петак, 17. фебруар 2023.

Dodikov nasilni pokušaj otimanja "Alumine"

Piše: Slobodan Vasković


1.

Situacija oko firme “Alumina” došla je do vrhunca: Gordan Pavlović Goci i Zoran Stevanović Gladni, koji su posudili desetine miliona maraka na ivici su vrlo teških obračuna sa povjeriocima.


2.

Ne vraćaju svoje dugove, a Pavlovićeva firma “Pavgord” ne plaća bilo šta već šest mjeseci. Povjerioci su sve bjesniji, a, samim tim, i Gladni i Pavlović u sve nezgodnijoj situaciji.


3.

Ukupan dug Pavlovića i Stevanovića prelazi iznos od 70 miliona KM. 


4.

Pavlović je, u posljednje vrijeme, gotovo stalno u Bijeljini, gdje pokušava da izdejstvuje upis svoje narkofirme “Pavgord” kao najvećeg povjerioca u stečaju FG Birača/Alumine. 


Iz Bijeljine najčešće “skokne” do Bakinaca na konsultacije sa Miloradom Dodikom, koji stoji iza prljavog posla otimanja “Alumine” kao glavni pokrovitelj.


5.

Upis firme “Pavgord” kao najvećeg povjerioca ozbiljno je usporen, jer je narko banda, zajedno sa kriminalnim republičkim institucijama, napravila na desetine propusta i kriminalnih radnji; U takvoj situaciji, teško im može pomoći bilo ko, jer bi time sebe uveo u legalizaciju kriminalnih radnji.


6.

Da opasno smrdi govori i činjenica da niko ne može da pronađe bankarski nalog ili uplatnicu koja bi potvrdila da je “Pavgord” stvarno uplatio republičkim institucijama 43 miliona KM i tako otkupio potraživanja FG “Birač”.


7.

Postoje samo još dvije mogućnosti: Ili 43 miliona KM uopšte nisu uplaćena ili je novac uplaćen trećim licima, odnosno otišao za namirenje privatnih interesa, a što bi trebalo da utvrdi krivična istraga. Naravno, ovo je moglo da bude dobra tema za istragu koju bi naložio Statista na poziciji Glavnog tužioca Milanko Kajganić kada ne bi bio pod Dodikovom kontrolom.


8.

Povjerioci traže svoj novac, vrlo dramatično, što ukazuje i na opasne stvari po dužnike, pa je banda sada sve snage preusmjerila u smjenu Laze Đurđevića, stečajnog upravnika FG Birača. 


9.

Nemam namjeru Đurđevića da branim; Šta više ne pada mi na um, ali je važno znati šta se krije iza scenarija smjene Đurđevića?!


Posebno zbog činjenice da je Zora Vidović, ministar finansija, tražila po Dodikovom nalogu, od stečajnog sudije da upiše firmu “Pavgord” kao najvećeg povjerioca u stečaju FG “Birač”/“Alumina” i da smijeni stečajnog upravnika.


10.

Vidovićeva je to tražila pismenim putem što je očit pritisak na Sud.


To praktično znači da je dogorilo do nokata bagri i da su po prijedlogu Zorana Stevanovića Gladnog odlučili da pokušaju prisiliti Sud da imenuje novog stečajnog upravnika kako bi taj novi imenovao Gladnog za direktora “Alumine”! 


Rok za realizaciju ovog nezakonitog plana i pritiska na Sud je - odmah, što potvrđuje urgentno pismo Vidovićeve. 


11.

Đurđević, kome se može spočitati činjenica da stečaj vodi već deset godina, odbija da imenuje Gladnog, jer je svjestan da bi došlo do prebacivanja novca sa računa “Alumine” na račune “Pavgorda”.


Uništenje firme bilo bi nesprečivo, Dodik bi, kao i obično, pilatovski oprao ruke od svega, a Đurđević bio optužen da je pripomogao krahu zvorničkog preduzeća. 

 

Đurđeviću se prijeti, tako da nije isključeno da sam podnese ostavku, podvodeći to pod lične ili zdravstvene razloge!


12.

Kajganić, koliko mi je poznato, uprkos brojnim prijavama o teškim zloupotrebama i pratećim nasilnim radnjama Gladnog i Pavlovića nad svima koji se suprotstavljaju otimačini, nije prstom mrdnuo. 


Da li će iko iz vrha pravosuđa uopšte da se pomjeri zbog uticaja na sudski postupak stečaja, uticaja na pravosuđe, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, prinudu, prisilu, ucjene…, eventualno stradanje nekog, vrlo teško je procijeniti.


13.

Iako su sva navedena dešavanja bezbjednosna prijetnja po državu BiH, iako iza njih stoje svima znani kriminalci - Dodik, Pavlović, Stevanović, niko ništa ne čini. 


NarkoRežim nastavlja, uz pomoć svojih klijentelističkih mreža i vrha pravosuđa, sa otimanjem svega i satiranjem svih koji se otimanju suprotstave. 


Biti sluga takvom zlu mjera je uspjeha za Kajganića i njemu slične. 


14.

Da je drugačije, već odavno bi bila podignuta optužnica protiv Dodika zbog “Slučaja Vila i Pavlović banka”. Zašto nije, Kajganić zna! (nastaviće se)