четвртак, 21. децембар 2023.

Kako je uhapšen Ranko Debevec: Inspektori Sipa čekali ga u restoranu “Luka”; Nisu znali da hapse Debeveca, dok nije ušao u restoran

Foto:RSE


Piše: Slobodan Vasković


Ranko Debevec uhapšen je 18.12.o.g. u konobi “Luka” u Sarajevu.


Uhapsili su ga inspektori Sipa koji su prije njega stigli u taj ugostiteljski objekat, ali, prema mojim izvorima, nisu znali koga trebaju da uhapse. 


Debevec je u konobu stigao oko 14 časova, zajedno sa svojim pratiocem Asmirom Klapuhom.


Debevec je sjedio nekih sedam, osam minuta, nakon čega je stolu za kojim je sjedio prišao Klapuh u pratnji jednog inspektora Sipa i pozvao ga da izađe.


Bivši predsjednik Suda BiH je izišao sa Klapuhom i inspektorom Sipa, da bi se vratio za svoj sto nakon nekih desetak minuta. 


Tada su sa njim bila tri pripadnika Sipa, sa kojima je raspravljao oko toga ko je potpisao naredbu da bude uhapšen i da mu se oduzmu telefoni.


Inspektori su mu odgovorili da “rade svoj posao” i da će “sve informacije dobiti u sjedištu Sipa”. Rasprava je kratko trajala.


Zamolili su ga da ugasi telefon i da ga preda, ali Debevec je nazvao svoju advokaticu Vasviju Vidović, te još jednu osobu.


Nakon toga su mu oduzeli telefon, ugasili ga i odveli iz konobe.


Debevec je suspendovan sa pozicije predsjednika Suda BiH, a VSTS je za vršioca dužnosti izabrao sudinicu Minku Kreho.


Debevec, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA BiH koji je uhapšen kada i on, odlazi u pritvor, nakon odluke sudije Branka Perića da prihvati zahtjev Tužilaštva BiH.


Oni su uhapšeni zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava. Obojica će pritvorske dane provesti u KPZ Vojkovići.