понедељак, 7. април 2014.

Po Dodikovom naređenju Košarac iz SNSD-a izbacuje braću Čoloviće, Rajka Bulajića i Bojana Tošića

Piše: Slobodan Vasković

Dojučerašnje uzdanice Milorada Dodika na Sokocu, braća Mirko i Brane Čolović, pali su u nemilost šefa Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je par mjeseci pred izbore odlučio da ih “pomete” iz stranke. 

Kao meta su označeni i Rajko Bulajić, bivši direktor Šumskog gazdinstva “Romanija”, kao i njegov naslednik na toj funkciji Bojan Tošić, koji je na lokalnim izborima 2012. godine, kao kandidat SNSD-a, izgubio trku za načelnika Sokoca od SDS-ovca Milovana Cicka Bjelice.

Dodik je naredbu za “odstrel” narečenih izdao svom glavnom povjereniku na sarajevsko-romanijskoj regiji Staši Košarcu, koji plan izbacivanja Čolovića, Bulajića i Tošića sprovodi zajedno sa predsjednicom Opštinskog odbora SNSD Sokolac Tanjom Tomčić-Bulajić.

Braća Čolović (Dalton) su u vrijeme vladavine SNSD-a u Sokocu harali ovom opštinom, krčmeći naroda dobra i upropaštavajući sve što im je palo pod ruku. Desna ruka im je bio Bulajić, čuven po bahatosti, ali i ogromnim kriminalnim radnjama u vrijeme dok je bio na čelu ŠG “Romanija”.

Bulajić je još na slobodi, mada se za njegovo ime vežu višemilionske pronevjere državnih para. Šefovi sa vrha su ga čuvali sve vrijeme, pa i nakon novembra 2007. godine kada je nakratko bio uhapšen zbog optužbi da je oštetio ŠG za više stotina hiljada maraka. Bulajić je tada angažovao svoje obezbjeđenje da ga brani od specijalaca koji su došli da ga uhapse i tom prilikom lakše je ranjen jedan policajac.
 
Bojan Tošić je jedno vrijeme bio nova nada sokolačkog SNSD-a, ali je zvijezda brzo zagasla, pa je šef odlučio da je potpuno ugasi.

Za početak, Košarac i Tomčić-Bulajić odlučili su da napuste prostorije SNSD-a u Nemanjinoj ulici, u kojima su bili godinama, i da se presale u nove, u Glasinačkoj ulici. Usledio je kontraudar, pa su Čolovići, koji su vlasnici napuštenih prostorija, Glavnom odboru stranke u Banjaluku poslali fakturu tražeći da im se isplati kirija za korištenje tog prostora ravnih 18 godina.

Predsjednica sokolačkog SNSD-a sada optužuje Tošića da posjeduje svoje dvije brente i dva kamiona, kao i da je Tošićev vozač Bojan Stašević otvorio brentu. Rajku Bulajiću spočitava da otvara brentu u Jabuci, svom rodnom selu.  

Pominju se i kamioni u kojima se ilegalno prevozi štavljena koža, puna hemikalija.

Košarcu i Bulajićevoj su oči propukle tek kad im je šef naredio da se obračunaju sa Čolovićima, Bulajićem i Tošićem, pa su naprasno postali savjesni i zabrinuti za narodnu imovinu.

Od CJB Istočno Sarajevo zatražili su da se ispita poslovanje ŠG “Romanija”, kojim kadrovi SNSD-a neprikosnoveno vladaju deceniju unazad, kao i da se ispitaju finansijske transakcije između ŠG i Nove Romanije, koje su išle preko Čolovićeve Klaonice i prerade mesa, mada ta firma odavno ne radi.

Košarac je, kako se tvrdi, jako bijesan na načelnika CJB Istočno Sarajevo Radenka Vasiljevića, koji nije pokazao nikakvo intereseovanje da se pozabavi slučajevima koje mu je mlađani Staša fakturisao.

Upućeni kažu da je sukob između SNSD-ovaca na Sokocu eskalirao do mjere da nisu isključeni ni fizički obračuni.

Na jednoj strani, sirovi Čolovići, bahati Rajko Bulajić i zagasla zvijezdica SNSD-a Bojan Tošić.
Na drugoj, Staša Košarac, za kojeg su pojedini mediji pisali da se našao u centru skandala od prije nekoliko godina, kada su sveštenici Mitropolije dabrobosanske otkrili da im netko krade građevinski materijal iz kruga nekadašnje kasarne JNA u Lukavici.

Njegova desna ruka u čistkama je Tanja Tomčić-Bulajić, koja, ako je suditi po tvrdnjama pojedinih članova SNSD-a u Sokocu, takođe ima određenih afera i aferima, ali ne i veliku podršku u stranačkoj bazi.