петак, 15. децембар 2023.

Dodikove crne brige: Svi putevi vode u Bakince

foto: earth.google.com


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorada Dodika ne brine samo krivični proces koji se protiv njega vodi u Sarajevu zbog neizvršenja odluka visokog predstavnika za BiH, iako se, prema enormnom broju žalbi koje je njegov advokatski tim poslao Sudu BiH, može zaključiti da mu je taj predmet glavna preokupacija.


Koja i dalje izaziva ogroman strah kod njega, jer ne vidi izlaza; Propao je pokušaj desničarke Angeline Ajhorst i Johana Satlera, nedostojnog šefa Delegacije EU u BiH, da ga pokušaju spasiti “kako znaju i umiju”, lobiranjem za otvaranje pristupnih pregovora BiH sa EU.


2.

Ajhorstovoj i Satleru uopšte nije smetalo što se Dodik susreo, 9. decembra ove godine u Banjaluci, s delegacijom ekstremne desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koju je, kako je objavio, informisao o političkoj situaciji u BiH. 


Iako su za AfD i BiH i svi njeni narodi, kao i brojni drugi narodi koji žive širom Planete “niža rasa” i, iako, AfD, bez ostatka, baštini i nacizam i ne bi trebalo biti iznenađenje da im uskoro bude zabranjen rad u cijeloj Njemačkoj, jer već idu zabrane rada od “baza” AfD-a ka gore.


3.

Ajhorstova i Satler neće posustati, uprkos debaklu, ali neće ni uspjeti u nakani da odbrane Dodika čiji sljedbenici, sve nervoznije, iščekuju da otkrije “spasenje” za sebe, a, potom, i njih, kako bi se pljačka, koja ne prestaje, mogla nastaviti “rasterećenije”.


4.

Dodiku je baš velika briga da li će uspjeti odgoditi nastavak procesa koji je zakazan za 20.12.o.g., ali i da uspije da ga odloži za nekih sedam dana, ništa ne dobija. Osim još većeg grča i straha.


5.

Isplati li mu da se razboli? Ne isplati, jer bi tada javno emitovao kukavičluk - taj “hrabri” zaštitnik samog sebe i organizovane zločinačke grupe, što jeste njegov vladajući Režim, uz čiju pomoć razara RS, pokušava razoriti BiH, zapaliti Region i ni u čemu ne uspijeva.


6.

Dodik još uvijek ne zna kada će ga pozvati na saslušanje zbog prijetnji tužiocu Nedimu Ćosiću. Sve briga na brigu.


7.

Baš kad krene da se para…džemper…


8.

Nema dobre vijesti za Dodika - Njegovog ličnog ministra bezbjednosti Nenada Nešića, narkodilera i perača narkonovca, nisu primili u sjedištu EUROPOL-a; Nije im palo na um da to učine.


EUROPOL se nije obrukao, ali jeste BiH, iako se o tome baš gromko ćuti. Baš me čudi da Nešić nije u podacima sa oznakom “tajno i vrlo tajno”, kojima ima pristup, uočio informaciju da ga neće primiti.


Hm, nije li to znak da je Nešić “u evidencijama”. Lično me ne bi iznenadilo da se, preko noći, otkrije da je jedan od 50 najtraženijih u Evropi, jer je nakon hapšenja Mladena Samardžije, velikog narkodilera, ostalo upražnjeno mjesto.


9.

Ne znam šta o tome misli Satler koji baš voli da hvali Nešića, a, iskreno, nije me ni briga za tog nalickanog austrijskog fićfirića.


10.

Nešić pokušava “pokriti” svim sredstvima šutkartu koju je dobio pa je najavio da će on, valjda lično, učiniti sve da satare Balkansku rutu kokaina. 


I mogao bi, zaista, dosta učiniti po tom pitanju: Da se odmah preda Tužilaštvu BiH, da kaže sve veze, odnose, načine dobavljanja, sve o svojoj saradnji sa Milanom Matkovićem, Darkom Elezom, Osmanom Mehmedagićem Osmicom…Dijanom Kajmaković… Neću dalje navoditi, a vjerujte da je niz baš predug. 


11.

Ok, može još koje ime: Možda ponešto da navede, nakon što se preda, i o Živojinu Tripkoviću iz Foče sa kojim je, svako malo, u tom gradu - preko kojeg nema koja droga ne prelazi. Ilegalno. Plus cigarete. Takođe, ilegalno.


Živojin je nekada bio pripadnik automafija, pa nije imao za kifle, sada nema šta nema. Što ti je “uspjeh”.


12.

Tripkovićev vrlo blizak rod - Nemanja Tripković, koje li slučajnosti, uhapšen je sa 5,25 kilograma marihuane, 16.06.2022. godine, a protiv njega i drugih podignuta je optužnica 27. septembra prošle godine.


Interesantno, Tripković je bio pripadnik Oružanih snaga BiH, baš kao i član Nešićevog DNS-a Marko Vuković koji je u Foči uhapšen sa 27 kilograma marihuane, 03.08.2022. 


Sve vojnici. Balkanske rute. I sve nešto oko te Foče.


13.

Dodik zna da je Nešić nestabilan; Nekada se rasplače, bez vidljivog razloga; Pa mu “udari” krv na nos, bez vidljivog razloga; Pa… I spreman je prodati svakog da bi se spasio, a imao je i previše poslova sa Dodikom&Dodikom.


Baš previše. On, Mladen Lučić, Predrag Nešić, Aleksandar Glavaš…. Davor Elez. 


Zaista bi bio veliki udarac za Balkansku kokainsku rutu, njen jedan dio, kada bi se Nešić sam predao. Treba biti strpljiv, možda se i odluči. 


14.

Ne znam da li je Dodiku “udarila” krv na nos nakon otkazivanja sastanka Nešiću u EUROPOL-u, ali, ne sumnjam, da je pobjesnio. Kao što je pobjesnio na širok osmijeh Ž.C. prilikom presrdačnog rukovanja sa “migrantom” Kristijanom Šmitom, koji nije mogao zasjeniti ni slojevito-gomilasti ogromni oblak na maski iza koje se navodno krije Sanja Vulić, a ne Dario Jekić njen nekadašnji vozač, narkodiler i saučesnik u likvidacijama.


15.

Neću više; Ako nastavim moraću da pomenem i Stašu Košarca, a sa njim i Danka Mitrića i Vedrana Vladičića, pa Gordana Pavlovića (sve Foča)…Granične prelaze, ilegalne, reketiranje…., kokain, heroin...


Ne "liježu" Dodiku nikako ni procesi protiv Dijane Kajmaković, Osmana Mehmedagića Osmice, Dragana Mektića, Šaje i ostale "raje"... 


Nije lako Dodiku, pored svih svojih briga, braniti tolike kriminalce. A svi putevi vode u Bakince. Posebno oni sa najvećim ciframa. Hm, hm, prerano mi je još za taj Dosje. 


16.

A gdje tek naći 500 miliona evra koji nedostaju za likvidnost budžeta…