четвртак, 10. април 2014.

Parapolicijsko „proljeće“: „Alfa“ preuzela ingerencije MUP-a RS u Istočnom Novom Sarajevu; Policija u ponižavajućem položaju

Piše: Slobodan Vasković

Pripadnici zaštitarske agencije “Alfa” preuzeli su kontrolu na području Istočnog Novog Sarajeva i sada ta parapolicijska struktura uvodi red i zakon u ovom dijelu Republike Srpske.

Ma koliko ova informacija djelovala zapanjujuće, nažalost, riječ je o istini,  a najveći krivac za ponižavajuću poziciju u kojoj se nalaze pripadnici MUP RS u ovoj opštini jeste Radenko Vasiljević, načelnik CJB Istočno Sarajevo.

Prije mjesec dana inspektori CJB Istočno Sarajevo krenuli su u ugostiteljski objekat “Bahus” kako bi provjerili navode da se tu nalazi osoba za kojom su tragali.

Međutim, inspektori su spriječeni da uđu u taj objekat, a onemogućili su ih pripadnici zaštitarske akcije “Alfa”.

Razlog je naprosto nevjerovatan: pripadnici Alfe saopštili su inspektorima CJB da ne mogu ući u objekat “jer su naoružani”.

Inspektori su o ovom slučaju napisali službenu zabilješku, posle čega ih je načelnik CJB Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević pozvao na raport i zatražio od njih da ne prave nikakve probleme u vezi sa postupcima pripadnika „Alfe“.
„Zašto mi to radite, šta mislite da ste? Zar želite da zbog vas izgubim poziciju?“, urlao je na tom sastanku Vasiljević.

Kakav sramni postupak. Još sramnije je da je Vasiljević i dalje na poziciji načelnika.

Inspektori su nakon toga donijeli odluku da više neće ni na koji način učestvovati u kontrolama, posebno ne „Bahusa“, izražavajući na taj način revolt zbog ponižavajućeg položaja u kojem su se našli.

Iz CJB Istočno Sarajevo dobio sam potvrdu ovih događaja.
„О detaljima dopisa koji ste uputili na MUP RS, načelnik CJB I. Sarajevo upoznat je preko policijskih službenika koji su imali određene 'neprijatnosti' u UO 'Bakus'“, navedeno je u dopisu iz CJB (vidi dodatak).

Način na koji je odgovoreno, jasno ukazuje da Vasiljević želi po svaku cijenu minimizirati događaj, pa uzurpaciju vlasti, koju je izvršila parapolicijska struktura, on naziva „neprijatnost“.

Kakva crna neprijatnost, ovdje je riječ o klasičnom banditizmu, koji sprovodi „Alfa“ i apsolutnom nereagovanju entitetskih institucija na nasilničko ponašanje. 

Priča o “konkretnim aktivnostima za naredni period”, koja mi je plasirana iz tog CJB, samo dodatno potvrđuje nemoć policije i njenog načelnika Vasiljevića da MUP-u RS vrate zakonske ovlasti koje mu pripadaju i da se usprotive banditizmu “Alfe”. Nema dileme da je Rečpublika Srpska postala banana-država u kojoj radi ko šta hoće i u kojoj naoružane skupine dijele zakon po svojoj mjeri. Dok institucije ništa ne preduzimaju, demonstrirajući sopstvenu nemoć.

Nije ovdje kraj priče o „Alfinom“ upravljanju Istočnim Sarajevom.
Uobičajeni „sport“ koji primjenjuju vlasnici ugostiteljskih objekata u ovoj opštini su dojave da se bomba nalazi u određenom lokalu. Tako je u nekoliko navrata dojavljeno da se i u objektu „Bahus“ nalazi bomba.

Pripadnici „Alfe“ nijednom nisu dozvolili pripadnicima CJB Istočno Sarajevo da isprazne lokal i utvrde da li se u tom objektu zaista nalazi eksplozivna naprava. Zaštitari bi pripadnike CJB obavijestili da su oni izvršili provjeru i da nema ništa.

Zaista nevjerovatno. I krajnje opsano, jer šta će se desiti ukoliko jednom, ne daj Bože, dojava ne bude lažna?!!!

Naravno, sve druge lokale, za koje se dojavi da je bomba u njima, policija odmah isprazni i izvrši detaljan pregled. Međutim, oni, za razliku od vlasnika „Bahusa“, nisu pod zaštitom „Alfe“ i vlasti.
Očito je da su pripadnici „Alfe“ postali, bar kada je riječ o Istočnom Sarajevu, stručnjaci i za kontradiverzionu zaštitu, pa je ova jedinica MUP-a RS potpuno nepotrebna.

Nepotreban je i MUP RS u tom mjestu, jer je „Alfa“ preuzela sve konce u svoje ruke, pa je pitanje zbog čega vladajuća oligarhija ne ukine tu instituciju. Za početak u Istočnom Sarajevu, a nakon toga i u ostalim dijelovima RS.

Vrhunac cinizma su Vasiljevićeve tvrdnje da je „plan za preduzimanje mjera i radnji“, koji je „izradio“ CJB Istočno Sarajevo, označen oznakom „tajno“. Kakve to veze ima sa nasiljem koje provodi „Alfa“ i da li to Vasiljević hoće reći da se MUP RS „tajno“ priprema da pokuša preuzeti ponovo zakonske nadležnosti u opvoj lopštini? Nakon što ih je, na sramotu, izgubio, bez ikakvog otpora! 

Alfa je zaštitarska agencija, koja je pod direktnom kontrolom Milorada Dodika.

Potpisniku ovih redova, naoružani pripadnik Alfe je sredinom septembra prošle godine, zaprijetio da će biti „roknut“ iz pištolja. Prijavio sam sve MUP-u u toj opštini, što je, očito, bila pogrešna adresa.

MUP RS: Plan o preduzimanju mjera i radnji je tajan
Број: 11-053.1-60/14
Датум: 10.04.2014.године

 Н/Р  Слободану Васковићу

У вези дописа који сте послали на МУП РС, достављамо  Вам одговар на упит

Поштовани,
О детаљима дописа  који сте упутили на МУП РС,  начелник ЦЈБ И.Сарајево упознат  је преко   полицијских службеника који су имали одређене „непријатности“ у УО „Бакус“. Одмах по сазнању за поменути догађај  начелник  Центра је одржао радни састанак са полицијским службеницима који су били у наведеном угоститељском објекту, те наредио конкретне активности за наредни период, сачињавање плана поступања, те извјештавање о свим предузетим радњама, као и о корисним сазнањима.

Јединица за професионалне стандарде МУП-а РС спровела је  унутрашњи поступак у вези  сличних  представки и медијских натписа  због наводног непрофесионалног поступања полицијских службеника везаних за "лажне дојаве  о постављеним експлозивним направама" у угоститељском објекту "Бакус". Приликом провјере навода припадницима ове Јединице су стављени на располагање сви потребни документи и утврђено је да није било кршења прописа, већ да су припадници Центра поступали у складу са   Упутством о начину поступања полиције у случају пријетње постављања експлозивних направа.
С обзиром да је План о предузимању мјера и радњи као и службени акт за сачињавање истог, означен ознаком „тајно“, мишљења смо да и поред поштовања новинарске професије, у овом тренутку не можемо дати више података.                             .

С поштовањем,                                                                          ПОРТПАРОЛ                                                                                     Данка Тешић