уторак, 26. децембар 2023.

Ranko Debevec je na sigurnom, u pritvorskoj jedinici; To je sudbina koja čeka mnoge sudije u Bosni i Hercegovini


Piše: Slobodan Vasković 

 

Kraj je godine. To je vrijeme kada svaki pojedinac sabira lične uspjehe i neuspjehe u tekućoj godini koja lagano curi ka prošlosti.

 

Izuzetak nisu ni sudije u BiH. Doduše, oni za razliku od većine polugladnih stanovnika BiH sabiraju samo lične uspjehe, primarno finansijske.

 

Ono na šta nisu računale sudije u BiH, uključujući i nesretnog Ranka Debeveca, jeste da njihove kriminalne aktivnosti uvijek neko prati. Ne samo prati, nego i podnosi redovno izvještaje, vrlo detaljne. 


Nije moje da podučavam sudije u BiH, ali bi oni trebali znati da obavještajne službe najmanje četiri svjetske sile i dvije regionalne države imaju infiltrirane svoje ljude u svakoj iole bitnoj pravosudnoj instituciji.

 

Da pređem na stvar: Kako bih omeo sudije u BiH u praktikovanju novogodišnjih radosti, koje se svode na mirno brojanje novca stečenog kriminalnim aktivnostima, odlučio sam da kraj tekuće godine rezervišem za tekstove posvećene isključivo njima.

 

Već za sutra najavljujem prvi tekst o kriminalcima u sudijskim togama. Prvi na mom „jelovniku“ će biti kriminalna jazbina zvana Osnovni sud Banjaluka.

 

Nakon što pomenuti sud pometem gvozdenom metlom, preći ću na Okružni sud Banjaluka; I tako redom...