четвртак, 24. април 2014.

Hipoteka na Elektroprivredu za ruski kredit

Piše: Slobodan Vasković

Republika Srpska od ruske Sberbanke traži kredit od 270 miliona evra, kako bi u narednom periodu pokrila budžetski deficit i mogla da izmiruje obaveze.

Rusi su spremni da daju taj kredit, ali pod veoma strogim uslovima. Oni traže visokokvalitetan kolateral, odnosno da im RS da hipoteku koja će garantovati povrat novca.

Vlasti RS su pristali na te uslove i, po svemu sudeći, staviće hipoteku na kompletnu Elektroprivredu RS, kao garanciju da će taj kredit biti vraćen.

Upućeni izvori tvrde da je uveliko počela priprema dokumentacije, da bi se taj posao realizovan. Takođe tvrde da je to privatizacija Elektroprivrede na mala vrata.  

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nedavno da je u toku realizacija kredita sa jednom ruskom bankom, koja je odobrila određeni iznos sredstava i koji će pomoći RS.

Početkom aprila ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da su u toku pregovori o dobijanju ruskog kredita i da će, kada budu definisane sve odredbe ugovora, javnost na vrijeme biti obaviještena i upoznata o detaljima.

"Pregovori se vode, ali nisu svi uslovi ni kredita ni rokovi definisani i onog trenutak kada to bude, javnost će o tome na vrijeme biti obaviještena", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, za svaki novac, koji se dobija po osnovu kredita, mora biti potpisan ugovor.

"U svakom od tih ugovora biće precizno definisano koji su to rokovi, koji iznos novca, koja valuta i kako se vraća", pojasnio je Tegeltija.