субота, 12. април 2014.

Sokolački triler: Dodik podvio rep, braća Dalton ponovo jašu za SNSD

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik podvio je rep pred braćom Mirkom i Branom Čolovićem i povukao svoju odluku o njihovom isključenju iz SNSD-a. Isto se odnosi i na Bojana Tošića, direktora sokolačkog šumskog gazdinstva „Romanija“.

Dodik je 10. aprila isključio iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) braću Mirka i Brana Čolovića i Bojana Tošića, a Tanju Tomčić-Bulajić ponovo imenovao na poziciju predsjednika OO SNSD Sokolac.

O tome je pismom obavijestio OO SNSD Sokolac i Stašu Košraca, svog povjerenika za taj gradić.

Dodikova akcija je uslijedila nakon što su Čolovići i Tošić, 9. aprila uveče, smijenili dotadašnju predsjednicu lokalnog SNSD-a Tanju Tomčić-Bulajić, a na njeno mjesto postavili Bojana Koprivicu.

Imali su apsolutnu većinu u OO SNSD, jer je njihovu odluklu o smjeni Tomčićeve podržalo 17 od 22 člana opštinskog odbora. Uz to, dobili su podršku Aktiva žena SNSD Sokolac i Mladih SNSD Sokolac.

Već 11. aprila, Tanja Tomčić-Bulajić oglasila se preko stranačke agencije Srna i potvrdila sve ove navode.

"Stalni priliv članstva, kao i sve veći broj uglednih i uspješnih građana Sokoca u našim redovima, potvrđuju da smo na pravom putu i da jednoumlje i strahovlada određenog broja nekadašnjih čelnih ljudi u OO SNSD Sokolac pripada prošlosti. Mi se okrećemo budućnosti i saradnji sa Regionalnim odborom SNSD-a, koji nam pruža apsolutnu podršku i daje snagu da obezbijedimo bolji život za naše građane", rekla je za Srnu Tomčić-Bulajić.

Međutim, “jednoumlje i strahovlada određenog broja nekadašnjih čelnih ljudi” vratilo se istog tog 11. aprila ponovo u Opštinski odbor SNSD-a Sokolac, nakon telefonskog razgovora Dodika i Brana Čolovića.


Suočen sa činjenicom da njegov povjerenik za Sokolac Staša Košarac i marioneta Tanja Tomčić-Bulajić ne mogu ovladati opštinskim odborom, Dodik je odlučio da povuče svoju odluku o isključenju braće Čolović (čitaj Dalton) iz stranke. Niko od onih članova OO SNSD-a koji su podržali Čoloviće nije htio da promijeni mišljenje i stane na stranu Dodika i njegovog povjerenika Košarca.

“Primirite se dok ne prođu izbori, a onda nastavite da otvoreno vladate strankom. Zato do izbora ne dirajte Tomčićku”, rekao je Dodik mlađem Čoloviću.

Međutim, Mirko Čolović insisitira da je Bojan Koprivica, kojeg je on postavio, legalni predsjednik OO SNSD.

Čolović je široke ruke, jer su nakon obračuna u opštinskom odboru, svi članovi OO SNSD-a, koji su podržali braću Dalton, a nisu imali posao, odreda ga dobili u šumskom gazdinstvu “Romanija”, na čijem je čelu Bojan Tošić.

Tako je Robert Cvijetić dobio odobrenje da siječe šumu, a Željko Stanić i Miljan Pajić, sin potpredsjednika OO SNSD Gorana Pajića, dobili su, zajedno sa još dvoje članova odbora, rješenja o stalnom radnom odnosu.

Uzmicanje pred Čolovićima, ukazuje na činjenicu da Dodik više nije apsolutni gospodar u SNSD-u, te da ni približno čvrsto ne drži konce stranke u svojim rukama, kao što je to bilo do prije par mjeseci.

Uz to, može se zaključiti da Čolovići „drže Dodika u šaci“, jer je opštepoznato da je lider SNSD-a sa sokolačkim Daltonima više od decenije u raznoraznim poslovnim odnosima (po kuloarima se tvrdi da posjeduje akcije vrijedne 600.000 evra u Fabrici vode braće Dalton).

Dodik je svojim uzmicanjem pred Čolovićima teško namagarčio Stašu Košarca, Tanju Tomčić-Bulajić, ali i jednog od „generala“ parapolicijske agencije „Alfa“ Milana Legendu Jolovića, koji je lobirao za njegove interese i pokušavao aktuelnu predsjednicu OO SNSD „ostaviti u sedlu“.

Kada su Mirku Čoloviću saopštili da Legenda Jolović radi za Košarca, on je lakonski odgovorio „Legenda je budala, ovu trku gubi sigurno“.

Jolović i Košarac su pometeni, a sada slijedi odmazda Čolovića, koji će iz te izborne jedinice u trci za parlament BiH podržati Lazara Prodanovića iz Zvornika, a ne Košarca, koji je sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

I kandidatura na ovom nivou je bila „u igri“, jer Košarca, u trci za parlament BiH, ne žele da podrže opštinski odbori SNSD-a u Istočnom Sarajevu i Istočnoj Ilidži, pa je on pokušao da ukloni Čoloviće i preko Tomčićeve obezbijedi nominaciju.

Sada mu je sve palo u vodu, a Čolovići će ga u vremenu koje dolazi bez milosti urnisati.

Čolovićima su u udaru na Tomčićevu pomogli šef stanice Policije Sokolac Mladen Vukojičić i njegov zamjenik Danko Šuka, što je jasan dokaz da je policija u tom dijelu RS potpuno u šakama SNSD-ovih lokalnih knezova.