недеља, 16. јануар 2022.

Ušmrkivanje Balvana


piše: Slobodan Vasković


1.

Kavački Klan u Republici Srpskoj teško je uzdrman, nakon što sam objavio većinu ključnih imena koja vode Gang i njihovih najbližih saradnika koji rasturaju narkotike preko brzih pošta koje su u njihvom vlasništvu - Saše Begovića i Marinka Tomića.

Saša Begović

2.

Da napravim malu digresiju - koliko mnogo prljavog novca je zaradio Begović, koji je samo narkoprevoznik, svjedoči činjenica da njegov privatni vozni park vrijedi milion KM.


Emitujem fotografije samo dva BMW-a, koji su omiljeno vozilo vrha Kavčana: Begovićev BMW X6 vrijedi 118.980 evra, dok BMW X4 od njegove supruge košta 82.780 evra.


3.

Pripadnici Kavačkog Klana su, da podsjetim, Narko”General” Siniša Kostrešević, Igor Dodik (Banjaluka), Zoran Stevanović, Siniša Mijatović, Dejan Ilić-Tigar (Zvornik) i Ljuban Ećim (Beograd), kao i najveći perači narko novca Aleksandar Mičić-Aco Makedonac, Nenad Nešić i još dvije osobe sa Pala, jer je, trenutno, Jahorina glavno mjesto, uz opštinu istočno Novo Sarajevo, gdje se narkonovac ulaže u stambeno-poslovne objekte i tako, prodajom apartmana i stanova, ubacuje u legalne tokove.


NarkoProjekat "Obućina Bare"

4.

Hapšenje Makedonca zbog pokušaja ubistva dodatno je nanijelo veliki udarac Klanu, ali je problem što Mičića nije preuzelo Tužilaštvo BiH, zbog njegovih direktnih veza putem Skaj aplikacije (nakon njenog pada, putem drugih aplikacija), kao i radi pranja narkonovca i dilanja droge.


Drogu je, kao što sam objavio, kupovao od Aleksandra Nikolića, koji je nabavljao od Bojana Cvijetića. Obojica su uhapšeni u akciji “Transporter”.


Interesantno je primijetiti da Mičić, čovjek Milorada Dodika, ima bliske veze sa Cvijetićem, koji, navodno, nije blizak Šefu Sekte.


Ljubiša Ćosić, Milorad Dodik, Aco Makedonac

5.

Neinventivnost, nezainteresovanost Tužilaštva BiH, posebno v.d. Glavnog tužioca Milanka Mister Bin Kajganića, kod kojeg je, kako sve više pokazuje, neznanje dominantna kategorija, trenutno su najveća prepreka potpunom slomu Klana.


Milanko Mister Bin Kajganić

6.

Makedonac je već morao biti u pritvoru Tužilaštva i zbog “Skaj” i finansijskih veza sa Narko"Generalom" Sinišom Kostreševićem, Igorom Dodikom, Vahidinom Šahinpašićem, glavnim istražiocem SIPA, te nekoliko pripadnika OSA BiH koje je plaćao. Nesporne su i njegove kriminalne veze sa Nenadom Nešićem, peračem narkonovca i dilerom opijata, kao i njihovim lokalnim zaštitnikom Ljubišom Ćosićem, gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, koji se obogatio pogodujući Kavčanima.

Vahidin Šahinpašić

7.

Oni su u NarkoPoslove uvukli čak i Boška Jugovića, načelnika Pala, koji je djelovao kao jedan od pristojnijih pripadnika Sekte, ali je, očito, podlegao pritisku narkoperača i narkodilera.


Ljubiša Ćosić i Boško Jugović

Međutim, koliko god Tužioci bili prespori, čak i pokušavali rušiti istrage, svi pripadnici Klana će biti pohapšeni, a svi ti tužioci, koji nisu htjeli da rade svoj posao, već su nastavili da budu sluge teških zločinaca, zauvijek će biti udaljeni iz pravosuđa.


Politika i politikanstvo u ovom trenutku ne pomažu, ma koliki otpor bio, a on je nemali.


8.

Zvornički Trio Kumova je razbijen - Stevanović i Ilić su izolovali Mijatovića, planirajući ga za žrtvenog jarca, ali i on ima plan da njih žrtvuje, a sebe izvuče.

Stevanović, Mijatović, Ilić

9.

Najaktivniji je i dalje Narko”General” Kostrešević koji je na stalnoj kurirskoj vezi sa Aleksandrom Vasiljevićem, načelnikom PU Zvornik, jednim od policijskih funkcionera koji su pokrivali NarkoKumove, pratili tovare robe, štitili narkodilere koji su trovali djecu. Uz njega je tu i Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo.


Narko"General"

10.

Bojan Škorić, načelnik PU Gradiška, radio je za “svoj groš” i nije pod “Generalovom” komandom, kao i Miloš Brkić, načelnik PU Banjaluka, o čijim ću kriminalnim radnjama, ali i progonu potčinjenih i njihovom tretiranju kao roblja, uskoro iznijeti nove detalje. 


Nasilnik Miloš Brkić

11.

Važno je spomenuti i načelnika PU Foča Velimira Kostovića, koji je, takođe, “Generalov” narkoađutant. O Kostoviću ću naredne sedmice iznijeti niz dokaza koji svjedoče o kavom kriminalcu se radi


12.

U nekoliko ranijih tekstova pominjao sam Dragana Simića, Kostreševićevog savjetnika i pripadnika njegovog NarkoGnijeza u vrhu MUP RS.


Simić je bio i ostao glavna veza sa Zvornikom i tamošnjim Kumovima. 


On je vrlo vrlo često posljednja dva mjeseca u Zvorniku gdje dogovara sa Vasiljevićem i Stevanovićem, u “Generalovo” ime, kako da pokušaju prikriti narkodjelovanje Stevanovića i Ilića, dok su Mijatovića precrtali.


Uzaludan je to posao, jer niko od njih neće se spasiti iako su procesi, nažalost, maksimalno usporeni. Da je Mister Bin Kajganić sposobniji i autoritativniji sve bi daleko brže išlo. Nažalost, nije. Ali, do akceleracije će vrlo brzo doći


13.

Nada umire posljednja, pa se prema toj matrici ponašaju i Kostrešević i Igor Dodik, kao i ostali pripadnici Kavčana koje sam pomenuo, nesvjesni da je nada za njih umrla dešifrovanjem aplikacija "Skaj" i "Anom".

14.

Zato kod te narkopogani Pohlepa nikada ne umire. Nisu oni milionske svote zaradili samo na trgovini narkoticima, već i na reketiranju direktora Šumskih gazdinstava i brojnih drvoprerađivača.


15.

Ko je plaćao 20.000 KM mjesečno “Narko”Generalu” i Igoru Dodiku, taj je mogao i još uvijek može da krade šumu nemilice. Ko nije plaćao navedenu sumu ili je, pak, van njihove kontrole progonjen je od “pripadnika policije” koji su, najblaže rečeno, monstruozni kriminalci.

Igor Dodik

16.

Oblovina je posebna stavka u zločinačkom CV-iju Kostreševića i Dodika Juniora.


Prije tri godine, Narko”General” je osnovao “neformalni tim za šume”, navodno za istrage protiv krađa, suštinski za reketiranje. Naravno, nigdje u MUP RS ne postoji dokument o osnivanu tima, sve je na nivou usmenog dogovora.


Osim njega i Dodika Juniora, najznačajniji su članovi inspektor Predrag Vatreš i već pomenuti Simić.


Predrag Vatreš

U “Timu” je i nekoliko inspektora, ali oni su bili “radna snaga” koja bi utvrdila nezakonitosti, a na osnovu njihovih izvještaja šefovi “Neformalne” Reketaške ekipe za šume, na čelu sa Kostreševićem, ubirali su danak. Ko se pobunio, dobio bi krivičnu prijavu, a stradali su i članovi Sekte koji nisu bili pod njihovom kontrolom. Nepodobne su smjenjivali i postavljali svoje ljude.


17.

Pljačka je “zamrla” prethodnih nekoliko mjeseci, ali je Kostrešević ponovo pokrenuo Vatreša, Simića i “radnu snagu” te su krenuli u reketaške pohode.


Vatreš žrtvama reketa otvoreno govori da je “Kostrešević glavni” i da “nema tog Lukača” koji će ih zaštiti, uz sočne psovke i pritisak i prijetnje hapšenjem.


Najinteresantije je da Vatreš, pred svojim žrtvama, prijeti da će “uhapsiti Lukača”, što uopšte ne isključujem kao mogućnost i zadnji pokušaj Kostreševića i njegovog NarkoŠtaba, koji je ujedno i reketaški Klub Narko”Generala” i Igora Dodika za Šume RS, da sebe pokuša spasiti.


18.

Da je reketiranje Šumskih gazdinstava i drvoprerađivača kriminalna disciplina, koju redovno upražnjavaju Kostrešević i Dodik Junior, svjedoči i pismo koje se pojavilo početkom novembra prošle godine u javnosti, a koje potpisuju “zabrinuti šumari i građani Teslića”, iako je pismo napisao Srđan Rufi Klječanin, jedan od najvećih šumokradica iz Teslića koji nije dovoljno plaćao reket Kostreševiću.


kriminalac Srđan Rufi Klječanin i Milorad Dodik

19.

Klječanin je mislio da je nedodirljiv, ali je Kostrešević učinio sve da uzme pare od njega.


Kada se pažljivo pročita šta je Klječanin sve napisao, vrlo jasno je ko Kostreševiću i Dodiku Junioru redovno plaća reket, a ko ne.


Klječanin se, iako teški kriminalac, baš raspisao i napisao istinu. 

20.
“Ono na što želimo na početku da skrenemo pažnju i da naglasimo, jeste da mi podržavamo istrage i procedure pred sudovima u kojima će se dokazati šta se radilo i odrediti kazne svima koji su oštetili narod i državu.


Ovo kažemo da neko ne bi pomislio da mi želimo stati u zaštitu onih osoba iz privatnih sektora i radnika ŠG Borja koji su već pod istragom.

Ono, međutim, što jeste problem i zbog čega čitav Teslić misli da se ne radi o pravu i pravdi nego o političkom obračunu unutar SNSD jeste činjenica da se istraga radi samo za jednu grupu ljudi, dok mnogi drugi privrednici i šumari koji su radili na isti ili sličan način nisu pod istragom i nastavili su raditi sve po starom”, navodi kriminalac Klječanin čije pismo se može okarakterisati kao svjedočenje svjedoka saradnika.



21.

Krimos Rufi dalje kaže: Takođe, veoma je interesantno da se istražuje Rufi Klječanin i njegove firme, a da se ne istražuju Đoko Gajić i Miro Božić i njihove firme, koje su radile apsolutno na isti način samo u drugim odjelima. Postoji još čitav niz privrednika od kojih su neki ispitivani i pritisnuti i od policije i od šumarije oko isporuke robe, a opet postoje firme poput Efekt od Miće Gotovca koju niko ne dira i dosta drugih manjih drvo prerađivača. To sve dobija na težini ako se zna da Mićo Gotovac po Tesliću priča da plaća godišnje 100 hiljada maraka preko Spasoje Joksimovića u Banjaluku da dobija preko ugovora robe koliko hoće.



Sve to ne bi bilo čudno da za njega ne urgira Igor Dodik pozivima direktoru šumarije i Upravi Šuma u Banjaluci i da Efekt stvarno ne dobija znatno više robe nego što mu pripada po bodovanju ministarstva poljoprivrede.
Mi Vam ovim dopisom želimo skrenuti pažnju na pozadinu ovih dešavanja i na stvarne uzroke zbog čega se u Tesliću selektivno provodi pravda, pa se neke tereti i za što jeste i za što nije, dok se druge pušta da rade šta hoće”.


(Dopis je upućen najvišim funkcionerima RS.)


22.

Zatim je zaista teški kriminalac Rufi teško raspalio po Draganu Bogdaniću, bivšem predsjedniku OO Sekte u Tesliću, iako je sa njim bio i varen i pečen.

Rufi, Višković, Cvijanović, Bogdanić

“Bogdanić je napravio čitav sistem u kojem je od privrednika u opštini Teslić, većine njih, redovno uzimao novac i obećavao privilegije u poslovima, zaštitu vlasti i slično. To zna čitav Teslić. Najviše novca je uzimao na konto šumarije i raspodjele sirovine koju godišnje daje šumarija kao i na dodjeli poslova na izvođenju šumskih radova. Tu gotovo da nema firme koja nije u većoj ili manjoj mjeri davala Bogdaniću novac jer je bilo nemoguće da firma opstane u drvo preradi ako nema prolaz za robu i poslove u šumariji i Bogdanić je to koristio. Tu su bile i firme od Klječanina i Elgrad od Đoke Gajića i firme Gora, Efekt, Drvokomerc i mnoge druge firme i manje pilandžije.
Bogdanić je redovno podizao iznose para koje je tražio od privatnika kada je izborna godina, pa je tako uradio i 2020. godine”
, opisao je Klječanin vrlo detaljno način na koji je Bogdanić raspoređivao pljačkanje ŠG “Borja”.


23.

Potom je Krimos Rufi došao do vrhunca svjedočenja i potpuno se otvorio. 

“Bogdanić se sve vrijeme, a pogotovo u zadnjih godinu i po poziva na direktora Policije Sinišu Kostreševića. Kostrešević redovno dolazi u Kardijal i njegovi ljudi, stalno se sastaje sa Bogdanićem i ljudi u Tesliću to znaju i kad Bogdanić se poziva na Kostreševića i prijeti sa njim ljudi to doživljavaju ozbiljno i boje se.


Još je interesantno da Bogdanić i Gajić nisu ništa prijavljivali ni u Tesliću ni u Doboju nego su direktno išli u Banjaluku u UKP i sve tamo prijavili. Takođe, inspektori Predrag Vatreš i Ratko Gojić koji su radili istragu su iz UKP Banjaluka, direktno se pozivaju na Kostreševića i pred svim govore da ne zarezuju nikog drugog ni jedan posto, ni ministra ni načelnika.


To su slušali i radnici šumarije i inspektori inspektorata i to je sve stvorilo kod svih umješanih ljudi jasan utisak da su Bogdanić i Kostrešević u jako dobrim odnosima i da Bogdanić utiče na to kako će Kostrešević raditi. Kada je istraga počela u zimu 2020. godine Bogdanić je održao sastanak sa uznemirenim radnicima šumarije i sa privatnicima koji su se prepali istrage i rekao da on može riješiti problem sa Kostreševićem i da ko neće da bude ganjan od policije treba da da 50 hiljada maraka da on odnese Kostreševiću. Za to postoji preko 30 svjedoka”, navodi Klječanin, koji odlično zna da Bogdanić nije davao novca Kostreševiću koliko je Narko”General” tražio, pa je zato i smijenjen sa pozicije predsjednika Opštinskog odbora. Bogdanić je značajnu sumu zadržavao za sebe, a to mu Dodik Junior i “General” nisu mogli oprostiti.


24.

Za Kostreševića je govorio da mu plaća 25 hiljada maraka mjesečno i da Kostrešević lično dolazi kod njega po pare. Kostrešević je stvarno dolazio redovno u Kardijal i sjedao s Bogdanićem i to je lako provjeriti. Tako je Bogdanić prikupljao i za Igora Dodika, Veljku Vukelića, Tegeltiju, Željku i razne druge. Ono što je nemoguće znati je koliko je od tog novca Bogdanić davao tim ljudima a koliko uzimo sebi. I to je teško dokazati, ali postoje i uplatnice koje to potvrđuju”, naveo je pljačkaš Klječanin.



Ovo raskrinkavanje sopstvene kriminalne mreže koje je učinio Klječanin je zaista raritet. Raspalio je iz svih oruđa. Očekivao je sve, nakon brojnih pljački i kriminalnih poslova, ali nikako da bude izložen “istrazi”!

 


25.

“Kako to da to rade samo Kostreševićevi inspektori od kojih je glavni Predrag Vatreš koji je skoro hapšen u Banjaluci zbog veza sa klanovima iz Crne Gore? Kako je moguće da Kostrešević i inspektori pritiskaju tužilaštvo u Doboju da gura ovaj predmet? Kako to da je predmet protiv direktora Opačića i privatnika zbog namještanja tendera za izvođenje radova, koje se desilo poslije ove istrage, odjednom propalo u zemlju i o tom se ništa ne piše niti iko smije da radi taj predmet iako je izvještaj policije davno predat tužilaštvu, da li je zato što su tu okrivljeni Bogdanićevi prijatelji?”, pita se kao navodno naivni Klječanin potpuno svjestan da neplaćanje reketa dovodi do pritiska i krivičnih prijava iza kojih stoji Neformalna Reketaška Ekipa Narko”Generala” Kostreševića i Dodika Juniora.


Koja je ponovo vrlo vrlo aktivna. (nastaviće se)