субота, 29. јануар 2022.

Nakon plaćanja reketa Igoru Dodiku, firme tajkuna Dragana Čorokala dobile tender vrijedan 28,6 miliona KM; Tajkuni bliski Igoru Dodiku sve češće izlaze kao pobjednici u duelima sa tajkunima bliskim Miloradu Dodiku


Piše: Slobodan Vasković 


1.

Prije nekog vremena objavio sam tekst "Crvena Sekta puca po svim šavovima; Milorad Dodik izgubio kontrolu nad Igorom Dodikom, koji nemilice reketira privrednike" u kojem sam objasnio na koji način Igor Dodik reketira tajkune.

 

Tajkuna mi nije žao, jer ništa bolje nisu ni zaslužili. Ali mi jeste žao novca poreskih obveznika, jer se po pravilu radi o tenderima čija je cijena nekoliko puta veća od stvarne. Iz te razlike se namiruju kako lična glad za novcem porodice Dodik, tako i potrebe Crvene Sekte u izbornim kampanjama.

 

2.

Izbori su blizu. Uskoro će Crvena Sekta početi da razvlači stranačke šatore, sa ciljem da bar na 30 dana, koliko traje izborna kampanja, nahrani polugladni narod.


3. 

Prije nekoliko dana preduzeće „Putevi Republike Srpske“ kao najpovoljnijeg ponuđača za posao vrijedan 28,6 miliona KM izabralo je grupu ponuđača „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“. Radi se o poslovima održavanja puteva u prijedorskoj regiji. Cijena je naduvana, tj. najmanje je duplo veća od stvarne.

 

4.

Firme „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“ su u vlasništvu Crvenog Tajkuna Dragana Čorokala. Čorokalo se u posljednje vrijeme distancirao od Milorada Dodika, a približio njegovom sinu Igoru.

5.

Pored Čorokalovih firmi, na tenderu je učestvovala i grupa ponuđača „Integral inženjering“ i „Niskogradnja Marjanović“, ali je njihova ponuda ocijenjena kao neprihvatljiva. Nevjerovatno zvuči podatak da je njihova ponuda odbačena jer nisu preveli potvrdu koja je izdata u Srbiji.

 

6.

Pomenuti tender je ne samo školski primjer pljačkanja javnog novca, nego i školski primjer okršaja između tajkuna bliskih Miloradu Dodiku i tajkuna bliskih Igoru Dodiku. Takvih okršaja će u narednom periodu biti sve više.


7.

Dodjela ugovora Čorokalovim firmama nije slučajnost. On je prije donošenja te odluke morao da iskešira Igoru Dodiku 2 miliona KM. Interesantno je to da je Čorokalo pokušao da odloži isplatu tog novca do potpisivanja ugovora. On je Igoru Dodiku rekao da nema 2 miliona KM u kešu, nakon čega mu je mladi reketaš lakonski odgovorio „Onda podigni kredit“.



 
8.

Drugi uslov za dobijanje ugovora je bilo spašavanje posrnulog preduzeća „Krajina osiguranje“. Čorokalo je za sada otkupio 35 % od ukupnog broja akcija, a prema najavama još neka preduzeća bliska Igoru Dodiku će se uključiti u taj projekat. (nastaviće se)