уторак, 5. децембар 2023.

Magle Dodikovog advokatskog tima; Briselski darovi Moskvi

Piše: Slobodan Vasković


1.

Nije potrebno biti advokat da bi se razumio besmisao zahtjeva advokatskog tima Milorada Dodika da se proces protiv njega, zbog neizvršenja odluka visokog predstavnika BiH, prebaci iz Suda BiH u Sarajevu u Osnovni sud u Banjaluci.


2.

Besmilenost je u činjenici što takvo krivičnio djelo ne postoji u Republici Srpskoj, jer je to spriječio upravo Dodik.


Za šta bi onda sudili u Banjaluci Dodiku, pod uslovom da se dozoli prebacivanje predmeta? Ni za šta.


3.

Naravno, može sad da se istrajava na činjenici da Zakon važi na cijeloj teritoriji BiH, zato što je objavljen u “Službenom listu” BiH, ali to bi (prebacivanje predmeta) onda značilo da je Dodik priznao visokog predstavnika Kristijana Šmita, da je priznao sve njegove odluke o nametanju zakona i, samim tim, već priznao krivicu što je pokušao da opstruiše taj postupak.


4.

Zakon, naravno, važi na teritoriji cijele BiH, zato Dodiku i sude u Sudu BiH i to je jedino mjesto gdje treba da mu bude presuđeno, ne prejudicirajući kakva će ta presuda biti. Uzgred, Dodik verbalno ne priznaje Sud i Tužilaštvo BiH, ali, suštinski, ponaša se sasvim drugačije.


5.

Djeluje da se advokatski tim Milorada Dodika ne snalazi baš najbolje u cijeloj situaciji ili, pak, pokušava samo da proizvede što više magle, kako bi cijela predstava, jer oni sve doživljavaju kao predstavu, bila što nejasnija javnom mnjenju.


6.

Bitno je navesti još nekoliko činjenica pred početak suđenja Dodiku: Nije on samo potpisao dva Zakona, nakon što ih je donijela Narodna Skupština RS, već je oba zakona potpisao, nakon što ih je visoki predstavnik poništio i naložio zabranu svakog daljeg rada na njima.


A to je značilo da Klubovi delegata Vijeća naroda BiH ne odlučuju o donešenim zakonima niti da Dodik može da ih potpiše, jer nema šta potpisati budući da su poništeni.


7.

Međutim, Dodik&Kamarila ne priznaju Šmita za visokog predstavnika, navodno se prave da ne postoji, izazivaju opšti haos u cijeloj BiH kako bi sada odbranili šefa Režima koji je prešao sve crvene linije.


I tu se zatvara Krug, a Sud BiH, nakon Tužilaštva BiH, treba pokazati da postoji, da ima kakav-takav integritet i suđenje privesti kraju.


8.

Sasvim druga stvar je što cijeli Zapad podržava Šmita kao visokog predstavnika, ali mu jedan dio EU, a ponekad i cijela EU, podmeće klipove u radu na toj poziciji.


Pitanje je otkud Dodik u Briselu i nakoji način osoba koja čini sve na razvaljivanju BiH može pomoći na putu BiH ka EU?


Jedno s drugim nije spojivo, pa je jasno da Dodik jeste veliki dio problema, ali ne i jedini.


Dobar dio problema je i Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH, koji se ne libi da, ispod pojasa, udari Šmita. Satler je ipak premali i nebitan, ali je prebitno da je, ovakvim djelovanjem, dobar dio problema i EU, odnosno jedan njen dio.


9.

Naravno da mi Šmita nije žao, ma koliko se “previjao” od “bolova”, daleko od toga; Posebno zbog činjenice da je izgovorio onu jezivu rečenicu nakon priznavanja pokradenih izbora “bilo je manjih tehničkih problema”, što je pomoglo brutalnom kradljivcu izbora Dodiku da “od manjeg tehničkog problema” postane veliki, najveći regionalni problem, spreman i za izazivanje sukoba i teških incidenata.


10.

Pitanje za EU, bez obzira na njihove jalove priče, podržane od establišmenta u BiH, jeste kako o približavanju BiH mogu uopšte razgovarati sa osobom za koju svi i u EU znaju da je pokrala izbore?


Uz to, kakva je to poruka njihovim ključnim globalnim partnerima SAD-u koje su Dodika stavile na “Crnu listu”?


Loša, ali neće ispaštati EU zbog toga, već građani BiH.


Zapad, odnosno, SAD, EU i Velika Britanija, koje ga čine, itekako su bitan politički faktor u BiH, jer su vrlo aktivni učesnici na političkoj sceni.


11.

Isto se odnosi i na Rusiju koja čini sve da i dalje igra što zapaženiju ulogu i u BiH i u cijelom regionu, a RS je, do sada, pretvorila, u nosač udara na BiH, na Srbiju, posebno na Sjever Kosova i na Crnu Goru. Čini se da RS nije samo ruski nosač udara, već i nekih iz EU.


Njihov glavni Pion je Dodik.


Nije me briga šta Satler misli o tome, on je štetočina, ali je itekako bitno zapitati se zbog čega EU/EK prenebregava navedene činjenice i djeluju, moram to istaći, potpuno retrogradno po interese BiH, uprkos svim “optimizmima” koji stižu iz Brisela.


Poziv Dodiku u Brisel je poziv Ruskom Pionu, a EU je, u nikad gorim odnosima, sa zvaničnom Moskvom. To je direktna usluga Rusiji i Rusija će znati to da iskoristi. Zašto ne bi, pa bore se da zadrže uticaj u BiH i Regionu, a to im Brisel daje “na tacni”.


12.

Šarenim lažama, a posebno prešarenim lažima kojima nas bombraduju iz Brisela i ojačavaju autokratiju u pola BiH koji se zove RS, jedino doprinose daljem usložnjavanju situacije, nikako njenom smirivanju. 


Što se tiče njihovog optimizma to je jedna tragedija koja već predugo traje. I koja je BiH dovela na rub raspada.