четвртак, 14. децембар 2023.

SkajIstraga protiv Mektića: Mektić, kao ministar bezbjednosti BiH, obezbjeđivao pasoše BiH Škaljarcima


Piše: Slobodan Vasković


Dragan Mektić, bivši Ministar bezbjednosti BiH, obezbjeđivao je ilegalno, preko svojih veza, pasoše BiH za pipadnike Škaljarskog klana.


Naravno, imena u pasošima su bila lažna.


Ova informacija potvrđena mi je iz nekoliko različitih izvora, ali u ovom trenutku ne mogu, zbog interesa istrage, objaviti o kolikom broju pasoša, koje je Mektić obezbjeđivao za visoke funkcionere Škaljarskog klana, je riječ.


Istraga o ovom Mektićevom zločinačkom aktu je vrlo aktivna, a istragom, po drugim kriminalnim osnovama, obuhvaćeni su i Mehmed Osmanagić Osmica, bivši direktor OSA BiH, bivša zamjenica Glavnog tužioca Diana Kajmaković, te još nekoliko visokorangiranih, još uvijek aktivnih, funkcionera policijskih agencija u BiH. I ovom istragom obuhvaćen je Mektić.


Mektić je, kako sam ranije pisao, dio grupe Bojana Cvijetića, protiv koje je podignuta optužnica zbog trgovine narkoticima.


Mektić je, takođe, bio saradnik, preciznije informant, Alana Kožara, nekada jednog od vodećih ljudi Škaljarskog klana koji je, zajedno sa Damirom Hadžićem, 23.07.2020. godine, ubijen na grčkom ostrvu Krf.


Bivši ministar bezbjednosti BiH posjedovao je i Skaj aplikaciju, kao i sadašnji Nenad Nešić.  


O vezama Mektića, Kožara i Cvijetića pisao sam detaljno u tekstu “Cvijetić i Mektić čuvali su i ugostili u Banjaluci Alana Kožara, jednog od najviše rangiranih Škaljaraca koji je 2016. formirao “Ekipu Smrti”; Mektić je prodavao informacije Kožaru za veliki novac sve dok Škaljarac nije likvidiran 23.07.2020. na ostrvu Krf u Grčkoj”, 13.02.2022. godine.


Ne može biti nikakve dileme u vezi sa činjenicom da je Osman Mehmedagić Osmica, tadašnji direktor OSA BiH, zno za sve Mektićeve i Cvijetićev aktivnosti. Uostalom, i sam je vrlo intenzivno sarađivao sa tim Gangom. (nastaviće se)