уторак, 12. септембар 2023.

Sastanak Durakovića i Šmita još uvijek nije zvanično otkazan; Funkcioneri RS u državnim institucijama BiH u ulozi Dodikove đuladi

piše: Slobodan Vasković

Još nije poznato da li je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit otkazao sastanak sa potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem.

Sastanak do ovog trenutka nije zvanično otkazan, tvrde moji izvori.

U medijima su se pojavile vijesti da je sastanak otkazan, a trebalo bi da se održi u 15 časova i 15 minuta.

Iz pres službe OHR-a niko se nije javljao na pozive.

Milorad Dodik prije nekoliko dana zaprijetio je da će MUP RS uhapsiti i deportovati Šmita ukoliko dođe na bilo koji sastanak u RS; Potom je tvrdio da je izdana instrukcija MUP RS da uhapsi Šmita, Zatim je sve to odbacio, pa najavio da će Šmita gađati jajima kada se pojavi u Banjaluci.

Genralni sekretar kabineta Milorada Dodika Jelena Pajić-Baštinac izjavila je da je zabranila ulazak Šmitu u institucije RS, pa i onu u kojoj sjede potpredsjednici RS.

Jedan od potpredsjednika Ćamil Duraković izjavio je da mu "nikakav sekretar neće naređivati" s kim će se on sastajati.

Dok se čeka zvanična odluka Šmita da li putuje u Banjaluku ili ne, istovremeno zasjedaju Izvršni komitet SNSD-a u Banjaluci, dok u Istočnom Sarajevu zasjedaju funkcioneri RS u državnim institucijama koji, kako su najavili, raspravljaju o eventualnom napuštanju institucija BiH.

Očito je da je Dodik odlučio da dodatno proširi krizu i sukob sa Šmitom i Zapadom, jer sada napada i sa državnog nivoa, koristeći funkcionere u državnim institucijama kao "đulad".