уторак, 18. јануар 2022.

Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, dva trenutno najveća balkanska kriminalca, započeli su, po ko zna koji put, akciju međusobnog spašavanja; Srećna okolnost za građane Bosne i Hercegovine je jedino ta da u tekućoj izbornoj godini neće gledati Vigemarka i njegov zamrzivač sa zamrznutim mačkama



Mlađe generacije je potrebno podsjetiti na koji način su se pomenuta dva ratohuškača prošetala kroz posljednji rat u Bosni i Hercegovini. Dodik je u to vrijeme razvijao svoje švercerske vještine, primarno Ronhil i nafta varijante. Ništa manje ugodno rat nije proveo ni Izetbegović, koji se u tom periodu krio u sefu jedne od banaka u Sarajevu i živio kao pijani milijarder.

  

Piše: Slobodan Vasković 


1.

Bosnom i Hercegovinom godinama suvereno vladaju tri politička lešinara: Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. S obzirom da je njihova vladavina zasnovana na feudalnim principima, ne treba da čudi što građani Bosne i Hercegovine žive kao da su u srednjem vijeku.

 

2.

Na sreću po te iste građane, dva od pomenuta tri lešinara su došla do kraja svoje vladavine, a tu mislim na Dodika i Izetbegovića. Već sada se sa sigurnošću može reći da će njih dvojica biti pometeni na predstojećim opštim izborima, pod uslovom da ne budu uhapšeni do tih izbora.

 

3.

Kako stvari stoje, treći feudalac (Čović) će još neko vrijeme da pljačka svoje „kmetove“. Razlog za to leži isključivo u činjenici da se u hrvatskom glasačkom korpusu još uvijek nije pojavila politička opcija koja može da ugrozi HDZ BiH.

 

4.

Shvativši ozbiljnost situacije, Dodik i Izetbegović su otpočeli sa zajedničkom akcijom koja se najjednostavnije može opisati kao „divide et impera“. To i ne treba da čudi, jer pomenuti dvojac na tu kartu igra zadnjih nekoliko izbora. I svaki put im je ta karta pomogla da opstanu na vlasti.

 

5.
Dodikovi spinovi o vraćanju nadležnosti na Republiku Srpsku, koje je taj isti Dodik prenio na nivo Bosne i Hercegovine, nisu vrijedni komentarisanja. Na žalost, i dalje značajan broj polugladnih birača se „peca“ na taj i slične Dodikove konfekcijske laži. U isto vrijeme, isti ti birači se ne pitaju zašto imaju mizerne plate i penzije, zašto im djeca bježe u inostranstvo, zašto ih liječe Đajićeve starlete…


6. 

Ništa bolji od Dodika nije ni njegov sparing partner Bakir Izetbegović. Moglo bi se reći da su njih dvojica zapravo lice i naličje jedne te iste kriminalne medalje. Izetbegović već mjesecima igra na već oprobanu kartu priče o ratu.

 

7.

Da ta priča još uvijek prolazi kod dijela polugladnih birača, pokazuje grupa idiota iz Bužima. 



Dok građani ozbiljnih evropskih država uživaju na poznatim skijalištima i razmišljaju na koju luksuznu destinaciju da odu na ljetovanje ove godine, Izetbegovićevi „jastrebovi“ iz Bužima dokazuju da nisu dorasli ni srednjem vijeku. Treba podsjetiti da je siromašni Bužim jedno od najtvrđih uporišta SDA.


8.

Izetbegović nije ništa manji makijavelista od Dodika. Tako je on prije nekoliko dana, u funkciji podizanja teško posrnulog rejtinga SDA, održao sastanak sa nekakvim udruženjem ratnih generala. Na Izetbegovićevu nesreću, za njega i njegove generale mare još samo pomenuti fundamentalisti iz Bužima. Ostatak birača, onaj većinski, se vrlo dobro sjeća ratnog perioda, a upravo su Izetbegović i njegovi generali iz tog perioda izašli kao milioneri.

 


9.

Mlađe generacije je potrebno podsjetiti na koji način su se pomenuta dva ratohuškača prošetala kroz posljednji rat u Bosni i Hercegovini. 



Dodik je u to vrijeme razvijao svoje švercerske vještine, primarno Ronhil i nafta varijante. Ništa manje ugodno rat nije proveo ni Izetbegović, koji se u tom periodu krio u sefu jedne od banaka u Sarajevu i živio kao pijani milijarder.

 

10.

Na kraju, treba reći da će tekuća izborna godina biti nešto podnošljivija za polugladne građane Bosne i Hercegovine. Ako ništa drugo, oni ovaj put neće morati da gledaju Vigemarka i njegov zamrzivač sa zamrznutim mačkama.