понедељак, 11. септембар 2023.

Optužnica protiv Dodika potvrđena; Dodik već danima pokušava pritisnuti Debeveca, predsjednika Suda BiH, da mu dodijeli naklonjenog sudiju; Dodik bi trebao podnijeti ostavku na poziciju koju je uzurpirao; Nešić, po Dodikovom nalogu, proširuje i produbljuje krizu i sukob sa Zapadom


Piše: Slobodan Vasković


Potvrđena je optužnica protiv Milorada Dodika, što je bilo sasvim očekivano.


Takav rasplet najavio sam prije nekoliko dana, a osim Dodiku optužnica je potvrđena i Milošu Lukiću, v.d. Direktora “Službenog glasnika RS”, koji je, takođe, optužen zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.


I Dodik je, prema mojim informacijama, očekivao potvrđivanje optužnice zbog čega njegovi seizi već danima pokušavaju izvršiti pritisak na Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, da sudija u ovom postupku bude neko blizak strukturama lažnog predsjednika RS.


Vidjećemo da li će Dodik uspjeti u toj namjeri, jer su mu već propali pokušaji da spriječi podizanje, potom i potvrđivanje optužnice, kao i izuzeće sudinice Jasmine Ćosić koja je optužnicu Tužilaštva BiH prvo vratila na doradu, a potom, nakon što je dorađena u Tužilaštvu BiH, i potvrdila.


Milorad Dodik trebalo bi da podnese ostavku na poziciju koju je uzurpirao brutalnom krađom izbora, odnosno na poziciju predsjednika RS, jer je prešao sve crvene linije i svojom suludom politikom, odveo je Republiku Srpsku u finansijsku i ekonomsku izolaciju.


Međutim, teško da će on povući takav potez, jer je riječ o veleizdajniku čiji cilj i jeste uništenje RS.


Dodik je RS doveo i na rub incidenata organizujući proteste pod nazivom "Granica postoji" na međuentiteskoj liniji, a na posljednjim u Vlasenici bile su prisutne i snage EUFOR-a, što nikako nije dobra poruka. Štaviše.


Dodik, umišljen da je iznad zakona, zabranio je i dolazak Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku za BiH, na teritoriju RS, prijeteći da će biti uhapšn i protjeran. Čak je takva Instrukcija, o hapšenju Šmita, bila napisana, ali je vrh MUP RS nije proslijedio na niže nivoe, kako je to Dodik naložio.


Sam Dodik je potvrdio da je instrukcija o hapšenju Šmita proslijeđna MUP-u, ali je samo par dana nakon toga ustuknuo, pa izjavio da neće hapsiti Šmita, već da će ga gađati građani jajima.


I tu je izjavu dodatno ublažio, ali je i ona prijeteća, jer je preporučio Šmitu da ne dolazi u RS.


Šmit bi u RS trebalo da stigne u naredna dva dana i biće veoma interesantno vidjeti da li će pojedinci i grupe, koje su već organizovane (organizovao ih je Nenad Stevandić), nasrnuti na visokog predstavnika na bilo koji način.


Istovremeno, Nenad Narko Nešić, ministar bezbjednosti, zajedno sa Predragom Laketom, direktorom Službe za poslove sa strancima, pokušavaju krizu prebaciti u Sarajevo, tvrdeći (Nešić) da Šmit nema potrebne dozvole za boravak u BiH i najavljujući provjeru pratilaca visokog predstavnika.


Kriza ne prestaje, širi se i produbljuje sve više; Milorad Dodik iz nje ne može izaći kao pobjednik, ali se postavlja pitanje veličine štete koju će nanijeti stalno provocirajući sukobe? Već sada je ta šteta giganstka, ali i dalje raste.