уторак, 19. септембар 2023.

Mogući povratak Igora Radojičića na političku scenu RS sa sopstvenom partijom bio bi pretežak udarac za Dodika i SNSD

Piše: Slobodan Vasković


Igor Radojičić, bivši visoki funkcioner i član SNSD-a, uveliko razmišlja o povratku na političku scenu, ali konačnu odluku još uvijek nije donio.


Radojičić, koji je, kao jedan od najviših funkcionera SNSD-a, obavljao niz najvažnijih funkcija - od predsjednika Narodne Skupštine RS, pa do gradonačelnika Banjaluke, teško je ponižen od Dodika nakon što je poražen na izborima za gradonačelnika Banjaluke 2020. godine.


Dodik je u izbornoj noći raspustio Gradski odbor SNSD Banjaluka, a Radojičić je u narednim mjesecima marginalizovan i na kraju se povukao iz politike.


Već nekoliko mjeseci razmatra u kom formatu da se vrati na političku scenu: Da li da osnuje sopstveni Pokret i krene u političku borbu protiv nekadašnjih najbližih saradnika ili da čeka rasplet sukoba Dodika sa SAD-om i Zapadom i, nakon Dodikovog neminovnog poraza, preuzme dio SNSD-a.


Radojičić ima značajnu podršku unutar biračkog tijela SNSD-a u Banjaluci, ali i u drugim mjestima u RS, tako da bi mogao za sobom, ukoliko se odluči da čeka Dodikov poraz, odvući najmanje četvrtinu birača SNSD-a na entitetskom nivou i najmanje trećinu glasača te stranke u Banjaluci.


Ukoliko osnuje Pokret, realno je da krene iz Banjaluke, gdje bi, definitivno, pokopao svoju bivšu stranku.


Radojičić neće pristupiti nijednoj postojećoj partiji koje djeluju na opozicionoj strani, jer na taj način ništa ne dobija.


Budući da su se dešavanja na političkoj sceni veoma ubrzala i Radojičić će, ukoliko ima namjeru da se vrati na političku scenu, morati vrlo brzo otkriti karte.