понедељак, 4. септембар 2023.

Dodikov kum Vukelić i dalje imenuje kadrove SNSD-a u Bijeljini; Kratka crtica o Okuki, čuvaru vrata Dodikovih kabineta

Vukelić i Dodik


Piše: Slobodan Vasković


Marko Mihajlović, direktor “Elektro-Bijeljine”, trebalo bi da bude novi šef Gradskog odbora SNSD Bijeljina.


Novi šef, stara priča, jer je Mihajlović samo jedan iz niza bijeljinskih kadrova Veljka Vukelića, kuma Milorada Dodika, predsjednika te stranke.


Očito je da Vukelić i dalje uživa veliko Dodikovo povjerenje, čim je odlučio da, kako se tvrdi, postavi ponovo njegov kadar na čelo Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, jer nijedan prethodni, a svi su bili Vukelićevi ljudi, nije bio uspješan.


Vukelić je pripadnik međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa, blizak desničarima koji se finansiraju preko  njega, a Dodik mu je na upravljanje dao Bijeljinu i njene resurse, koje on krčmi već godinama.


Uz to, Vukelić izvlači veliki novac iz još niza firmi u Republici Srspkoj.


Uz Vukelića treba pomenuti i glavnog Dodikovog savjetnika Branislava Okuku Crnog, bez čijeg odobrenja se ne može “prići Dodiku”.


Okuka

Okuka, takođe ultradesničar, je u stalnom sukobu sa Lukom Petrovićem oko prevlasti nad Hercegovinom i njenim resursima.


Okuka je svojevremeno bio izuzetno blizak Radovanu Karadžiću, a tokom raskola u SDS-u, 1997. godine, između Karadžića i Plavšićeve, podržao je Karadžića.


Tada je došlo i do vatrenog obračuna pripadnika MUP-a koji su ostali lojalni Karadžiću, a predvodio ih je Okuka i onih koji su se pridružili Plavšićevoj.


Do pucnjave je došlo u selu Smrtići kod Prnjavora; Pucao je Okuka i ranio jednog od pripadnika policije, lojalnog Plavšićevoj.


Danas je taj isti Okuka najznačajniji Dodikov savjetnik, uz Vukelića i sivu eminenciju Slavka Mitrovića Mračnjaka.


Sa kakvim šljamom se Dodik okružio, ne vi me začudilo da mu bude malo i 256 advokata u predstojećim procesima.