понедељак, 11. децембар 2023.

Foča: "Wolf" Zgrada; Klan Amerika; Ulice preplavljene kokainom


Piše: Slobodan Vasković


Zgrada sa naslovne fotografije izgrađena je, do ovog nivoa, crnim novcem zarađenim od prodaje ilegalno uvezenih cigareta iz Crne Gore.


Investitor je…, nije bitno ko se vodi kao investitor, jer taj nema “žute banke”, već je samo pokriće za švercere cigaretama. I drugim robama koji zaista zidaju stambeno-poslovni objekat.


Međutim, ova zgrada je baš "Specifična".


Zgrada se zida u Foči, kraj Autobuske stanice, a, kako stvari stoje, biće i završena crnim parama od šverca cigareta.


Koliko mi je poznato MUP RS ne preduzima ništa da pohapsi one što zidaju zgradu crnim parama.


A zaista sam to očekivao od Velimira Kostovića, načelnika PU Foča, nasilnika i zaštitnika brojnih kriminalaca kojima je područje Foče poligon za šverc visokoakciznih roba pa sve do teških narkotika. I to u velikim količinama.


Opštepoznato je da zgradu zida Žarko Joknić, teški kriminalac, narkodiler i švercer cigareta, uhapšen u akciji "Golub", i tako pere crni novac.


Ima još nekoliko "investitora" sa njim.


Tužilaštvo BiH je protiv Joknića podiglo optužnicu 23.10.2023. godine zbog trgovine skankom, a procjenjuje se da su on i njegova grupa zaradili više od milion KM od prodaje “skanka”.


Uz pomoć Skaj aplikacija utvrđeno je da su prošvercovali oko 3.700 kilograma skanka, dok je kod njih pronađeno 1.200 kilograma skanka.


Osim Joknića, optužnica je podignuta i protiv Dragana Gajića (terete ga i za skank zaplijenjen u akciji “Storidž” u Gradišci), Blaženko Rašević, Vlatko Blažević, Nikola Jovančić, Šaban Kudo, policijski službenik Granične policije BiH i Selvedin Selimović.


Već sam naveo da se zgrada zida novcem od švercovanih cigareta, ali posebno je interesantno da je riječ o kontingentu koji je navodno zaplijenjen u akciji “Wolf”, u kojoj je učestvovalo 250 pripadnika MUP RS i Granične policije BiH.


Ta akcija sprovedena je 16.12.2020. godine, navedeno je da je pričinjena šteta cca 600.000 KM, ali ako se pogleda zgrada, šteta je i veća, jer očito da nije "zaplijenjena veća količina švercovanih cigareta" (kako je tada saopšteno), već manja. Pitanje je kolika količina je zaista zaplijenjena, budući da Joknić zida li zida.


Najinteresantnije da da Joknić nije uhapšen u akciji "Wolf", ali da je te cigarete rasprodao i, kako se po nivou gradnje vidi, odlično zaradio.


Tada je uhapšeno 13 lica, ali ne Joknić, kao ni Radojica Vuković, državljanin Crne Gore koji je osumnjičen da je šef te grupe. Vukoviću je tri godine bio zabranjen ulazak u BiH, nedavno mu je data dozvola da može ponovo da ulazi u BiH i da ne predstavlja bezbjednosnu prijetnju po državu, o čemu sam već pisao.


Interesantno je navesti da je u vrijeme akcije "Wolf" Vukoviću bio zabranjen ulazak u BiH, što je on sam potvrdio u izjavi za portal "Raport".


Nakon što je, 26.11.2023., pokušao da uđe u BiH na prelazu “Hum”, uhapšen je i sproveden u Tužilaštvo BiH.


Određen mu je, kako je Sud BiH odlučio, kućni pritvor.


Vuković je vrlo opasan kriminalac, pa je zaista iznenađujuće da se našao u kućnom pritvoru. 


Povezuju ga sa najopasnijim klanovima iz Crne Gore i Srbije, pa čak i sa Klanom "Amerika" koji je poznat po svojoj surovosti i brutalnosti.


Već sam ranije objavio da je Klan "Amerika" počeo sa preuzimanjem Foče kao svoje teritorije i da nemaju nikakve milosti spram drugih klanova koji djeluju na tom prostoru.


Načelnik PU Kostović o tome se ne izjašnjava, niti smije šta da uradi po tom pitanju, jer Klan "Amerika" neće da mu plaća reket, kao što su to činili drugi.


Zato gromko ćuti u kolikoj mjeri je prisutan kokain na ulicama Foče kojim se mladi truju i uništavaju im se životi.


Hm, možda sad u odbranu Kostovića “poskoči” Staša Košarac, partijski "zadužen" za Foču koji je baš “odskočio”; Što “čamcima”, što “brljom” koju prodaje kao najkvalitetniju rakiju, što drugim unosnim poslovima koji zu izvan zakona.


“Čamci” su najunosniji. 


Možda reaguje i Nenad Nešić, čim se “vrati” iz EUROPOL-a, gdje ga prije par dana ni slučajno nisu htjeli vidjeti. (A baš bahat narkodiler i perač narkonovca i, uz to, ministar bezbjednosti BiH).


On bi mogao da stane u odbranu Kostovića, jer je još uvijek prisutan u Foči gdje njegov gang radi i transporte, ali i maloprodaju opijata. (nastaviće se)