понедељак, 14. април 2014.

Napad na Vukanovića: Mile, da li je ovo pravi čas da narediš ubistvo nekog novinara?!

Piše: Slobodan Vasković

Pripadnici Režima Milorada Dodika, koji je detaljno opljačkao građane Republike Srpske, prestravljeni nadolazećim promjenama počeli su da uzimaju zakon u svoje ruke i fizički se obračunavaju sa novinarima, koji su izvještavali prethodnih godina o korupciji i kriminalu vladajuće oligarhije.

Poslovođa firme “Imeks internacional” Nino Rakić fizički je u Trebinju napao Nebojšu Vukanovića, novinara BNTV, koji već mjesecima izvještava o prevari što se dešava u toj firmi, maltretiranju radnica, mobingu nad njima i, naravno, otimačini budžetskih sredstava.

Rakić je pesnicama napao Vukanovića, kada je došao da uradi svoj novinarski zadatak, a Vukanović je imao samo dva rješenja - da bježi ili da se suprotstavi. Odlučio se za ovo drugo, što dovoljno ukazuje na dramatične okolnosti u kojima pojedini novinari u RS rade svoj posao. Da bi ga radili, nužno je, izgleda, da znaju borilačke vještine ili, pak, budu do zuba naoružani.

Rakić sam po sebi nije bitan; on je produžena ruka Režima, slaba karika koja je izgubila nerve, koja je prestravljena, ali koja smatra da može da pesniči koga hoće.

Inspiratori i stvarni organizatori napada na Vukanovića su Dodik i Vladika Grigorije, koji već godinama atakuju na ovog novinara BNTV. Posebno Grigorije koji ga je kleo, fizički napadao, progonio na sve moguće načine. Taj bolesni sadista, što Grijegorije jeste, kojeg danas gledamo kako puže pred Tomom Nikolićem i moli za oprost.

I niko nije reagovao - ni takozvana novinarska udruženja, koja služe za uhljebljenje lezilebovića, ni policija ni tužilaštvo ni sudovi… Niko.

Ni opozicija, koja se ponaša kao da se sve to njih uopšte ne tiče i novinare tretira kao “politički subjekt”, što je van svake pameti.

Režim je nasilan, nikada to nisu ni krili, ali opozicija je saučesnik u svim napadima na novinare, jer mučki i kukavički ćute, kako se ne bi našli na udaru medija koji podržavaju ovu prljavu bolesnu jadnu bijednu nakaznu rušilačku ubilačku vlast. Ili se ne oglašavaju, jer ih je neko od napadnutih novinara kritikovao, što im se nikako nije dopalo. Zato je, valjda, sasvim u redu da novinare degeneče pripadnici Režima. Sramota.

Već dugo tvrdim da je pitanje dana kada će pasti mrtva glava, jer u RS polako ali sigurno anarhija postaje način života.

Čelni ljudi entiteteta, njihove bijedne plaćeničke sluge, njihovi jadni mediji svakodnevno pozivaju na nasilje; Crne liste su uobičajena praksa djelovanja vlasti, targetiranje nepodobnih je njihov hobi; Sudovi podržavaju takvo stanje i hajku na neposlušne, jer su sudije korumpirane, tužioci vjerni prijatelji teških kriminalaca, policijski inspektori narko dileri…

Neko će pomenuti pitanje kolegijalnosti među novinarima, kao moguću zaštitu! Koje crne kolegijalnosti, kada urednici pojedinih režimskih glasila razmatraju poslednjih nedelja pitanje da li je konačno došlo vrijeme da se ubije neko od onih novinara koji godinama kritikuju aktuelnu oligarhiju i da li “Mile to treba da učini sada ili za par nedelja”!!!  

Poznato mi je ime te Hulje, kao i imena članova kabineta gazde što sa Huljom razmatraju to pitanje. I o tome ću uskoro šire pisati.

Ali, prije toga, da upitam i ja Dodika: Mile, da li je došlo vrijeme da konačno narediš ubistvo jednog novinara? Mile, da li je tvoj Rakić pogriješio što nije ubio Vukanovića? Mile, šta ti cijeniš, koji ti je zadnji rok da narediš ubistvo nekog od novinara, da bi pokazao kakav si ti Baja, jer tvoji savjetnici i ona ćelava, napuhana, bolesna Hulja, koja se naziva glavnim i odgovornim urednikom, smatraju da ti je sad pravi vakat?

Dok čekamo Miletove odgovore, neki novi rakić  će se ustremiti na nekog od novinara koji mu se ne dopada, koji njegovo teško kriminalom stečeno bogatstvo stavlja pod lupu, koji pokušava ukazati da otimačina nema granice…

Novinarkama u ovom entitetu se prijeti da će biti silovane, da će biti pretučene, ali one to ne prijavljuju, jer znaju da niko neće reagovati; novinarima se prijeti smrću, ali oni to ne prijavljuju, jer znaju da niko neće reagovati. Zato je Vukanović napadnut. Zato je udaran. Zato se morao braniti.

Prije novih fizičkih napada na novinare, koji će uslijediti, želim da naglasim da su za njih najodgovorniji Milorad Dodik, Mahmut Švraka, Radislav Jovičić, Želimir Barić, Miodrag Bajić...

Ukoliko neki od novinara, ne daj Bože, izgubi život, inspirator tog zločina biće Milorad Dodik i njegove sluge poput Grigorija, Bude Stankovića, Mileta Radišića, Milana Tegeltije…