четвртак, 7. септембар 2023.

Dodik jeste naložio donošenje Uredbe o zabrani kretanja Šmitu na teritoriji RS, njegovom hapšenju i deportovanju, a da li će taj “dokument” biti i objavljen u ovom trenutku niko ne može da potvrdi


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik naložio je nadležnima u Vladi RS da donesu Uredbu o zabrani boravka Kristijana Šmita, visokog predstavnika za BiH, na teritoriji Republike Srpske.


Za pisanje Uredbe zadužen je vrh MUP-a RS, kako tvrde moji izvori.


Uredbom bi trebalo da budu obuhvaćene i Dodikove prijetnje, izrečene prethodnih dana, da će Šmit biti uhapšen i deportovan ukoliko bude imao bilo kakav sastanak na teritoriji RS, ali da će mu biti dozvoljen “transfer preko RS”.


Da se radi na donošenju uredbe potvrđeno mi je iz dva potpuno nezavisna izvora, ali da li će taj dokument biti i objavljen, to još niko ne može da potvrdi.


Ukoliko dođe do objave Uredbe o zabrani kretanja Šmitu na teritoriji RS, te nalogu da se on uhapsi i deportuje, biće to direktan udar na Ustavni poredak BiH.


Dodik se, 07.09.o.g., sastao sa Manuelom Sarazinom, specijalnim izaslanikom Vlade Njemačke za Zapadni Balkan, koji je, nakon sastanka, izdao saopštenje u kojem navodi da Njemačka stokji iza Šmita i ne odobrava Dodikovo djelovanje protiv njega.


“Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine kao i na Visokog predstavnika i sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi i ovu zemlju neće voditi u EU. Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Kristijana Šmitaa. To sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja”, saopštio je Sarazin nakon sastanka i još naveo da su njemačke vlasti odustale od četiri projekta vrijedna 105 miliona evra.


I Amabasada SAD u BiH osudila je, 07.09., Dodikove prijetnje Šmitu.

„Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i da će mu ograničiti slobodu kretanja je protivustavna“, poručili su iz Ambasade i dodali kako je to „još jedan smišljeni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH“.


Iz Dodikovog kabineta je saopšteno da je "Dodik je tokom sastanka ponovio jasan stav da Srpska odbacuje svaku vrstu djelovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer ga Savjet bezbjednosti UN nije potvrdio kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom i da Šmit, predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH".


Nastavljena je i kampanja Dodikovih podređenih protiv Šmita koja je izuzetno agresivna i histerična.


Navodni premijer Radovan Višković  pozvao je Kristijana Šmita da “obezbijedi papire za obavljanje posla u BiH ili da se vrati u svoju zemlju”.


Na Šmita je “udario” i Staša Košarac, iako on najviše voli da maltretira žene. 


Nasilnik Košarac je ocijenio da “u bošnjačkoj političkoj strukturi ne samo da nema hrabrosti da otvore pitanje ponašanja nelegitimnog i lažnog visokog predstavnika, već i učestvuju u legalizaciji Kristijana Šmita”.


Košarac je zaboravio da su Šmita, prije nego su krenuli Dodikovi napadi na njega, upravo iz vrha SDA i još nekih stranaka iz Sarajeva najžešće napadali i prije nego je došao u BiH, tako da su i po pitanju visokog predstavnika, odnosno udara na njega ,“u koaliciji” sa strankom Bakira Izetbegovića.