среда, 6. децембар 2023.

Dodik: Kada mi zabrane (politički rad), onda ću formirati udruženje za nezavisnost Republike Srpske (VIDEO)

Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik je pod teškim stresom i strahom zbog suđenja u Sarajevu, po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika za BiH.


Iako se, nakon statusne konferencije u Sudu BiH, pokušao ponašati kao da ga se sve mnogo ne tiče i uzgred nastavio brutalno vrijeđati strane diplomate, Dodik ipak nije uspio da sakrije svoje stvarne strahove od Suda BiH.


Štaviše, on je u jednom trenutku izjavio da će prihvatiti odluku Suda BiH, ukoliko bude osuđujuća, kao i ako, uz tu presudu, bude donešena zabrana da se nastavi baviti političkim djelovanjem.


“Misle da će Miloradu Dodiku zabraniti politički rad? To očekuje pola ovdje u Federaciji. Pa ja da  vam kažem, kad se prestanem baviti, samo ću biti oslobođen ove javne odgovornosti kao predsjednik Republike da poneke stvari ipak. A onda ću formirati, kada mi zabrane, onda ću formirati udruženje za nezavisnost Republike Srpske”, rekao je Milorad Dodik.



Nema dileme da je Dodik ovom rečenicom pokazao da, ako ništa drugo, duboko razmišlja o procesu koji se vodi protiv njega, da ga se plaši, ali i da itekako računa da bi mogao biti presuđen i da će mu biti zabranjeno političko djelovanje.


Izjava djeluje tako kao da je Dodik spreman prihvatiti takvu odluku Suda BiH, ali, bez obzira što nije uspio da se iskontroliše, Dodiku se ništa ne može vjerovati.


Zato je jasno da je ovom izjavom pokazao da nije uopšte siguran u to da ima načina da pobijedi u Krizi koju je sam otvorio i u koju je upao.


Što se tiče osnivanja NVO, to je njegova prastara ideja; Ranije je tvrdio da će naučiti i engleski jezik; Sada to nije ponovio.