среда, 13. септембар 2023.

Dodik nastavio da nasiljem prijeti Šmitu, a nakon njegovog istupa ni ambasadori SAD i Velike Britanije nisu više bezbjedni na teritoriji Republike Srpske; Dodik je za sebe već donio “oslobađajuću presudu”; Sprema otcjepljenje…; Odgovor na ove prijetnje biće jeziv po njega i kamarilu koja ga prati


Piše: Slobodan Vasković


1.

Vulgarni, primitivni, necivilizacijski narativ koji protežira Milorad Dodik i dalje ima samo jedan cilj - da nekako umoli SAD i Zapad da ga prihvate kao sagovornika koji nema alternativu u Republici Srpskoj.


U suprotnom, on će, da bi se odbranio, ako treba, otpočeti i rat.


2.

Njegove ponude su, sudeći po narativu, odbijene i Dodik nastavlja putem bez povratka. Svi drugi oko njega su tek kulise i niko od njih ni o čemu ne odlučuje. Nenad Stevandić ima poziciju crvjezika, što ga samo čini drugačije obojenom kulisom; Krvavo crvenom.


Stevandić je, zamislite, optužio nekoliko zapadnih ambasadora i Kristijana Šmita da funkcionišu po “principu narkokartela”.


Interesantna optužba, jer dolazi od pripadnika narkokartela koji vlada Republikom Srpskom, pa djeluje kao transfer odgovornosti.  


Stevandić, koji je tokom rata učestvovao u brojnim zločinima, između ostalog i likvidaciji inspektora Miodraga Šušnice, zadnja je osoba koja bilo koga može optužiti za “kartelpolitiku”, jer je on njen vrlo viđen protagonist već duže od trideset godina.


3.

Dodik, a samim tim i prateći hor kriminalaca iz Kartela, ubijeđen je da će “geopolitičke prilike” da ga spasu i u situaciji u kojoj je on nabijen uza zid i vrišti iz sve snage, ne shvatajući da RS može biti tek moneta za potkusurivanje i biti dokusurena u tim igrama.


4.

Nada umire zadnja, pa je to slučaj i sa Dodikom kojem je isključivo stalo do njega i njegove sudbine, a sve izvan toga ga uopšte ne interesuje; Čak ni sudbina onih koji ga slijepo slušaju.


5.

Izuzetno visok stepen njegovog političkog ludila pokazuje i ubijeđenost da je “pobijedio Šmita” koji nije došao u RS, 12.09.o.g., iako je to najveći poraz RS od početka velike krize koju je izazvao Dodik, jer je demonstrirao potpunu bezbjednosnu nesigurnost, kao i nepostojanje mogućnosti MUP-a RS da savlada ultraradikalne grupe koje bi fizički krenule na visokog predstavnika.


„Ne pristajemo da Šmit ubuduće obavještava MUP RS o svom dolasku u RS niti će ga policija RS više štititi. Ako čujemo da se nešto dešava, da je ugrožen, mi ćemo ga zaštiti, kao što bi zaštitili i svakog drugog turistu“, kazao je Dodik, ocijenivši da je najbolje da Šmit više i ne pokušava da dođe u RS. 


6.

To je direktan poziv na fizičke napade na Šmita i nije prvi. Dodik je prešao sve linije i zaista je vrijeme da mu se politički stane u kraj. Ne desi li se to, pitanje trenutka  je kada će pasti “mrtva glava”, a nakon toga slijedio bi nekontrolisani haos u kojem bi najteže stradali RS i Srbi kao narod.


6.

Dodik nije zaprijetio samo Šmitu, već i drugim visokim zapadnim zvaničnicima, koji namjeravaju doći na teritoriju entiteta.


Dodik je naveo da je na sastanku zaključeno da je „politički nekorisno“ da se održavaju sastanci sa osobljem američke i britanske ambasade u BiH, kao i Kristijanon Šmitom, koga vlast u RS ne priznaje za visokog predstavnika.


Jasno je koga čekaju njegove paraformacije koje MUP RS ne može kontrolisati.

 

7.

Dodik je ponovo zaprijetio da će “Republika Srpska proglasiti nezavisnost ako Kristijan Šmit nametne zakon koji se odnose na državnu imovinu”.


„Odbacujemo odluke Suda BiH, odbacujemo odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, odbijamo da se nametne zakon državnoj imovini i, ako se to desi, mi ćemo odmah proglasiti nezavisnost RS“, rekao je Dodik.


Spreman je on i na to, Ali ne vjerujem da će mu to ikada poći za rukom. 


8.

Naravno, Dodik, naučen da bude iznad zakona i presuđuje kome on hoće, presudio je i sam sebi u procesu u kojem je optužen pred pravosuđem BiH. 

 

“Odlučeno je da se potpuno odbacuje optužnica koja je potvrđena protiv predsjednika RS i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, kao politički montirana”, rekao je Dodik i tako donio za sebe oslobađajuću presudu.


Hor njegovog Kartela će to pozdraviti brojnim izjavama podrške. Prava je šteta što više nema “telegrama” podrške, bio bi slojevito prekriven njima. 

 

9.

Dodik je naveo da su Tužilaštvo i Sud BiH nametnute institucije, koje djeluju protiv RS i protiv ljudi iz ovog. bh. entiteta.

 

„Zaključili smo da Narodna skupština RS odbaci sve zakone koje bi nametnuo Šmit, a da se od Ustavnog suda BiH zatraži da preispita sve odluke koje su ikada nametnuli visoki predstavnici“, naveo je Dodik. 


10. 

Govoreći o daljim političkim koracima na nivou BiH, Dodik je naglasio da predstavnici RS neće učestvovati u odlučivanju o usvajanju zakona iz bilo koje oblasti, sve dok na dnevni red Savjeta ministara BiH ne dođe Zakon o Ustavnom sudu BiH. 

 

Precizirao je da to podrazumijeva usvajanje Zakona u Ustavnom sudu BiH, kojim bi se iz tog suda izbacile sudije stranci i bio promijenjen pravilnik o radu tog suda. 


11.

Naveo je i da slijedi ograničavanje prostora na kojem djeluje CIK BiH, odnosno njihovo razvlašćivanje, tako da slijedi dalji njegov udar na državu BiH. I na SAD i Zapad.


Sada su SAD i Zapad na potezu;  Njihov odgovor će biti jeziv po Dodika i članove njegovog Kartela.