петак, 24. фебруар 2023.

Tiranija: Privođen Nikola Morača, novinar “Blica”; Oduzet mu telefon: Policija i Tužilaštvo žele da otkriju njegove izvore što je frontalni udar na slobodu medija, zastrašivanje novinara i besraman napad na samog Moraču

Nikola Morača


Piše: Slobodan Vasković


Nikola Morača, novinar “Blica”, priveden je danas i oduzet mu je telefon.


Morača je “osumnjičen” da je objavljivao podatke iz istrage o teškom krivičnom djelu silovanje, koje se dogodilo u Banjaluci, o kojem je posljednjih dana pisao.


Cilj MUP RS, zajedno sa OJT Banjaluka, je da otkriju ko Morači dostavlja podatke iz tih institucija.


Suštinski, njihov cilj je da otkriju njegove izvore, što je svjedočanstvo da su i OJT i PU Banjaluka prešli sve crvene linije. 


Morača svojim izvještavanjem ni na koji način nije ugrozio istrage, a nije ni prvi ni posljednji put da brojni novinari, pa i sam Morača, objavljuju informacije iz istraga. 


Morača je, kako su objavili drugi mediji, nakon oduzimanja telefona pušten.


Odbio je da saopšti ko su njegovi izvori.


Ovaj postupak je brutalni pokušaj zastrašivanja novinara koji ne pišu po nalozima iz policije o njihovim akcijama.


Morača je napisao i kritički tekst pod naslovom "Čudni su putevi droga" u kojem je kritikovao organe gonjenja zato što nikako ne hapse šefove narko grupa, već samo njihove vojnike.


Dok Moraču privode, istovremeno neki drugi "novinari" sjede sa Mladenom Marićem i drugim visokopozicioniranim funkcionerima rasturenog MUP RS i dobijaju upute kako da pišu hvalospjeve o njima. Takvi su jedino poželjni.