четвртак, 7. децембар 2023.

Edinu Gačaninu sedam godina robije; Avdi Avdiću, koji je napisao seriju tekstova o Gačaninovom gangu, ogromna satisfakcija; U BiH tek počinje “krčenje” šefova Kartela; Početak ispraćaja Dodika sa političke scene

foto/istraga.ba: Gačanin, prvi s desna


Piše: Slobodan Vasković


1.

“Narko bos Edin Gačanin Tito sklopio je sporazum sa nizozemskim pravosuđem, potvrdila je njegova braniteljica Laura Versluis za medije u toj državi.


On je 1. novembra priznao krivicu, a Sud u Roterdamu je 16. novembra prihvatio sporazum i osudio vođu moćnog kartela na sedam godina zatvora i milion eura kazne. Gačanin je, prema informacijama Istrage, priznao krivicu pod uslovom da kaznu zatvora izdržava u Dubaiju, Nizozemskoj ili u Bosni i Hercegovini.


U presudi je navedeno da je Gačanin priznao da je u Evropu, preko luke Roterdam uvezao 2,5 tona kokaina i oko 7,7 tona hemikalija za proizvodnju kristalnog meta”, objavio je portal “Istraga”.ba, koji uređuje Avdo Avdić.


2.

Avdo Avdić je prije pet godina objavio prvi tekst o moćnom svjetskom kartelu “Tito i Dino”, a nakon toliko vremena i brojnih tekstova objavljenih oko tog ganga, doživio je satisfakciju, što jeste presuda Gačaninu.


3. 

Nakon svega, sretan je što je živ; I rad koji je učinio na ovom novinarskom projektu je ogroman.


Neće biti nagrađen, biće progonjen; Pokazalo je to i suđenje sa opskurnim tajkunom Rokom Snežičem koji ga je nazvao “muslimančićem”; Nisam primijetio da se Avdo uvrijedio porukama pomenutog papčića.


4.  

Avdo nastavlja svoje novinarske bitke, ja idem u svoje blogerske, vrlo zadovoljan da je jedan moj kolega uradio ovako veliki posao kao što je dokumentovanje nedjela ganga “Tito i Dino”.


5.

I sam pišem o Kartelima, onim u BiH, vezanim za velike poput Gačaninovog.


Dosta onih o kojima sam pisao je iza rešetaka bilo ili je još uvijek. Da bih bio zadovoljan, moram pričekati presude. Strpljiv sam.


6.

Presude moraju doći, inače će sve da pukne, jer previše je u BiH šefova gangova; BiH je premala za toliku količinu.


7.

Još je više njihovih saradnika u institucijama oba entiteta i države; Tek će da krene raščišćavanje; I to ogromno; Svako ko sumnja u to pravi veliku grešku, a najveću oni koji pokušavaju da manipulišu Skaj aplikacijama i podacima iz njih.


8. 

Biće tek govora u vezi sa tim, ali da ne propustim da naglasim da se Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH, nije izvukao. Pogriješio je grdno, ako to misli.


9.

Uskoro ću pisati više o tome, do tada je i ova informacija sasvim dovoljna.


10.

Što se tiče Milorada Dodika, počinjem polako da se pozdravljam sa njim. Osoba koja toliko vrijeđa sve oko sebe, ne birajući riječi, samo pokazuje veličinu slabosti i nemoći.


Sudeći prema količini uvreda koje Dodik izbacuje, pitam se da li uopšte može da stoji na nogama.

                                      

Tačku 10. tretiram lično - kao početak ispraćaja Dodika sa političke scene BiH.