петак, 21. јануар 2022.

Crvena Sekta puca po svim šavovima; Milorad Dodik izgubio kontrolu nad Igorom Dodikom, koji nemilice reketira privrednike

 

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Iako Milorad Dodik svim sredstvima pokušava da uvjeri članstvo i javnost da je SNSD stabilna stranka, to mu sve slabije polazi za rukom. Sve više izvora iz Crvene Sekte tvrdi da je ta stranka počela da puca po svim šavovima.


2. 

Glavni generator pomenutog procesa je sukob na relaciji Milorad Dodik - Igor Dodik. Već sada je jasno da je stariji Dodik napravio kobnu grešku kada je dopustio da mlađi Dodik postane bitna karika u rukovođenju strankom.


3.

Vrijeme je pokazalo da je Igor Dodik znatno okrutniji od oca i da je potpuno „izgubio kompas“ u trci za novcem. To se najbolje vidi iz njegovog odnosa prema privrednicima. Sve više privrednika se žali da ne mogu više da izdrže reketiranje kojem su izloženi od Igora Dodika.

 

4.

Milorad Dodik godinama koristi druge, blaže, metode reketiranja privrednika. On je poznat po tome što privrednike okupi pred svaku izbornu kampanju i naloži im da donesu u kešu određen novčani iznos. Visina novčanog iznosa zavisi od ekonomske snage privrednika. Dio tako skupljenog novca stariji Dodik zadržava za sebe, dok ostatak bude potrošen na izbornu kampanju.



5.

Za razliku od njega, Igor Dodik koristi znatno „krvoločniji“ model reketiranja. On prije namještanja tendera dolazi kod privrednika i traži mu da unaprijed plati reket. Ako privrednik kaže da nema traženi novac, Igor Dodik mu poručuje da podigne kredit. Onaj ko odbije njegovu „nepristojnu ponudu“ ostaje bez tendera. Uz to, biva pritisnut od Poreske uprave, Inspektorata i MUP-a.

 


6.

U posljednjih godinu dana nekoliko krupnih privrednika se žalilo Miloradu Dodiku na ponašanje sina. Međutim, on im je odgovorio da nije u mogućnosti da iskontroliše sina i da su prepušteni sami sebi.


7. 

Reketaška „snaga“ Igora Dodika počiva na kadrovima koje je on imenovao u brojne institucije. Oni su odani isključivo njemu, zbog čega je uticaj Milorada Dodika na te institucije sveden na nulu.

 

8.

Ovdje je bitno reći da nisu samo privrednici izloženi torturi Igora Dodika. Ništa bolje ne prolaze ni stranački funkcioneri Crvene Sekte koji odbiju poslušnost. Prije par dana na svojoj koži je to osjetio Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske.





Rajčević je na tu poziciju imenovan kao prijedlog Igora Dodika. Da se radilo o dvojcu koji blisko sarađuje pokazala je protekla izborna kampanja, kada je za šefa Izbornog štaba bio postavljen Rajčević, a za njegovog zamjenika Igor Dodik.


9.

U zadnje vrijeme je došlo do zahlađenja odnosa između njih dvojice, jer je Rajčević prestao da postupa po nezakonitim nalozima koje postavlja Igor Dodik. Očigledno je da je hapšenje Zeljkovića i podizanje i potvrđivanje optužnice protiv Džombića uticalo na beskičmenjaka Rajčevića da se probudi iz dugogodišnjeg „zimskog sna“.


 

10.

Prije nekog vremena je postalo vidljivo da je Igor Dodik započeo akciju uklanjanja Rajčevića. Na to jasno upućuje i prilog u vijestima ATV-a, od 18.01.2021. godine, u kojem je Rajčević ocijenjen kao potpuno nesposoban ministar (što on svakako i jeste). Opštepoznato je da se ATV nalazi pod kontrolom Igora Dodika. (nastaviće se)