среда, 2. април 2014.

Krah PDP-a: Mala ulična makljaža za STR

piše: Slobodan Vasković 

Partija demokratskog progresa je na umoru; od solidne samoposluge ostala je poluprazna samostalna trgovinska radnja. U nju malo ko, gotovo niko ne ulazi, a nešto preostalih „mušterija“ bježe glavom bez obzira. Jer ih tjeraju vlasnici STR-a.

Poslednji u predugim nizovima otjeranih je Marinko Umićević, atipičan političar, prepoznatljiv po jeziku bez dlake. I bez milosti za Mladena Ivanića i Branislava Borenovića, samoproglašene vlasnike STR-a.

Umićević je obznanio da je napustio PDP, što je opsjena. Prisiljen je ignorisanjem, nipodaštavanjem, podmuklim smicalicama, podzemnim i prizemnim uvredama „NN lica“, neosnovanom arogancijom „vrha“ stranke i sa bezbroj drugih loših postupaka, da to učini. Prisiljen da ode jest jednako otjeran. Ma koliko „žao“ Ivaniću i Borenoviću bilo.

Umićevićev grijeh je što je sa lakoćom mogao pobijediti na izborima u Gradskom odboru Banjaluka. Ali, to se nije smjelo dogoditi, jer bi onda bila uzdrmana Ivanićeva pozicija predsjednika, dok bi Borenović bio otpremljen na političku deponiju.

Umićevićev grijeh je bio i što je procijenjeno da bi na sledećim opštim izborima osvojio više glasova od Borenovića, bez obzira na poziciju na listi, što se nikako nije smjelo dopustiti; Umićevićev mandat značio bi nove probleme u PDP-u po Ivanića i njegovu kliku, koji u svem ovom političkom jadu i beznađu jedino slijepo vjeruju u svoje pozicije u stranci i u ništa više.

Prije Umićevića, otjeran je Radenko Đurica. Na prošlim opštim izborima protiv njega je najveću kampanju vodila PDP-ova podzemna mašinerija, kako bi prošao Borenović. Što se i desilo. Đurica se preselio u socijaliste i napravio značajan rezultat na lokalnim izborima u Banjaluci.

Umićević, Đurica i još nekolicina protjeranih PDP-ovaca iz ovog grada nosili su više od tri hiljade glasova. Na predstojećim izborima, PDP se u Banjaluci može nadati samo „nebu“, koje za njih odavno ne postoji.

Umićević je završio kao još jedna recka na dršci pištolja Ivanića i Borenovića. Toliko je recki na tim koltovima, da su morali drške mijenjati nekoliko puta.

Još im se cijev nije ohladila, a već spremaju nove egzekucije.

Imaju još tri mete, prilično pokretne, koje moraju eliminisati, nakon čega će trošni, poluprazni STR, u kojem je robi odavno istekao rok trajanja, konačno postati njihov.

To što neće imati bilo kome šta da ponude, koga briga. Inercija je čudo: sjena PDP-a će trajati još par godina, tek toliko da kapne nešto, da se dobije koji poziv za putovanje, ostvari neka sitnija funkcijica, bude koliko-toliko u igri, pa makar samo lopte donosili.

Destrukcija je majka postojanja, moto je STR-ovaca; Rokni najbližnjeg svog, zapovijest je kojoj se klanjaju. I koju pjevuše dok kreću na preostali trojac koji im je kost u grlu i kolac u oku.

Lokatori su već odavno postavljeni na Zorana Đerića, Pericu Bundala i mlađanog Aleksandra Zolaka.

Zolak je postao prijetnja Borenoviću u Gradskom odboru PDP-a, koji, uzgred, i ne postoji, već tako nazivaju ovu političku ruševinu. Mlađani doktor već je dobro osjetio zube stranačkog vrha na sebi, očito ne prepoznajući otkud grize. Kada je shvatio, bilo je prekasno – već je bio ubačen u podzemlje sa PDP-ovim kerberima. Razlog  - Zolak bi bio kvalitetan kandidat za predsjednika Gradskog odbora PDP-a Banjaluka , dok je Ivanićev favorit Zoran Talić, kome je namijenjena uloga marionete.

Đerić je ćutao dok su druge odvodili. Ne čuje se ni kada je došao red na njega - vjeruje u mandat sa Istoka. Teško, vrlo teško, pored SDS-a, SNSD-a i finansijski premoćnih članova SNS-a Adama Šukala iz te regije.

Đerić očekuje prvo mjesto na kompenzacionoj listi, ali to je Ivanić već obećao penzionerima. To mu je način da Đerića, nakon izbora, smjesti negdje usred Glasinačkog polja, bez vode i struje. Pa kako se snađe.

Najtvrđi orah je Perica Bundalo, vlasnik 2500 glasova u Dubici. Koje bezrezervno kontroliše i može sa njima šta god hoće.
Očekuje se njegovo izjašnjenje o kandidaturi za Narodnu skupštinu: ukoliko potvrdi da će na listu, slijedi već pripremljen udar na društvenim mrežama i kroz infrastrukturu stranke u toj izbornoj jedinici, koju „Meta No3“ ne kontroliše. Odustane li od kandidature, njegova egzekucija biće odložena za jesen. Koju Bundalo, poznavajući njegov način rada, neće čekati u ulozi žrtve.

Interesantno je uočiti sledeće: sve mete, kao i brojne druge koje su u ranijem periodu pogođene, zaključno sa Umićevićem, bile su u sukobu sa Borenovićem. Što je Ivanić doživio kao neprincipijelni napad na samog sebe.

I sve ih je dao odstrijeliti.

I šta sad, nakon ovolikog krvoprolića? Kamo dalje? Sa kim?

Vrhu te razrušene stranke to nije ni bitno. Jedino im je važno da je vrh preostao; što se tijela stranke tiče, više sreće u nekom drugom Univerzumu.

Svemir je čudo.

vezani tekst: PDP- stranka šampion po broju onih koji su je napustili