субота, 22. октобар 2022.

Na Dodikovom RTRS-U Ante Pavelić, Poglavnik NDH i njegov ministar Mile Budak su 07.02.2014., na godišnjicu pokolja srpskog stanovništva u selima Drakulić, Šargovac, Motike, i rudniku Ratkovac, počinile ustaše, proglašeni za “izvanredno pismenog” koji ima u svojim memoarima “izvanredne zapise”(Ante Pavelić) i za sjajnog pisca (Mile Budak)

Piše: Slobodan Vasković 


Na RTRS-u se Poglavnik NDH-a Ante Pavelić uzdizao u nebesa kao pisac u emisiji “Ljudovanje”, (koju je tada uređivaoVeselin Gatalo), 7. februara 2014. godine - na isti dan kada su 1942. godine ustaše u banjalučkim selima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Ratkovac, poklale preko 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete.


U ranim jutarnjim satima, 7. februara 1942. godine, pod komandom ustaškog vođe u Banjaluci Viktora Gutića i fratra Miroslava (Filipović) Majstorovića, ustaše su otpočeli pokolj u pomenutim selima i rudniku "Rakovac". Zločin je počinjen bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, kamama, krampovima i maljevima.



Ubijani su nedužni ljudi, žene i čak 551 dijete. Među žrtvama su bile bebe u kolijevkama, ljudi i žene u zrelim godinama, stogodišnjaci i starci u samrtničkim posteljama.


Proljudovao je Gatalo sa svojim gostom Predragom Raosom, jednim od učesnika Hrvatskog proljeća 1971. godine i potpuno nebitnim piscem i o Mili Budaku, koji je, takođe, predstavljen kao vrstan književnik. Rečeno je i da je obješen, ali ne i zašto. Budak je bio ustaški ideolog. U vladi NDH bio je ministar vjere i prosvete, zatim ministar inostranih poslova, te poslanik u Berlinu (1941.-43.).