среда, 16. април 2014.

Kusturica odustao od „Andrićgrada“, pa se predomislio

Piše: Slobodan Vasković

Emir Kusturica namjeravao je prije mjesec dana da se potpuno povuče iz projekta „Andrićgrad“, potvrdili su mi izvori iz kabineta Milorada Dodika.

Isti izvori tvrde da je Kusturica o svojoj namjeri Dodika obavijestio pismenim putem.
„Kusturica je Dodiku napisao da više ne želi da učestvuje u projektu ‘Andrićgrad', da namjerava da svoj udio u zajedničkoj firmi prepiše na Vladu RS i da je čvrsto odlučio da se skroz povuče“, rekao je izvor iz Dodikovog kabineta.

Pismo istovjetne sadržine uputio je i premijerki Željki Cvijanović, što mi je potvrđeno u njenom kabinetu.

Razlog Kusturičine ljutnje i navedene odluke je činjenica da su revizori Glavne službe za reviziju RS zatražili određene podatke o utrošku budžetskih sredstava za projekat „Andrićgrad“.
„To je Kusturicu potpuno ‘izbacilo iz cipela'. Shvatio je to kao pritisak i reagovao je oštro“, naveo je naš izvor.

Međutim, 15-tak dana nakon ovog pisma Kusturica se predomislio i, kako sada stvari stoje, neće izlaziti iz projekta „Andrićgrad“.
„Na satsanku koji je nedavno održan u banjaluci, Dodik i Kusturica su sve poravnali“, tvrde moji sagovornici.

Moji izvori dalje kažu da su članovi Dodikovog kabineta uvukli Kusturicu u svoje lične obračune.
„Tekst u ‘Euroblicu', objavljen 3. aprila ove godine pod naslovom 'Triša i Vaske: Od čobanina do genetskog inženjeringa', napisao je Pero Simić, Dodikov savjetnik za medije. Cijelu akciju oko tog teksta osmislili su Simić i Anđelko Kozomara, urednik 'Euroblica', a umolili su Kusturicu da se tekst objavi kao njegov autorski komentar“, navode moji sagovornici.

Dodik je, inače, Simića zadužio za saradnju sa Kusturicom i njih dvojica se ne razdvajaju kada je režiser u Repoblici Srpskoj. Zaista je žalosno šta je sebi Kusturica dozvolio, da se potpisuje pod uratke Pere Simića i Anđelka Kozomare, koji nisu nikakvi komentari, već CT snimak psihopatoloških boleščina, od kojih su ti tipovi teško oboljeli.

Beogradsko uredništvo „Blica“ ne zna ništa o ovoj teškoj manipulaciji Anđelka Kozomare, ali su proteklih mjeseci sa brojnih adresa u RS obaviješteni kakvim se sve nečasnim radnjama i zloupotrebama služi Kozomara.

Upravo zbog toga mu u poslednjih 20-tak dana ne objavljuju brojne tekstove iz Banjaluke, koji su drastično stranački obojeni, a nije mali broj ni članaka koji su u tom periodu vraćeni na doradu.

Kako stvari stoje, Kozomarina urednička pozicija nije duga vijeka, jer menadžment i uredništvo iz Beograda sve više uviđaju kakvom mobingu i torturi su izloženi članovi banjalučke redakcije tog lista, kao i kakvu su kreaturu postavili na čelo nekada uspješnog lista, koji je pod Kozomarinim vođstvom postao stranački bilten SNSD-a. I ostao bez čitalaca i ikakvog ugleda.