понедељак, 4. децембар 2023.

FIRMA: Dodikov Zakon o imunitetu koji treba da donese 2023./24. godine, vrijedi RETROAKTVNO od 01.08.2021.; Šmit “sakriven” iza slova H; Dodik i Stevandić mogu otcijepiti RS novim Zakonom o Referendumu; Izaći će i Višković, ali njegov listić biće nevažeći, jer ga neće znati popuniti; Cvijanovićeva će ubaciti nepopunjen listić

Piše: Slobodan Vasković


1.

Kada pročitate Nacrt Zakona o imunitetu Republike Srpske, tek onda shvatite koliko veliki su STRAHOVI Milorada Dodika od presude u procesu koji se vodi pred Sudom BiH protiv njega i Miloša Lukića, v.d direktora Služenog glasnika RS, zbog neizvršenja odluka visokog predstavnika.


2.

Naravno, članovima tog Zakona predviđeno je “Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i članovi Vlade Republike Srpske nisu krivično ili građanski odgovorni i ne mogu biti pritvoreni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti”. (Stav 3)


4.

Nije to ni neočekivano od Režimske pljačkaške kamarile, ali je zaista burleskno da je članom 7. tog Zakona njegovo važenje RETROAKTIVNO; Što je zaista kretenizam koji može samo da pristekne iz ogromnog Straha onog koji je, ionako porušenu Narodnu skupštinu, odlučio da još dublje gurne u kanalizaciju.


5.

Preciznije, da sa njom začepi kanalizaciju što jeste Režim Milorada Dodika.


“Lica iz stava 1. ovog člana protiv kojih je pokrenut krivični ili parnični postupak počevši od 1. avgusta 2021. godine kao posljedica nepoštovanja odluka visokog predstavnika imaju imunitet”, navodi se u članu 7.


Znači, krajem 2023. godine donosi se Zakon koji važi od 1. avgusta 2021. godine. 


6.

“Genijalno”.


7.

Ali ko nam je to u BiH došao 01.08.2021. godine? Pa Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg RS, navodno, ne priznaje za šefa OHR-a, ali zbog njega donosi Zakon koji vrijedi retroaktivno: Upravo od trenutka kada je Šmit preuzeo dužnost.


8.

Kakva smijurija, kakva površnost, kakav loš pokušaj da se izigraju važeći zakoni, da Dodik pobjegne od odgovornosti, da suđenje koje počinje 06.12. proglasi nevažećim, da izazove rat ako treba i ako mu neko da, na primjer, nekoliko stotina miliona evra. Koje bi on utrošio u te namjene.


9.

Notorna Kukavica, što jeste Dodik, spreman je na sve da bi odbranio ne svoje 64 firme, kako je to ranije navedeno, već samo jednu FIRMU koju on posjeduje.


Ta FIRMA je Republika Srpska i sve što je u njoj i Dodik iz cijele Republike Srpske - iz svake kifle, paštete, IT “unapređenja”, pa do šverca cigareta, kokaina i ostalih opijata, kao i svega i svačega ima profit.


10.

Da, Dodik je spreman na sve, a to što se pojedine zemlje EU, a posebno Delegacija EU na čelu sa Johanom Satlerom, prave “mrtve” na njegovu spremnost na sve je drugi par opanaka. U kojima Dodik, takođe, ima profit.


11.

Nećete vjerovati, ali postoji i Alternativna verzija člana 7. To je član 8. 

 

Član 8.

(alternativna verzija)

(1) Lica iz člana 3. ovog zakona, kao i drugi predstavnici zakonodavne i

izvršne vlasti i druga lica koja vrše javna ovlašćenja, te sudije i javni tužioci, a protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka lica koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom H Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, imaju imunitet.


(2) Lica iz stava 1. ovog člana protiv kojih je pokrenut krivični ili

parnični postupak počevši od 1. avgusta 2021. godine kao posljedica nepoštovanja odluka lica koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom H Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, imaju imunitet.


9.

Sad opet da vidimo koja su to lica iz člana 3.


Nećete vjerovati, opet Dodik, a Šmita ste prepoznali skrivenog iza Aneksa H.


10.

Uz sve to, naravno, “prislonjen” je i član 1. prema kojem niko od Dodikove kleptokratskoklijentelističke elite ne može odgovarati ni za šta.


  1. Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i delegati u Vijeću naroda Republike Srpske nisu krivično ili građanski odgovorni i ne mogu biti pritvoreni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti. (2) Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i članovi Vlade Republike Srpske nisu krivično ili građanski odgovorni i ne mogu biti pritvoreni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti.

Naravno, “mogućnosti” da mogu odgovarati, koje su date u metastazama “zakonodavne” vlasti u RS, su kozmetičke, odnosno bezvrijedne.


11.

Dodik će se sakriti, bar pokušati sakriti, iza ovog zakona, nakon što se pokušao sakriti iza naroda, pa iza Srbije, pa iza poziva na slom Srba kroz, navodno, ujedinjenje kojem on "teži" ne bi li spasio svoju jadnu, bijednu, kukavičku kožu.


12.

Ništa od toga, spasa mu nema, iako je u proceduri i Nacrt Zakona o Referendumu RS, koji je spremljen kako bi proglasio nezavisnost, nakon što se proglasi nevinim i ne uvaži presude Suda BiH, ukoliko budu osuđujuće/presuđujuće.


Dodiku uopšte nije problem što je lažni predsjednik RS, jer je pokrao izbore. Obraza nema, ali g.... se boji.


13.

Članom 55. Zakona o Referendumu i građanskim inicijativama precizirano je da je referendum usvojen ako se za njega izjasnila natpolovična većina građana koja je glasala na Referendumu.


14.

Znači, nije više natpolovična većina građana od ukupnog broja birača, već od ukupnog broja izašlih, što je ogroman prostor za manipulacije.


Tako, na primjer, (jeste ekstremno, ali je moguće), na Referendum o otcjepljenju RS od BiH izađu samo Dodik, Radovan Višković, Željka Cvijanović i Nenad Stevandić.


15.

Dodik i Stevandić glasaju za otcjepljenje, Viškovićev listić se proglasi nevažećim, jer on ne zna popuniti nikakav listić, i Republika Srpska je otcijepljena. Cvijanovićeva će svoj listić ubaciti nepopunjen u referendumsku kutiju.


16.

Rat može da počne u Regionu. Pod uslovom da Dodik dobije onih par stotina miliona evra.