четвртак, 14. септембар 2023.

DOKUMENT: Protiv Dodika se vodi još jedan krivični postupak u Tužilaštvu BiH; Dodikovo pismo Šmitu providan pokušaj da SAD-u i Zapadu poruči kako nema ništa protiv njih, već samo “lični animozitet” prema visokom predstavniku i američkom ambasadoru

Piše: Slobodan Vasković


Drugi krivični postupak

Tužilaštvo BiH protiv Milorada Dodika vodi još jedan krivični postupak, osim onog u kojem je optužen za nesprovođenje odluka visokog predstavnika za BiH.


“Milorad Dodik…. nije evidentiran u kaznenoj evidenciji, vodi se drugi krivični postupak…”, navodi se u Optužnici protiv Dodika koja je potvrđena 11.09. ove godine.Ovaj citat svjedoči da Dodik nije ranije kažnjavan, pa ga ni nema u kaznenoj evidenciji, ali da Tužilaštvo BiH vodi još jedan krivični postupak protiv njega.


Nije navedeno o kojem krivičnom djelu je riječ, da li se možda radi o kupovini vile na Dedinju u Beogradu, ali je činjenica da bi, realno, protiv Dodika mogla da “sijevne” još jedna optužnica.


Nema dileme da je ovaj navod u podignutoj Optužnici veoma zabrinuo Dodika, pa je njegovo ponašanje iracionalno, histerično i dezorijentisano.


Pismo

Ukazuje na to i njegovo pismo Kristijanu Šmitu, upućeno 14.09., u kojem on navodi navodne razloge zbog čega ga ne priznaje za visokog predstavnika.


Pismo je odraz Dodikovih strahova od teških posljedica koje će, izvan svake razumne sumnje, izazvati sprečavanje dolaska Šmita u Banjaluku.


Šmit nije odustao zato što se plaši, kako mu se inputira, već zato što je od zapadnih obavještajnih službi dobio informacije da će biti napadnut i fizički ugrožen ukoliko dođe u Banjaluku.


Kada smo već kod Dodikovog pisma Šmitu, treba primijetiti da on pokušava njime poručiti da je u “ličnom sukobu” sa Šmitom i Majklom Marfijem, ambasadiorom SAD u BiH, a ne sa SAD-om i EU.


Loš, vrlo loš, pokušaj Dodika da se izvuče od odgovornosti zbog otvorenih prijetnji Šmitu, te onih indirektnih upućenih Marfiju i Džulijanu Rajliju, ambasadoru Velike Britanije u BiH.


Pokušaj Dodika da sve zlo koje je počinio i čini i dalje kako bi, isključivo, spasio samo sebe predstavi SAD-u i Zapadu tek kao “lični sukob”, a ne otvorene fiičke prijetnje njihovim diplomatskim predstavnicima u BiH, kao i visokom predstavniku Šmitu, odraz je velikog straha u kojem se Dodik nalazi.Strah mu je pokušao “saliti” njegov pohlepni savjetnik Nenad Kecmanović, koji je prije nekoliko dana javno pozivao na sukobe sa SAD-om i Zapadom, prolivanje krvi, stavljanje lisica na Šmitove ruke, a sada kreira Dodikova pisma kojima se pokušava dodvoriti SAD-u i Zapadu, preplitkim “pojašnjenjima” da on nema ništa protiv njih, već samo “lični animozitet” sa Marfijem i Šmitom.