среда, 13. децембар 2023.

Funkcionerska Mreža podrške narkogangovima i dalje radi vrlo aktivno, bez namjere da prestanu


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mehmed Osmanagić Osmica i Diana Kajmaković, donedavno visoki funkcioneri OSA BiH i Tužilaštva BiH imaju veoma široku bazu saradnika koja im pomaže da izbjegnu pritvaranja, a potom i procesuiranje.


2.

Kao i obično, kod zločinačkih organizacija, nema nikakvih sukoba ni po kom pitanju - posebno ko je iz kog entiteta, koje je nacije, vjere… Bitan je samo kriminalni profit i izbjegavanje pritvora, posebno ako su u pitanju funkcioneri politički imenovani.


Osmica je bio direktor OSA BiH, a Kajmakovićeva zamjenica Glavnog tužioca Milanka Kajganića, čak jedno vrijeme šefica istraga o korisnicima Skaj aplikacija.


3.

Ovaj dvojac, koji je zajedno kormilario brojnim zločinačkim grupama, radio sa brojnim narkoklanovima, veoma dobro je razgranao svoju mrežu i u Republici Srpskoj. Tu je, ako se sjećate, Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH koji, takođe, nikako da završi iza rešetaka. Iako ima sve bliske veze sa optuženim šefom narkoganga Bojanom Cvijetićem, te brojnim pripadnicima, primarno, Škaljarskog klana kojima je obezbjeđivao logistiku u BiH, informacije i još štošta.


4.

Cvijetić jeste optužen, ali dalja istraga neminovno vodi ka Mektiću.


Optužnica je tako i postavljena da se iz nje može krenuti u niz pravaca i nijedan neće biti promašen. 


5.

Mektić je samo jedan od saradnika - Niko da pomene Sinišu Rakitu Zagora, nedavno uhapšenog, pa puštenog savjetnika, ranije Osmice, a potom i Devetke. 


6.

Posebno niko ništa ne piše o kripti u kojoj je “otkriven” Rakita, a koja pripada onom navodnom NN-u koji je, takođe, kada i on uhapšen pa pušten. Oba su pripadnici Kavačkog klana u RS. I van RS.


7.

Oba su saradnici Osmice, samim tim i Kajmakovićeve i niza lica iz vrh MUP RS: Na primjer, Milosava Savkovića, visokog funkcionera te institucije čiji brat ni iz čega gradi zgrade po Banjaluci. A kada su stigli u Banjaluku nisu imali “ni za kifle”. 


8.

Djeluje da se potpuno zaboravilo na Nedeljka Luburu, bivšeg visokog funkcionera MUP RS, koji je, zajedno sa Bojanom Roguljićem u niz navrata prevozio Ivana Mijatovića sve do Banjaluke i Istočnog Sarajeva, gdje je boravio kod jednog od najviših funkcionera SNSD-a. 


Mijatović je polovinom godine uhapšen u Budvi pod optužbom za šverc 100 kilograma kokaina zajedno sa Milom Božovićem, gradonačelnikom tog grada.


9.

Da ne zaboravim: Nenad Nešić je branio Rakitu, tvrdeći da nije uhapšen. Branio je tako i Rakitinog NN-skajevca, jer nije saopštio da je i taj uhapšen. Pa pušten.


Taj NN mi je posebno “mio”, pa ću o njemu uskoro vrlo vrlo široko. Neka se malo strpi.


10.

Hm, da li Nešić ima zadatak da “zastupa” uhapšene pripadnike zločinačkih narkoorganizacija i je li mu to posao kao ministru bezbjednosti BiH.


Nažalost, jeste, kao i brojna krivična djela koja je nastavio da čini.


11.

Ogromna je mreža saradnika Osmice i SkajTetke Kajmaković; Nisu tu samo Šmrk i njegov gang. Oni su tek dio te hobotnice.


Napisao sam mnogo tekstova o njima, njihovim vezama u podzemlju, ali oboje je i dalje na slobodi. I ne prestaju da rade, za razliku od Milanka Kajganića, Glavnog tužioca Tužilaštva BiH koji nikako da se odluči da li se bori protiv kriminala i korupcije ili “političkog Sarajeva”.


12.

Pitam se da li Kajganić zna u kojem gangu je, trenutno, njegov brat Danko? I koji su mu poslovi? Neka se raspita; Možda ga nađe blizu Rakite i onog NN-a. 


13.

"Šokiran" sam kako su brojni “iznenada otkrili” da Mladen Samardžija, uhapšen 11.11.o.g., na Jahorini ima stalno prebivalište u Banjaluci i da je u vezi sa Tijanom Tegeltijom. Iako to u Banjaluci znaju svi, listom, a nije se pojavilo samo još na čuvenom “Porodičnom stablu” nekada Lepršavog, sada usahlog, gradonačelnika Banjaluke Malog Zlog Patuljka. 


Valjda zato što se ni “Porodično stablo” još nije predstavljeno javnosti.


14.

Da ne idem dalje u tom pravcu - Samardžija je živio u jednoj od brojnih zgrada Vese Malbašića, u centru Banjaluke, za kojeg se ne veže ništa dobro, ali mu ništa nikada nije dokazano. Ali za sve ima vremena. Kakvo "iznenađenje" - Samardžija kod Vese M.


Odlično je što je Samardžija uhapšen; Radio je kokain na veliko; Tržište mu je  bilo EU, a posebno BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija…


15.

Najviše je radio kokain. Na veliko. Taj “ugledni” pripadnik banjalučke “poslovnopolitičke” elite. Koji je inspirisao Milana Tegeltiju, takođe, velikog kriminalca, bivšeg predsjednika VSTS-a, šefa FK “Borac”, Dodikovog piona…, da napiše i otpjeva, in live, nekoliko šund narodnjaka.


16.

Treba se prisjetiti da je Samardžija, 21.09.2022., nakon što je došlo do pucnjave u lokalu „Red&White Kafanica“ u Palama, uhapšen, a potom i pušten.


I tada su mu nađena četiri telefona, oduzet BMW, gotovo 60.000 evra… Šta li je bilo sa tom istragom?!