уторак, 12. септембар 2023.

Šmit zvanično otkazao sastanak sa Durakovićem

piše: Slobodan Vasković

Kristijan Šmit zvanično je otkazao sastanak sa Ćamilom Durakovićem, potpredsjednikom RS, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora.

To znači da Šmit neće danas doći u Banjaluku kao što je najavio.

Bilo bi vrlo opasno po RS da je Šmit otkazao sastanak u Banjaluci zbog bezbjednosih raloga, što ne treba isključiti kao mogućnost.

Milorad Dodik prije nekoliko dana zaprijetio je da će MUP RS uhapsiti i deportovati Šmita ukoliko dođe na bilo koji sastanak u RS; Potom je tvrdio da je izdana instrukcija MUP RS da uhapsi Šmita, Zatim je sve to odbacio, pa najavio da će Šmita gađati jajima kada se pojavi u Banjaluci.

Genralni sekretar kabineta Milorada Dodika Jelena Pajić-Baštinac izjavila je da je zabranila ulazak Šmitu u institucije RS, pa i onu u kojoj sjede potpredsjednici RS.

Jedan od potpredsjednika Ćamil Duraković izjavio je da mu "nikakav sekretar neće naređivati" s kim će se on sastajati.

Izvršni komitet SNSD-a u Banjaluc još uvijek zasjedai, dok u Istočnom Sarajevu zasjedaju funkcioneri RS u državnim institucijama koji, kako su najavili, raspravljaju o eventualnom napuštanju institucija BiH.

Očito je da je Dodik odlučio da dodatno proširi krizu i sukob sa Šmitom i Zapadom, jer sada napada i sa državnog nivoa, koristeći funkcionere u državnim institucijama kao "đulad".