недеља, 3. децембар 2023.

“Fočanske novosti”: Ide li načelnik Vukadinović na optuženičku klupu?


Preneseno sa “Fočanske novosti”


Posljednjih dana u javnost su iznesene informacije da je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović prekršio određene zakonske procedure te bi se stoga mogao naći na optuženičkoj klupi.



O čemu se tačno radi? Da li su ovi navodi istiniti? Dosta toga je ostalo nepoznato, te smo uspjeli doći do dokumenata koji bacaju svjetlo na čitav „slučaj”.



Poslanik i odbornici SDS-a su u septembru ove godine, na osnovu Izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Opštine Foča, koji je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, poslao dopis Agenciji za javne nabavke BiH navodeći povrede Zakona o javnim nabavkama.



U odgovoru Agencije za javne nabavke SDS-u, koji je stigao, 17. novembra, između ostalog je navedeno da je „Agencija za javne nabavke (je) 2. oktobra 2023. Osnovnom sudu u Foči uputila zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milana Vukadinovića, te 26. septembra prijavu Okružnom javnog tužilaštvu u Trebinju na nadležno postupanje”.



„Agencija za javne nabavke BiH je navela da su u opštini Foča vršene nabavke radova putem direktnog sporazuma na način da se dijelio predmet nabavke, što je u suprotnosti sa zakonom. Rukovodstvo je jedan te isti posao cijepalo na više dijelova kako bi se došlo do iznosa ispod šest hiljada KM, sve kako bi se mogli sklapati direktni dogovori. Takvih ugovora je bilo 17, a njihova vrijednost 68 hiljada mraka“, naveo je narodni poslanik Ognjen Bodiroga citirajući izvještaj Agencije za javne nabavke.



Bodiroga takođe napominje da su to samo neke od uočenih nepravilnosti, te da je provedeno i devet postupaka javnih nabavki radova putem direktnog sporazuma koji se odnosi na sanaciju puteva u vrijednosti od 37 hiljada KM, kao i da je propust napravljen prilikom potpisivanja aneksa ugovora za asfaltiranje puta Hum-Brštenovica.



Agencija za javne nabavke BiH je posebno izdvojila tri firme i skrenula pažnju Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje na moguću zloupotrebu službenog položaja. U pitanju su firme „Siming trejd“ d.o.o. Foča, s.p. i z.r Mladen Perišić iz Foče i „Sigmaelektronik“ s.p. Srebrenko Kunarac iz Foče.

Ono što je sigurno je da će Agencija za javne nabavke u okviru svojih nadležnosti pokrenuti prekršajni postupak protiv odgovornog lica u opštini Foča zbog utvrđenih prekršajnih radnji iz člana 116. Zakona o javnim nabavkama.



Na fotografijama u nastavku možete vidjeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika opštine Foča Vukadinovića koji je Agencija za javne nabavke BiH proslijedila Osnovnom sudu u Foči.



Na osnovu dostavljenih dokaza i samim tim što je Agencija utvrdila nepravilnosti odgovorno lice će biti novčano kažnjeno. Na Tužilaštvu i Sudu je da se provjeri eventualna zloupotreba službenog položaja od strane načelnika Vukadinovića u navedenim ugovorima.


Sporni ugovori u kojima se najčešće pominju ranije navedene firme „Siming trejd“ d.o.o. Foča, s.p. i z.r Mladen Perišić iz Foče i „Sigmaelektronik“ s.p. Srebrenko Kunarac iz Foče u stvarnosti se mogu povezati sa načelnikom. Opština je potpisala 17 spornih ugovora. Jedan od vlasnika firme „Siming trejd“ d.o.o. je načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Foča Olivera Elez dok su ostali vlasnici njeni bliski srodnici. Postavlja se logično pitanje, da li je načelnik Opštine bio u dosluhu sa načelnicom odjeljenja sve u cilju kako bi njena firma dobijala poslove kroz direktne sporazume?



Što se tiče z.r Mladen Perišić iz Foče, ukoliko se pogleda ranija aktivnost u poslovima sa Opštinom, firma postaje aktivna sa početkom trenutnog mandata tj. kako Vukadinović dolazi na poziciju načelnika opštine. Ukoliko pogledamo poslove ove firme koje obavlja sa javnim i državnim firmama, od oktobra 2020. godine do danas od 52 posla, 45 je sa Opštinom Foča od kojih je 27 direktnih sporazuma. Očigledno da je ova firma bila favorit za obavljanje raznih poslova za vrijeme mandata načelnika Vukadinovića.



„Sigmaelektronik“ s.p. Srebrenko Kunarac iz Foče je firma koja je već dugo poznata kao redovni dobitnik poslova kako od Opštine tako i od drugih republičkih ustanova. Brojni su ustupci koje je vlasnik firme dobijao od aktuelnog načelnika mimo direktnih sporazuma, prvenstveno kada se govori o zapošljavanju članova uže porodice, prvo u Muzej Stare Hercegovine pa nakon toga u lokalnu administraciju.


Ukoliko Sud ustanovi povezanost načelnika Milana Vukadinovića sa dodjeljivanjem javnih nabavki navedenim firmama, prema Krivičnom zakonu Republike Srpske član 315. zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, prijeti mu kazna zatvora od jedne do pet godina.

Da li će Milan Vukadinović platiti skupu cijenu zbog namještanja javnih nabavki svojim saradnicima ili će Sud odlučiti drugačije ostaje da vidimo.