloga, samo zbog svog angažmana na javnoj sceni, a da su im Debevec i Osmica "pakovali" navodne nezakonite radnje kako bi ih mogli držati na mjerama.

Krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijelo je sadašnje rukovodstvo OSA BiH, jer je samo ta Agencija mogla utvrditi razmjere ilegalnog prisluškivanja.

Osman Mehmedagić Osmica nalazi se na "Crnoj listi" SAD-a; Prvo ga je na listu stavilo Ministarstvo finansija i trezora SAD-a, da bi prije nekoliko dana to učinio i Stejt Department. 

Tada je uz njega na listu stavljena i njegova supruga, kao i Dijana Kajmaković, bivša zamjenica Glavnog tužioca, koja je direktno uvezana sa narkogrupama i teškim kriminalcima.

Osim toga, protiv Osmice se veoma dugo vodi proces zbog falsifikovanja diplome.

Ranije sam objavio brojne tekstove u kojima sam naveo da je Osmica imao direktne veze sa brojnim narkoklanovima - od ganga Bojana Cvijetića, pa nadalje, a da je on lično bio nadređen Elvisu Keljmendiju, Denisu Stojniću i Admiru Arnautoviću Šmrku kojeg je štitio.

Svi navedeni su, osim Kajmakovićeve, dosad uhapšeni (pa pušteni da se brane sa slobode), a  sada je uhapšen i Osmica. I Debevec, bez kojeg nije mogao počiniti brojne nezakonite radnje.

Ova afera ogrromnih razmjera se tek zahuktava i pred nama su brojna saznanja o tome ko je sve od najviših zvaničnika BiH, njenih entiteta i kantona bio učesnik teških kriminalnih djela. (nastaviće se)