среда, 9. април 2014.

Tajkuni iznad zakona: Ćubićeva firma nelegalno ekspoatiše kamen na području Vukosavlja

Piše: Slobodan Vasković

Tajkuni i kabadahije, bliski Režimu u Republici Srpskoj, uvjereni su da su iznad zakona i da mogu upadati na tuđe posjede i činiti šta im se prohtije, ako im to donosi profit.
Tako je firma „Niskogradnja“ iz Laktaša, u vlasništvu Ljube Ćubića, u avgustu prošle godine, bez ikakvog odobrenja i potrebne dokumentacije, dovezla svoje mašine u Pećnik i Gnionicu, naseljena mjesta na području opštine Vukosavlje, i počela eksploataciju kamenog materijala za izgradnju dionice puta koridora V-c.

Mještani Pećnika, Gnionice i zaseoka Nikolići, šokirani onim što se dešava, obratili su se opštinskim vlastima, koje su promtno reagovale i od Vlade RS, nadležnih ministarstava i inspekcijskih organa zatražile da utvrde po kom osnovu Ćubićeve mašine rade na tom području.

Tek nakon toga, „Niskogradnja“ je opštini Vukosavlje uputila dopis u kojem traži da joj se dozvoli „korištenje lokalnog puta na neodređeno vrijeme u cilju eksploatacije kamenog materijala za izgradnju autoputa koridor V-c“, što je Skupština opštine Vukosavlje 6. novembra 2013. godine odbila, imajući u vidu da bi radovi na tom području predstavljali opasnost po eko sistem, kao i da bi bili uništeni izvore pitke vode i stambeni objekti na tom području.

Ćubićeva firma je opštini Vukosavlje dostavila i punudu za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju kamenog materijala, koju su opštinske vlasti dostavile nadležnom ministarstvu u Vladi RS.

Vlada RS se do dana današnjeg nije oglasila o ovom slučaju niti je opštinskim vlastima u Vukosavlju dostavila svoj stav, ali su zato Ćubićeve mašine, bez ikakvog odobrenja, nastavile da kopaju na području Pećnika, Gnionice i Nikolića.


Mještani ovih naselja su u martu ove godine Republičkoj upravi za inspekcijske poslove prijavili da „Niskogradnja“ Laktaši neovlašteno izvodi građevinske radove, otvara kamenolom, gradi pristupne saobraćajnice i sječe šumu. U istom dopisu mještani ovih naselja su naveli da firma „Niskogradnja“ prijeti da će izvršiti eksproprijaciju zemljišta bez ikakve naknade vlasnicima, pri čemu se poziva na sam politički vrh Republike Srpske. Oni su još upozorili da na tom podrčju živi multietničko stanovništvo (Srbi, Bošnjaci, Hrvati), te da bi moglo doći do nemira na nacionalnoj osnovi. Utvrđeno je da je kamionima Ćubićeve firme istekla registracija, ali ih to ne ometa da se kreću po javnim cestama.

Na sva upozorenja iz Vukosavlja, nadležni su ostali gluvi i nijemi, potvrđujući još jednom da su tajkuni miljenici vlasti i da za njih ne važe pozitivni zakonski propisi.

Da je cijeli slučaj potpuno izvan kontrole potvrđuje i činjenica da Ministarstvo privrede, energetike i rudarstva RS uopšte nije predvidjelo davanje bilo kakvih koncesija na području opštine Vukosavlje, ali da i pored toga Ćubić traži koncesiju, a Ministarstvo uopšte ne reaguje.

Uz to, za izgradnju koridora V-c već postoji kamenolom u Velikoj Brusnici, na području opštine Brod, za koji postoji upotrebna dozvola.

Opština Vukosavlje odranije ima loša iskustva sa „Niskogradnjom“. Ćubićeva firma je na području Vukosavlja gradila kanalizacionu mrežu, a opštini je fakturisala i radove koje je naplatila 160.000 hiljada maraka, a do dana današnjeg ih nije završila.

Opština je pokrenula sudski spor protiv „Niskogradnje“ i čeka epilog. Sudeći po svemu narečenom, ali i činjenici da su ovdje pojedinci iznad i izvan zakona, ne bi bilo iznenađenje da izgubi taj spor.