понедељак, 25. септембар 2023.

Pa dajte više "Sve .... .. Vrbe" kako bi konačno riješili srpsko nacionalno pitanje i zadovoljili evropske demokratske norme

Piše: Slobodan Vasković


1.

Ne postoji nikakvo opravdanje za ubistvo policajca Kosovske policije u selu Banjska, u neposrednoj blizini sjevernog dijela Mitrovice. To je zločin.


Tim ubistvom eskalacija na Sjeveru Kosova je došla gotovo do vrhunca, a premijer Kosova Aljbin Kurti, nažalost, jedva je dočekao da optuži zvanični Beograd. Kojem su incidenti, posebno krvavi i sa smrtnim ishodom, najmanje trebali u ovom trenutku. 


2.

U stvari, Srbiji samo to nije trebalo, ali se desilo. Nikako voljom Srbije.


3.

Vrhuncu krize na Sjeveru Kosova prethodila je višemjesečna agonija u kojoj Aljbin Kurti, premijer Kosova, nije ni po koju cijenu prihvatao osnivanje Zajednice Srpskih Opština na Sjeveru Kosova i otvoreno je odbijao sva nastojanja SAD-a i EU da to učini u skladu sa Briselskim sporazumom. Sve to garnirao je ranjavanjem i hapšenjem brojnih Srba, upadima policije u Sjeverni dio, bez dozvole KFOR-a, što je uslov iz  jednog od brojnih sporazuma.


4.

Sav taj progon Srba na Sjeveru Kosova odgovarao je dijelu EU i Rusiji. 


To su činjenice. Kurti je opstao, iako je bio navodno izolovan, ali je nastavio svoje nasilne i krvave pripreme za ratne poslove. I nije spriječen u tome.


Sada je već pitanje da li će biti spriječen da napravi novi pogrom Srba na Sjeveru Kosova?!


5.

Ne Albanci kao narod, već Kurti i ekstremisti koje predvodi.


6.

Veoma je interesantan nakazni narativ Kurtija - nije htio da ZSO “bude Republika Srpska”, iako to i nije bilo moguće.


7.

Istovremeno, dok bi Kurti, val za valom, napadao Sjever Kosova, Milorad Dodik bi, talas za talasom, jurišao na BiH, trubeći o samostalnosti Republike Srpske; Teško vrijeđajući kompletan Zapad i SAD, ne birajući riječi.


Njihovo djelovanje je stopostotno sinhronizovano.


8.

Neka misli šta god ko hoće, ali ovaj dvojac dopunjavao je, vrlo svjesno, jedan drugog; Kurti Dodika i Dodik Kurtija, čineći privid da su SAD i EU preslabi.


Nisu preslabi, ali nisu adekvatno ni reagovali; Ni u jednom ni u drugom slučaju. Da jesu, i Kurti i Dodik bi bili pluskvamperfekt, iako im je to, bez obzira na razvoj događaja, svakako politička sudbina.


9.

Srbija, za koju se bore Istok i Zapad, bila je meta.


Sada je meta dignuta na novi nivo - odstrel.


10.

Rusija je samo to i čekala. I radi intenzivno svoj posao izazivanja sukoba na Balkanu.


Šta god mislili o Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, a ne može se ni pomisliti ništa pozitivno, ostaje činjenica da je oružani sukob na Balkanu njihov nacionalni interes koji bi im u ovom trenutku pomogao da dijelom odvuku pažnju upravo sa agresije na Ukrajinu.


11.

Ne znam da li su Rusi iza grupe koja je napala policiju na Kosovu, pri čemu je poginulo njih trojica, nekoliko ranjeno i uhapšeno, ali je činjenica da je dio EU udovoljavajući ličnim interesima i Kurtija i Dodika, a ne Albancima i Srbima kao narodima, ostavio i previše strateških i taktičkih rupetina da bi Rusija taj poklon propustila. Nema tu slučajnosti uopšte.


Ako su ga propustili daleko su od sile za koju se predstavljaju. Međutim, nisu.


12.

Interesantno je da je dio EU priznao izbore na Sjeveru Kosova na koje je, nedavno, izašlo oko 3 posto stanovništva, među njima i 11 ili 12 Srba; Ne posto, nego lično. I da su na tim “izborima” htjeli dati Kurtiju vladavinu na Sjeveru Kosova. 


Na kraju čak ni sami to nisu mogli progutati, pa su reterirali, ali ne i odustali od tih “rezultata”.


13.

Interesantno je da je EU, prećutno i SAD, priznali pokradene izbore Miloradu Dodiku, pa se visoki predstavnik nakon godinu dana “sjetio” da ih problematizuje, a prije godinu je rekao da je riječ o “manjim tehničkim problemima”. 


Šmit nije strateg, on je izvođač radova. Time je sve rečeno.


14.

Naravno, Rusija je takve pokradene izbore objeručke prihvatila kao validne. Takvu grešku Zapada nisu propustili, nego su je nadogradii još većim prisustvom u BiH.


I sada, nakon Kurtijevog “uspjeha” da odbije svaki potpisani dokument i nakon Dodikovih “uspjeha” da ospori značajan dio Dejtonskog sporazuma; Uvede strahovladu po principu ruskog narativa vladavine straha, na gubitku su Zapad, SAD i cijela EU; Sve zbog dijela EU, koji je uporan sa svojom antisrpskom politikom, a na dobitku Rusija.


Jer, dio EU, kao i vascijela Rusija, žele da sataru Srbiju, uz sasluženje zemalja iz okruženja.


15.

SAD i veći dio EU se bore da Srbiju okrenu ka Zapadu, što im je dobrim dijelom i uspjelo. Ali to se ne dopada svima iz EU.


16.

Ne zbog  vođstva Srbije, već Srba kao naroda za koji bi najradije da ga nema. Da je drugačije, danas ne bi bili u situaciji da, prioritetno, razmišljamo o ratu, a ne o miru i da dio EU brani lažirani status kandidata BiH za EU sa lažiranim Dodikovim izborima.


Trudim se biti objektivan; Nebitno mi je što je Dodik 24.09. naveče nazdravio Kurtiju, a ovaj mu odzdravio; Oni su nebitni, jer su presitni, ali su prebitni oni koji su prekrupni i stoje iza njih. Nije to SAD, ali jeste dio EU; Koji, već sam to pisao.


17.

Muka mi je više od notornih, dosadnih, izlizanih, frustriranih, iskompleksiranih srbomrzaca poput Danijela Servera, Januša Bugajskog i njima sličnih, koji su bogastva stekli “videći” esenciju zla u Srbiji i svakom findžanu u njoj; Ili Mihaela Rota, koji je u fazi bogaćenja naplaćivanjem mržnje prema Srbima, i njemu sličnih koji su u sticanju bogatstava (ne moraju biti materijalna, već i politička), kao što je Knut Abraham, koji Srbiju optužuje za "teroristički akt", a da ni ne zna šta se desilo, a dok su Srbe ubijali i ranjavali po Kosovu niko za njega nije čuo.


Nasilno očuvanje Kurtija na vlasti i Dodika na vlasti za Knuta nije "teroristički čin", iako ta dvojica terorišu cijeli Balkan. 


Zna Knut zašto to "nije teroristički čin"! Odlično mu je to poznato; Zato što se Srbija preko njih dvojice i njihove sulude politike okrivljuje već na neviđeno. Bjanko optužbe za sve što im padne na um su poodavno potpisane. 


I uopšte mu ne smeta što će svi oni koji rade u demokratskim organizacijama, koje Njemačka finansira u RS, za koji dan i zvanično biti agenti stranog, Njemačkog, interesa. Nisu prvi, a ni posljednji koji su teško stradali od "prijateljske vatre". Za Knuta je to tako normalno i neprocjenjivo. Sigurno će preći u AfD i ostvariti značajnu karijeru, jer on nije "Zeleni", već "Krvavo Crveni".


18.

Posebno mi je muka od Idiota Gintera Felingera, austrijskog ekonomiste i navodnog NATO-EU lobiste, koji je promptno zahtijevao da NATO odmah bombarduje Srbiju/Beograd zbog Kosova, jer je, kako je Idiot idiotski saopštio, otvoren “Južni front” koji, prema tom Kretenu, želi Srbija zajedno sa Rusijom. Sve Felinger, Debil željan srpske krvi, “zna”. Kakav “genije”. Kao Nenad Kecmanović.


Rusija svakako želi ne samo Južni front, već cijeli Balkan u vatri i ognju, ali ne i Srbija.


19.

Pitam se šta bi se desilo da neki "pojedinac" zatraži da NATO bombarduje Beč u kojem Rusija ima najveću podršku u Evropi, najjaču špijunsku mrežu, niz izuzetno jakih Centara iz kojih pokreće brojne toksične akcije u Evropi i da taj "pojedinac" zatraži da se bombraduje, osim Beča, i cijela Austrija kojoj je Rusija prodala više gasa u ovoj i prethodnoj godini nego svih ostalih?!


Da "pojedinac" koji više ne može da gleda poništenje Ukrajine zatraži bombardovanje Beča i Austrije, jer, kupujući ruski gas, plaćaju rusko naoružanje za uništavanje Ukrajine?!


Šta bi na to kazao Kretenčina Felinger-Kecmanović? Da NATO bombarduje "pojedinca", jer Austrija može, kupovinom gasa, da finansira razaranje Ukrajine.


20.

Bio bi zaista red da Austrijanci, nekadašnji podanici sopstvenog carstva, a sadašnji ruski konjušari, više ne dolaze na prostore Balkana u bilo kakvoj ulozi, pa ni da bildaju svoje ispuhale mišiće dok ih Njemačka, koja gazduje njima zajedno sa Rusijom, ne povuče.


21.

Srbi nisu cvjećke, nisu ni blizu; Brojni pojedinci iz reda srpskog naroda počinili su mnogo lošeg, kardinalno lošeg u proteklom ratu, brojne ratne zločine, genocid...Teško su to platili, plaćaju i dalje, a nikada nije bilo sporno da svako ko je počinio te užase bude adekvatno i presuđen.


22.

Sada trebaju da plate i za rupetine u strategiji Zapada, posebno EU, onog njenog dijela koji bi da nekako izbriše Srbe iz istorije. I zbriše sa lica Zemlje. Uz pomoć “bratske” Rusije.